Yedipınar Gündüz Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü




Yedipınar Gündüz Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, Adana Seyhan Belediyesince tahsis edilen 9 dönüm arazi üzerinde Adana Rotary Kulüp 1998 dönem projesi olarak inşa edilmiş olup, Adana Valiliği, Adana Rotary Kulüp, SHÇEK Genel Müdürlüğü, Seyhan Belediyesi (Şu an Çukurova Belediyesi), Çukurova Üniversitesi, Yedipınar Zihinsel ve Bedensel Engelli Çocukları Koruma Derneği (2009 yılında Dernek kendi kendini fesh etti) arasında imzalanan bir protokolle işletme hakkı SHÇEK Genel Müdürlüğü Adana İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne (Adana Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'ne) verilmiştir. Merkez 05.01.1999 tarihinden itibaren çalışmaya başlamış olup, resmi açılışı, 26.02.1999 tarihinde yapılmıştır.
Kuruluşumuz 9 dönüm arazi üzerinde 650 m2’si kapalı alan geri kalanı ise açık alan olarak düzenlenmiş ve tamamen ahşap olarak inşa edilmiştir.
Kapalı mekânda; Beyaz Oda, Siyah Oda, Yumuşak Oyun Alanı ve Faaliyet Odası bulunmaktadır.
Beyaz Oda; tüm iç mekânın beyaz olduğu, yumuşak beyaz minderler, renkli projektörler ve hafif dinlendirici bir müziğin bulunduğu rahatlatıcı bir odadır. Bu odadan her türlü engelli çocuk veya yetişkin hatta anne ve babaları da yararlanabilmektedir
Siyah Oda; tamamen siyah boyalı olup fosforlu ışıklarla donatılmıştır. Görme engellilere yönelik olan bu odada, özel boya ve çubuklarla resim vb. çalışmalar yapılmaktadır. Görme derecelerine bağlı olarak çocuklar, yaptıkları resimleri bu özel donanım sayesinde daha iyi hissetme ve görme şansına ulaşabilmektedirler.
Yumuşak Oyun Alanı; daire biçiminde yapılmış olan merkezin ortasında bulunmaktadır. Alanın dışında Masa Tenisi bulunmaktadır.
Faaliyet Odası; engelliler ile yapılacak tüm resim ve benzeri faaliyetler için düzenlenmiştir.
Açık mekânda; cafe, el sanatları atölyesi, yemekhane, çocuklarla yapılacak tüm resim ve benzeri faaliyetler için grup odası, salıncaklar, kayacaklar, maceralı oyun alanları, teleferik, trambolin, kum havuzu, tuvaletler bulunmaktadır. Açık alandaki oyuncakların ve yapıların tamamı da ahşap malzemeden yapılmıştır.
Faaliyetler:
Yedipınar Gündüz Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü, Türkiye’de var olan rehabilitasyon merkezlerinden farklı olarak oyunla terapi yöntemini kullanarak engelli çocuk ve gence, çeşitli sosyal kulüplerle de engelli yetişkinlere ulaşmaya çalışmaktadır. Merkezimize kayıtlı çocuk-genç-yetişkin-yaşlı üye engelli sayımız 470 olup üye kartları bulunmaktadır. Üye engellilerimiz aile üyelerinin nezaretinde mesai saatleri içinde-dışında ve hafta sonlarında da Merkezimizden yararlanmaktadırlar.
Kuruluşumuzda 2007 yılı Ocak ayı itibariyle Gündüzlü Bakım Hizmeti verilmeye başlanmış olup, sabah 8.30 da çocuklar iki servisimiz ile evlerinden alınıp kuruluşumuza getirilmektedir. Gün içerisinde engelli bireylerle, öz bakım becerilerini geliştirici etkinlikler, sosyo-kültürel aktiviteler, beden eğitimi, atölye çalışmaları, halk oyunları çalışmaları, cafe işletmeciliği gibi etkinlikler yapılmaktadır. Engelli bireyler öğle yemeğini de kuruluşumuzda görevliler nezaretinde yemekte, akşam servislerimizle evlerine bırakılmaktadır. Engelli bireyler Kuruluşumuzun bakım hizmetinden haftanın beş tam günü yararlanmaktadırlar.
Yedipinar Gündüz Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü'nde Yapılan Çalışmalar:
Grup faaliyetleri; Oyun terapi yöntemiyle müzik, resim, yaratıcı sanat, drama çalışmaları ve parktaki oyunlar, el sanatları ve folklor çalışmaları.
Sosyalleşme Çalışmaları;Engelli çocukların normal çocuklarla iletişim kurmalarını, paylaşmayı ve yardımlaşmayı öğretmek amacıyla oyun terapi yöntemiyle grup faaliyetleri.
Aile Eğitim Çalışmaları;Anne tutumları, Engel gruplarını tanıma, davranış problemlerini çözme yöntemleri ve ailelerin istekleri doğrultusunda seminerler düzenlenmesi.
Sosyal aktivite çalışmaları; Sinema- Tiyatro Etkinlikleri, geziler, Kuruluşumuzda ve dışında yapılan aktiviteler ve Engelli çocuklarla takım halinde ve bireysel spor faaliyetleri.
Merkezimizden sadece kayıtlı olan çocuklar değil Adana’daki Özel Rehabilitasyon merkezlerinden ve engellilere hizmet veren resmi okullardan gelen engelli çocuk, genç ve yetişkinler de yararlanmaktadır.
Hizmetler:
Yedipınar Engelli Çocuklar Rehabilitasyon Merkezi ve Eğitim Parkı Müdürlüğü, bedensel ve zihinsel engelli çocuk, genç ve yetişkinlerle, onların ailelerini kucaklayan bir merkezdir. Merkez, engelli çocuk, genç ve yetişkinler için bir sosyal yaşam alanı, okul öncesi ve sonrası, boş zamanlarında geldikleri, özgürce oyun oynayıp rahatladıkları; maceralı oyun alanlarıyla güven duygularını geliştirdikleri, bağımsızlaştıkları, belirli zamanlarda düzenlenen etkinliklerle eğlendikleri, çeşitli gezi, sinema, tiyatro, piknik vb. etkinliklerle sosyal yaşamın içine girdikleri, kısacası yaşam sınırlarını genişlettikleri bir ortamdır.
Yedipınar Engelli Çocuklar Merkezi, engelli çocuk, genç ve yetişkine sosyal yaşam alanı olurken, ailelerinin de yaşam kalitesini arttırmayı hedeflemiştir. Bu bağlamda ailelerine de danışmanlık destek ve eğitim hizmetleri sunmaktadır. 2011 yılında, Kuruluşumuzun hizmetlerinden 12395 kişi yararlanmıştır.
Kuruluşumuzda, 2009 yılı sonunda engellilerin işlettiği bir Cafe ile yine Engellilerin istihdam edildiği El Sanatları Atölyesi açılmış olup bunların işletilebilmesi için Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü Döner Sermaye Saymanlığına bağlı olarak bir Döner Sermaye İşletmesi kurulmuştur.
12.04.2010 – 23.06.2010 tarihleri arasında kuruluşumuzda, “Zihinsel Engelliler İçin Öz Bakım” programı düzenlenmiş, 86 kişi programı tamamlayarak Sertifikalarını almışlardır.
Kuruluşumuzda Engelli Kimlik Kartı müracaatları alınmakta ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü adına Engelli Kimlik Kartı kuruluşumuzda hazırlanarak hak sahiplerine teslim edilmektedir.

Engelli Kimliği için gerekli evraklar:
1- T.C. Nüfus Cüzdanı,
2- 1 adet fotoğraf,
3- En az %40 engelli olduğunu gösterir, tam teşekküllü Devlet Hastanelerinden alınmış Sağlık Kurulu Raporunun aslı veya onaylı örneği.

ADRES: Turgut Özal Bulvarı Ramazanoğlu Cami Yanı Çukurova/Adana
TELEFON : 0 (322) 233 97 51
FAKS : 0 (322) 232 28 32