Devletimizin Engellilerimize Yönelik Sosyal Politikası, Yardım Eksenli Değil Hak Temelli Bir Politikadır
Birleşmiş Milletler tarafından 1992 yılında 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Bu günde farkındalık yaratılması, sorunların dile getirilmesi, çözümü ve bu konuda halkımızın bilinçlenmesi amacıyla İlimiz Vilayet Meydanı Atatürk Anıtına çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.
Vali Yardımcımız Sayın Ali Çetin, İl Müdürümüz Orhan Bayrak, İl Müdürlüğümüz ve bağlı Kuruluşlarında görev alan personellerimiz ile İlimizde faaliyet gösteren Engelli STK'ların katılım gösterdiği törende İl Müdürümüz Orhan Bayrak katılımcılara yönelik yaptığı konuşmasında;
Engelliler alanında farkındalığın ve duyarlılığın günden güne artması, ülkemizde son yıllarda yapılan yasal düzenlemelerle kendini göstermiştir. Bu yönde çıkartılan 5378 sayılı Engeliler Kanunu ile engelliliğin önlenmesi, engellilerin sağlık, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenliğine ilişkin engellerin kaldırılmasının sağlanması amaçlandığını belirtti.
Herkesin sahip olduğu haklara onlar da sahip olmalıdır. Devletimizin engellilerimize yönelik sosyal politikası, yardım eksenli değil hak temelli bir politikadır. Şimdiye kadar bu politika doğrultusunda, engellilerin kendi kendilerine yetebilmeleri, belirli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşabilmeleri, meslek edinip üretken hale gelebilmeleri ve çevreyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılım sağlayabilmeleri yönünde önemli düzenlemeler yapılmıştır.
Toplumun refahını yükseltmek için öncelikle bireyin refahını yükseltmek gerekir. Bu kapsamda engelli vatandaşlarımızın insan onuruna yakışır şekilde korunmasını, bakımını sağlamak, becerilerini geliştirmek ve sosyal hayata uyumuna ilişkin hizmetleri sunmak Kurum olarak öncelikli görevlerimizdendir.
Bu bağlamda, İlimizde Müdürlüğümüz ve bağlı kuruluşlarımız aracılığıyla verilen engelli hizmetleri ile;
3.917 kişiye aylık 35.360.094,05 TL (kişi başı 9.077,96 TL.) tutarında evde bakım ücreti ödemesi yapılmaktadır.
Müdürlüğümüz denetimindeki 3 özel bakım merkezinde toplam 267 ruhsal ve zihinsel engelli korunma ve bakımı hizmetinden yararlanmaktadır.
Müdürlüğümüze bağlı Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde 55 zihinsel engellimizin bakımı yatılı olarak sağlanmaktadır.
Eskişehir Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü’ne bağlı Kazım Tezişci Gündüzlü Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi Müdürlüğü 2019 yılında faaliyete geçmiş olup 0-18 yaş engellilerimize gündüzlü olarak hizmet verilmektedir.
Bu güne kadar İlimizde 46.932 engelli vatandaşımıza sosyal haklardan yararlanmaları amacıyla engelli kimlik kartı verilmiştir.
Müdürlüğümüzce 2023-2024 yıllarında ailelerinin bakım ihtiyaçlarını karşılayamamaları nedeniyle toplam 81 engellimizin İl içi ve İl dışı bakım merkezlerine yerleştirme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
İlimizde engellilerin erişilebilir bir sosyal çevreye sahip olması amacıyla İl Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonumuzca 1022 kamu kurumu ve özel kuruluşta erişilebilirlik izleme ve denetleme faaliyeti gerçekleştirilmiştir. Yapılan denetimler sonucunda 20 resmi ve özel kuruma erişilebilirlik standartlarını sağlamaları nedeniyle Erişilebilirlik Belgesi verilmiştir.
Orhan Bayrak konuşmasını "Engelliler alanında İlimizde hizmet veren ve her fırsatta bu alandaki sorunlarla ilgilenerek iş birliği yapan, sorunların çözümüne katkıda bulunan Sayın Valimize, sivil toplum kuruluşlarına, ayrıca engelliler alanında gündemi sürekli canlı tutmaya çalışan tüm medya mensuplarına teşekkür ediyorum.
Bu anlamda 3 Aralık Dünya Engelliler Gününün toplumsal duyarlılığımızın artmasına vesile olmasını temenni eder, tüm engelli kardeşlerimize ve onların fedakâr ailelerine selam ve saygılarımı sunarım." diyerek bitirdi.
Çelenk sunma töreni tüm katılımcılar ile birlikte hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.