3294 Sayılı Kanun Kapsamındaki Sosyal Yardımlar


Soru 1: Acil temel ihtiyaçlarım bulunmakta bu ihtiyaçlarımı karşılayamıyorum ne yapmam gerekiyor?

İkametgâhınızın bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek, posta yoluyla dilekçe göndererek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak sosyal yardım başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz. İlgili SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler yapılarak başvurunuza ilişkin son karar SYD Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir.

Soru 2: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yardım için başvuruda bulundum. Ne zaman sonuçlanabilir?

Başvurunuza ilişkin SYD Vakfı tarafından gerekli incelemeler ve hane ziyareti gerçekleştirilir. Bu bilgiler ışığında yardım başvurunuz Mütevelli Heyetine sunulur. Mütevelli Heyet toplantısı neticesinde yardım başvurunuza ilişkin verilen karar tarafınıza iletilir. Yardım başvurusunun alınıp, incelemelerin değerlendirilerek başvurunuza ilişkin karar alınması süreci SYD Vakıflarının çalışma prensiplerine göre farklılık göstermekle birlikte talebinize ilişkin olarak uzun süredir cevap alamamanız durumunda konuyla ilgili olarak Valiliğe/Kaymakamlığa şikâyet edebilirsiniz. Şikâyete ilişkin cevabın gecikmesi durumunda SYD Vakfına yaptığınız başvuruyu, başvurunuza ilişkin şikâyetinizi içeren bir dilekçe ile Bakanlığımıza başvurmanız durumunda gerekli inceleme Bakanlığımızca yapılacaktır.

Soru 3 : Diğer Aile Yardımı kapsamında kısa süre önce ödeme aldım. Şuan yine zor durumdayım başvuru yapabilir miyim?

Başvuruda bulunabilirsiniz. İhtiyaçlarınız doğrultusunda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına yapacağınız yardım başvurusu için herhangi bir sınırlama bulunmamaktadır. Başvurunuza ilişkin kararı SYD Vakfı Mütevelli Heyeti vermektedir.

Soru 4: Depremden dolayı evim yıkıldı/evimi su bastı, heyelan oldu/evimde yangın çıktı, evim-eşyalarım kullanılmaz halde, çok zor durumdayım ne yapabilirim?

İkametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek "Afet Yardımları" kapsamında başvuruda bulunabilirsiniz. İlgili Vakıf tarafından gerekli incelemeler yapılarak son karar Vakıf Mütevelli Heyeti tarafından verilecektir. Ayrıca, yıkılan evin arsası size ait ise SYD Vakfına giderek Afet Yardımı Ev Onarımı veya Afet Yardımı Ev Yapımı Yardımı kapsamında başvuru yapabilirsiniz. Eğer arsa size ait değilse Afet Yardımı Ev Eşyası Yardımı, ufak çaplı ev onarımı veya nakdi yardım kapsamında yine SYD Vakfına başvurabilirsiniz.

Soru 5: Evim çok bakımsız ve sağlıksız. Evim yıkılmak üzere, gidecek başka yerim yok/ yaptıracak gücüm yok, nereye müracaat edebilirim?

İkametinizin bulunduğu yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına giderek veya e-Devlet Kapısı üzerinden Sosyal Yardım Başvuru Hizmeti sekmesi kullanılarak Barınma Yardımları kapsamında Ev Onarım veya Ev Yapımı Yardımlarına başvuru yapabilirsiniz.

Soru 6: Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfı ile ilgili şikâyetleri nereye iletebilirim?

SYD Vakıfları ile ilgili şikâyetlerinizi ilgili SYD Vakfına, Kaymakamlığa/Valiliğe iletebilirsiniz.