…
24 Kasım 2020, Salı Kırklareli

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü


1960 yılında Dominik Cumhuriyetinde diktatörlüğe karşı mücadele eden ve Mirabal kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve Maria Teresa  isimli 3 kız kardeşin vahşi bir biçimde katledilmesi tüm dünya kadınlarının “kadına yönelik şiddete hayır” sloganı etrafında birleşmesine ve “uluslararası kadın dayanışmasına” sebep olmuştur.

Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında 1999 yılında BM Genel Kurulunca kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak amacıyla 25 Kasım günü Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan edilmiş ve 1999 yılından bu yana ülkemizin de aralarında olduğu birçok ülkede 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü  kapsamında etkinlikler gerçekleştirilmektedir.

Birleşmiş Milletler 2015 yılından bu yana 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde farkındalık oluşturmak adına “Orange The World” (Dünyayı Turuncuya Boya) adı ile başlatılan kampanya ile 25 Kasım-10 Aralık (Dünya İnsan Hakları Günü) tarihleri arasında birçok ülkede "Kadına Karşı Şiddetle Mücadele İçin 16 Günlük Aktivizm Kampanyası” gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde de bu kapsamda BM ile uyumlu olarak etkinlikler yürütülmektedir.

25 Kasım Günü uluslararası bir gün olması ve farkındalık kazandırmaya dayalı bir gün olması nedeni ile hem ülkemiz hem dünyadaki birçok kuruluş için önemli bir farkındalık yaratma günüdür. Bu kapsamda, yapılan çalışmalar da çok kıymetlidir.

20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ile şiddet olgusunun nedenleri, varlığı ve sonuçları ile tek elden ve çok yönlü mücadele edilmesi amacıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğüne bağlı hizmet veren Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM)’nin kurulması ve 2019 yılı sonuna kadar 81 ildeki teşkilatlanmalarını tamamlamaları, yereldeki kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını hızlandırmıştır. Kadına yönelik şiddetle mücadelenin önemli mekanizmalarından olan ŞÖNİM’ ler şiddetin önlenmesi ile koruyucu ve önleyici tedbirlerin etkin bir biçimde uygulanmasına yönelik olarak, şiddete maruz kalan ya da şiddete maruz kalma riski bulunan kişilerin başvurabileceği, danışmanlık, rehberlik ve yönlendirme hizmetleriyle, ihtiyaç duydukları konularda güçlendirici ve destekleyici hizmetleri veren ve çalışmaları yürüten merkezlerdir.

Kadına yönelik şiddetle mücadele çalışmalarını hızlandırılması kapsamında Bakanlığımız Aile Bilgi Sistemi ile Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı veri sistemleri arasında entegrasyon tamamlanmıştır. 6284 sayılı Kanun kapsamında verilen tedbir kararları ve kolluk birimlerince düzenlenen Aile İçi Şiddet Kayıt Formlarının gecikmeksizin elektronik ortamda Bakanlığımıza iletilmesi sağlanmıştır. Bahse konu entegrasyonlar ve veri altyapısı ile il düzeyinde hizmet sunan sosyal hizmet kuruluşlarımızca vakaya hızlı müdahale edilmesine katkı sunması hedeflenmiştir.

 İl düzeyinde şiddetle mücadelede "vaka bazlı çalışma ve işbirliğinin" güçlendirilmesi amacıyla Sosyal Hizmet Merkezleri bünyesinde Şiddetle Mücadele (Kadın Hizmetleri) İrtibat Noktaları oluşturulmuş, söz konusu birimlerde personel görevlendirilmesi sağlanmıştır. Şiddetle Mücadele irtibat görevlilerine kadın hizmetleri alanında eğitim çalışmaları devam etmektedir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda ŞÖNİM ve SHM Şiddetle Mücadele İrtibat Noktaları vasıtasıyla mağdurla gecikmeksizin iletişime geçilmesi, durumun değerlendirilmesi vaka yönetimi sürecinin başlatılması sağlanmıştır.

18.09.2017 tarihinde açılan ilimiz Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi 20.04.2020 tarihinden itibaren ‘‘ Demirtaş Mahallesi Yayla Caddesi No:9’’ adresinde hizmet vermekte olup 0288 212 18 39 ve 0288 212 39 50 telefon numaraları ile iletişim sağlanabilmektedir. İçişleri Bakanlığının Kadın Destek Uygulaması, Alo 183 Sosyal Destek Hattı da yine acil durumda hızlı müdahaleyi sağlayan destek sistemimizdir.