Aile Yardımları


Soru 1: Düzenli yardımlar ve destekler kapsamına girmiyorum; ancak temel ihtiyaçlarımı karşılamakta zorlanıyorum. Sosyal yardım çerçevesinde ne tür destekler alabilirim ve nereye başvurmalıyım?

"İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. SYD Vakıfları düzenli ödeme yapılan yardım programlarının hedef kitlesinde olmayan kişiler/haneler ile düzenli yardım programından faydalansa da çeşitli ihtiyaçları devam eden kişiler/hanelere düzenlilik arz etmeyen ve süreli yardımlar olarak adlandırılan yardımlar verebilmektedir. Süreli yardım gıda, giyim, eşya, eğitim, sağlık, yakacak, barınma gibi ihtiyaç alanlarına yönelik olup temel ihtiyaçları karşılayacak sınırda yapılmaktadır.

Bu tür yardımların işleyişi şu şekildedir:

Kişiler ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden sosyal yardıma başvurur.

SYD Vakıflarının karar organı olan ve başkanlığını Valinin/Kaymakamın yaptığı Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından sosyal yardım başvurusunda bulunan hane/kişilere, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu ile ilgili alt mevzuat düzenlemeleri kapsamında muhtaçlık değerlendirmesi yapılır.

Yapılan değerlendirme sonucunda ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen kişi/hanelere, Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde, ihtiyaçlarına uygun düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilir.

Sosyal yardım başvurularına ilişkin durum e-Devlet kapısından takip edilebilir veya yardım başvurularının sonuçlarına ilişkin başvuru yapılan ilgili SYD Vakfından bilgi alınabilir."

Soru 2: Evimden uzakta, yolda kaldım. Evime dönmek için ulaşım ve kısa süreli barınmak için gerekli desteği nasıl bulabilirim?

Acil ulaşım ve konaklama gibi ihtiyaçlar için ve yolda kalma gibi durumlarda bulunduğunuz yerdeki SYD Vakfına söz konusu acil ihtiyaçlarınız için başvuruda bulunmanız mümkündür. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilir.

 

Soru 3: SYD Vakfına yardım için başvuruda bulundum. Ne zaman sonuçlanabilir?

Sosyal yardım başvurularınıza ilişkin durumu, e-Devlet kapısından takip edebilir veya yardım başvurularınızın sonuçlarına ilişkin başvuru yaptığınız ilgili SYD Vakfından bilgi alabilirsiniz. Yardım başvurusunun alınıp incelemelerin değerlendirilerek başvurunuza ilişkin karar alınması süreci SYD Vakıflarının çalışma prensiplerine göre farklılık göstermekle birlikte talebinize ilişkin olarak uzun süre cevap alamamanız durumunda konuyla ilgili olarak Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet başvurusunda bulunabilirsiniz.

Soru 4: Kısa süre önce sosyal yardım ödemesi aldım. Şuan yine zor durumdayım başvuru yapabilir miyim?

Başvuruda bulunabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda SYD Vakfına yapacağınız yardım başvurusu için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Başvurunuza ilişkin kararı SYD Vakfı Mütevelli Heyeti vermektedir.

Soru 5: Afetten etkilendim (depremden dolayı evim yıkıldı, evimi su bastı, heyelan oldu, evimde yangın çıktı vb.) çok zor durumdayım ne yapabilirim?

İkametinizin bulunduğu yerdeki SYD Vakfına başvuruda bulunarak "Afet Yardımları" kapsamında yardım talebinde bulunabilirsiniz. İlgili Vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir. SYD Vakıfları tarafından verilen afet yardımları tazminat, sigorta niteliği taşımamakta olup afetin ilk etkilerinin görüldüğü dönemdeki temel acil ihtiyaçların karşılanmasına yöneliktir. Afet yardımlarının tutarı acil temel ihtiyaçlar için belirlenen tutar ile sınırlıdır.

Soru 6: Afet ve acil durum kapsamında ne kadar yardım alabilirim, tüm zararlarım karşılanır mı?

Afet ve acil durum hallerinde yapılacak yardımlarda tutar belirleme yetkisi durumun aciliyeti göz önünde bulundurularak ikametinizin bulunduğu il/ilçede yer alan SYD Vakfı mütevelli heyetindedir. Yapılan/yapılacak sosyal yardımlarda amaç afetten etkilenen hanelerin acil ve temel ihtiyaçlarının karşılanabilmesidir. Bu yardımlar hiçbir surette kişilerin ticari, sınai, zirai ve mesleki kayıplarını karşılamaya yönelik yapılmamakta olup prim esasına dayanan sigorta ya da zarar tazmini niteliğinde değildir.

Soru 7: Terör mağduruyum, sosyal yardımlardan nasıl faydalanabilirim? Ne kadar sosyal yardım alabilirim?

"Terör olaylarından etkilenen kişilerin acil durum kapsamında gıda, giyim, yol, eğitim ve barınma gibi ihtiyaçlarına yönelik olarak SYD Vakıfları tarafından yardımlar yapılmaktadır. İkametinizin bulunduğu il/ilçedeki SYD Vakfına giderek kimlik kartınızla başvuruda bulunabilirsiniz.
Terör olaylarından etkilenen kişilere yönelik yardımlar hane bazlı yapılmakta olup yardımın miktarı SYD Vakfı Mütevelli Heyetince belirlenmektedir. Yardım azami olarak hane başı aylık 1.500 TL’yi geçmemektedir."

 

Soru 8: Kömür yardımı almak istiyorum. Nereye başvurmam gerekir ve ne zaman bana kömür teslimatı yapılabilir?

"İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir.
Bulunduğunuz il/ilçeye kömür sevkiyatlarının gerçekleşmesini müteakip ilgili SYD Vakfı tarafından kömürlerin gecikmeye mahal verilmeksizin tarafınıza ulaştırılması sağlanmaktadır."

Soru 9: Aşevi yardımından faydalanmak istiyorum. Ne yapmalıyım?

İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvuruda bulunduğunuz yerdeki SYD Vakfı tarafından aşevi hizmeti sunuluyorsa ilgili SYD Vakfı tarafından muhtaçlık tespitine ilişkin 3294 sayılı Kanun ve ilgili alt mevzuatı kapsamında değerlendirme yapılmasının ardından Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde aşevi yardımından faydalanabilirsiniz.

Soru 10: Hanemde sosyal güvenceli biri var. Yine de yardım alabilir miyim?

3294 sayılı Kanun’un 2 nci maddesine dayanılarak, kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmakla veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olmakla birlikte, hane içindeki kişi başına düşen geliri, aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olan kişilerden ihtiyaç sahibi olduğu SYD Vakıfları Mütevelli Heyeti Kararıyla tespit edilenlere, Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde, düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir.

 

Soru 11: 3294 sayılı Kanun kapsamında yapılan yardımlarda muhtaçlık kriteri nedir?

"Hanede kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olan en az bir kişinin olması halinde; hanede kişi başına düşen gelir dikkate alınır. Hesaplama yapılırken haneye giren her türlü gelir ile servet unsurları ve düzenli yardımlar, muhtaçlık hesaplamasına dahil edilir. Hesaplanan hane içindeki kişi başına düşen gelirin, o yıl için belirlenen aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olması durumunda, Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde, düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir.

Hanede kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulu sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olan veya bu kuruluşlarca aylık veya gelir bağlanmış olan bir kişinin olmaması halinde ise hanenin muhtaçlık durumu, Mütevelli Heyetince 3294 sayılı Kanun'un amaç ve kapsamı çerçevesinde kişilerin dezavantajlılık durumları göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir. Mütevelli Heyeti tarafından uygun görülmesi halinde, haneye düzenlilik ve süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir."

Soru 12: e-Devlet şifrem bulunmamaktadır. Nasıl başvuru yapabilirim?

"e-Devlet kapısına giriş PTT şubelerinden edinilecek şifre, e-imza, mobil imza kullanılarak ya da internet bankacılığı aracılığı ile yapılabilmektedir.

Haneniz adına başvuruda bulunacak kişi, e-Devlet kapısı şifresini, şahsen başvuru ile üzerinde T.C. Kimlik numarasının bulunduğu fotoğraflı kimliklerini ibraz ederek yurt içinde PTT Merkez müdürlüklerinden veya yetkili şubelerden alabilirler.

e-Devlet kapısı üzerinden başvurunuzu gerçekleştiremediğiniz durumlarda, herhangi bir mağduriyetin yaşanmaması adına ikametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek veya posta yoluyla dilekçe göndererek başvuruda bulunmanız mümkündür."

Soru 13: Şehit yakınları ve gazilere ne tür yardımlar yapılmaktadır?

Şehit yakını ve gazilere, SYD Vakıflarınca ihtiyaçlarına uygun süreklilik arz etmeyen yardımlar yapılabilmektedir. İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki SYD Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Başvurunuzun, Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilmesinin ardından, Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde, ihtiyacınıza uygun süreklilik ve düzenlilik arz etmeyen yardımlardan faydalanabilirsiniz.

Soru 14: Şartlı Eğitim Yardımı dışında öğrencilerin eğitimlerine destek olmak amacıyla yardımlar yapılabilir mi?

3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu Vakıf Mütevelli Heyetince tespit edilen hanelerde ilk ve ortaöğretime devam eden öğrencilerin eğitimlerine destek olmak amacıyla, Vakıf Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde, söz konusu öğrencilere çanta, önlük, kırtasiye vb. ihtiyaçlarına yönelik destekler sağlanabilmektedir.

 

Soru 15: Yükseköğrenim öğrencilerine SYD Vakıfları tarafından yardım yapılabilir mi?

SYD Vakıfları tarafından yurt içinde yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören yükseköğrenim öğrencisi Türk vatandaşlarına, Vakıf Mütevelli Heyetince uygun görülen, düzenlilik arz etmeyen süreli yardımlar ayni ve/veya nakdi olarak yapılabilir.

Soru 16: SYD Vakfı ile ilgili şikâyetleri nereye iletebilirim?

SYD Vakıfları ile ilgili şikâyetlerinizi Kaymakamlığa/Valiliğe iletebilirsiniz.

Soru 17: Ulaşım Desteği nedir ve nasıl faydalanabilirim?

"*Ulaşım Desteği; 3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu SYD Vakıflarınca tespit edilen ve Türkiye sınırları içerisinde ailelerinin ikamet ettiği ilden farklı bir ilde örgün eğitime devam eden Türk vatandaşı öğrencilerin, ailelerinin yanına gidiş veya okullarına dönüşlerinde iki gidiş-iki dönüş olmak üzere yıllık toplam dört bilet hâlinde, belirlenen tek yön bilet vasıta üst limit tutarını aşmamak kaydıyla ulaşım giderlerinin karşılanmasına yönelik bir destek programıdır.
*Ulaşım Desteğine ilişkin başvuruların, öğrenci veya öğrencinin ailesi tarafından öğrencilerin ailelerinin ikametgâh adresinde yer alan ilgili SYD Vakfına yapılması gerekmektedir.
*Türk vatandaşı olmayan, ailelerinin yanında örgün eğitimlerine devam eden, Türkiye sınırları dışında örgün eğitimlerine devam eden öğrenciler ile mavi kartlıların başvuruları ile Yüksek lisans/doktora düzeyinde örgün eğitim gören veya eğitiminin herhangi bir düzeyinde bulunan ancak 25 yaşını doldurmuş öğrencilerin başvuruları reddedilir."

Soru 18: Türkiye'ye geldim, yabancıyım. Yardım alabilir miyim?

3294 sayılı Kanun'un amacına dayanılarak, Türkiye'ye kabul edilmiş veya gelmiş olan kişiler de SYD Vakıflarına yardım başvurusunda bulunabilir. Yapılan başvuru, ilgili alt mevzuat düzenlemeleri çerçevesinde SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilecektir.

Soru 19: Vefat Yardımı nedir?

3294 sayılı Kanun kapsamında olduğu SYD Vakıflarca tespit edilen ve yakını/yakınları vefat eden Türk vatandaşlarına yönelik vefat tarihinden itibaren 1 ay içerisinde başvurulması koşuluyla ve Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde Vefat Yardımı yapılmaktadır.

Soru 20: Kronik Hastalara Yönelik Kesintisiz Güç Kaynağı ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği Programı kapsamında ne tür yardımlardan faydalanabilirim?

"Bu program ile kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı olan hastaların bulunduğu hanelerin birikmiş elektrik borcu ve kesintisiz güç kaynağına yönelik ihtiyaçlarının karşılanması amaçlanmaktadır.

Hak sahiplerine kesintisiz güç kaynağı sağlanmasını içeren Kesintisiz Güç Kaynağı Desteği bulunmaktadır.

Yardımın başladığı ilk ay tek sefere mahsus olmak üzere hak sahibi hanelerin cihaza bağlanma tarihinden sonraki birikmiş elektrik borçlarının ödenmesini içeren Birikmiş Elektrik Borcu Desteği bulunmaktadır."

Soru 21: Kronik hastalığım nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamaktayım. Bu durum programdan faydalanmama yeterli mi?

Kronik hastalık nedeniyle cihaza bağlı olarak yaşamanın yanı sıra hak sahibi olmak için 3294 sayılı Kanun kapsamında ihtiyaç sahibi durumunda olduğunuzun Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıflarının karar organı olan Mütevelli Heyetleri tarafından tespit edilmesi ve kronik hastalığınız nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatınızı sürdürmek durumunda bulunduğunuzu ispatlamak için sağlık raporunuzun olması gerekmektedir.

Soru 22: Hak sahibi olunca tüm birikmiş elektrik borcum ödenecek mi?

"Birikmiş elektrik borcu desteğinde cihazın kullanılmaya başlandığı tarihten sonraki elektrik borcu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde ödenebilmektedir. Bunun için öncelikle elektrik tüketim desteğine hak sahibi olmanız gerekmektedir. Ayrıca birikmiş elektrik borcunuz elektrik tüketim desteğine hak sahibi olduğunuz ilk ay tek sefere mahsus olarak ödenebilecektir.

Bu nedenle elektrik tüketim desteğine hak sahibi olduysanız ilk ay, bu süreyi kaçırmadan, birikmiş elektrik borcu desteğine de başvurmalısınız. İsterseniz her iki desteğin başvurusunu da aynı anda yapabilirsiniz. Bu süre geçtikten sonra birikmiş elektrik borcu desteğine başvuramazsınız. Ayrıca bir defa birikmiş elektrik borcu desteğinden faydalandıysanız ikinci defa başvuruda bulunamazsınız. "

Soru 23:  Hak sahibi olunca kesintisiz güç kaynağı sağlanacak mı?

Olası elektrik kesintilerinde yaşanabilecek mağduriyetlerin önlenebilmesi için elektrik tüketim desteğinden faydalanan hak sahiplerinden başvuruda bulunanlara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakıfları Mütevelli Heyetince uygun görülmesi halinde kesintisiz güç kaynağı alımına yönelik yardım yapılabilmektedir. Ancak hak sahiplerinin daha önceden Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) kesintisiz güç kaynağı temin etmemiş olması gerekir.

Soru 24: Hastalığımdan dolayı evden çıkamıyorum. Nasıl başvuracağım?

Yardım programına başvuru, ikametgâh adresinin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir. Hastaların sağlık gerekçesiyle evden çıkamayacak durumda olması söz konusu ise hastanın vekili, vasisi veya velisi tarafından hasta adına başvuru yapılabileceği gibi bu kişilerin bulunmaması durumunda hastanın hanesinde SYD Vakfı personeli tarafından da başvuru alınabilir.

Soru 25: Kronik Hastalara Yönelik Kesintisiz Güç Kaynağı ve Birikmiş Elektrik Borcu Desteği Programı kapsamında nereye başvurmam gerekiyor ve benden başvuruda ne tür belgeler istenecek?

Başvurular hastaların ikametgâhlarının bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapılır. Başvurularda, hastanın kronik hastalığına ve cihaz kullanması gerektiğine ilişkin sağlık raporu başvuran tarafından SYD Vakfına ibraz edilir. Başvurudan sonra SYD Vakfı personeli, sağlık personeli ile birlikte hanenize ziyarette bulunarak muhtaçlık durumunuzu ve cihaza bağlılık durumunun tespitini gerçekleştirir. Hane ziyareti ve bilgileriniz SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından değerlendirilir.