…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
27 Haziran 2024, Perşembe Eskişehir, Türkiye

Bir Yetime "Aile" Olmak


30 Haziran Koruyucu Aile Günü kapsamında Eskişehir İl Müftülüğü Aile ve Dini Rehberlik Bürosu koordinesinde İl Müdürlüğümüz Koruyucu Aile Birimi katkılarıyla “ Bir Yetime Aile Olmak” adlı koruyucu aile paneli gerçekleştirildi.

Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salonda gerçekleştirilen panelde Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Orhan Bayrak koruyucu aile hizmet modeli çocuğun yüksek yararı gözetilerek uygulanmakta ve geliştirilmekte olduğunu vurguladı.

Bakanlığımızın koruyucu aile hizmeti hakkında bilgi veren İl Müdürümüz “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yürütülmekte olan Koruyucu Aile Hizmet Modeli; herhangi bir nedenle öz aileleri yanında bakım ve gözetimleri sağlanamadığı için korunma altına alınan çocuklarımızın sağlıklı bir aile ortamında gelişimlerini sağlamak amacıyla geliştirilen ve hali hazırda yürütülmekte olan ana hizmet modellerimizden biridir.” dedi.

İlimizde koruyucu aile sayımız artarak devam ettiğini belirten Bayrak: “Koruyucu aile hizmet modeli kapsamında Eskişehir İlinde ilk koruyucu ailemiz 1999 yılında korunma altında bulunan bir çocuğumuzun bakım ve gözetimini üstlenmiştir. 1999’dan bugüne koruyucu aile sayımız artarak büyümektedir. Mevcut durumda 109 koruyucu aile yanında korunma altında bulunan 124 çocuğumuzun bakım ve gözetimi sağlanmaktadır. Özel gereksinimi olan 31 çocuğumuz da bu hizmet modelinden yararlandırılmaktadır.”

Korunmaya muhtaç çocuklarımızın sağlıklı bir aile ortamında gelişimlerini sağlamaya yönelik olan koruyucu aile hizmet modeli sizlerin katkı ve katılımları ile daha çok çocuğumuzun aile ortamında büyümesini sağlayacaktır.

İl Müftüsü Bekir Gerek katılımcılara hitaben yaptığı konuşmasında: “Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.) iki parmağını göstererek “Ben ve yetimi kollayan kişi, cennette böyle yan yanadır.” buyurmuştur diyerek yetim bakımı ve gözetiminin önemini belirtti. Gerek korunma ve bakım altında kalan çocuklarımızın yetiştirilmesinde ve topluma kazandırılmasında herkesin görevleri olduğunu, sorumluluk alarak evlatlarımızın kaybolmasına müsaade edilmemesini söyledi.

Bakıma ihtiyaç hisseden çocuklara el uzatmak Müslümanların görevlerindendir.

Konuşmaların ardından İl Müftülüğü Eğitim Uzmanı İsmail Kaymak moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde İl Müftülüğü Vaizi Celalettin Mert Dini Referanslar Bağlamında Koruyucu Ailelik başlığıyla yapmış olduğu sunumunda; “Kur’an-ı             Kerim’de “yetim” kavramı, sadece ebeveynini kaybeden çocuklar için değil korunmaya,  himaye edilmeye muhtaç olan herkes için kullanılmıştır. Pek çok ayette yetime iyi davranmak,   yardım yapılırken yetimlere öncelik tanımak, yetimleri himaye etmek ve mal varlıklarını korumak gibi konulara yer verilmiştir.”

Celalettin Mert Hz. Peygamber ve Yetim, Topluma Emanet Edilen Yetimlerin Hakları, İslam’da “Koruma” Modelleri başlıklarında verdiği bilgiler ile sunumunu tamamladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğümüz Koruyucu Aile Birim Sorumlusu Gökçen Şen ise yapmış olduğu sunumla Bakanlığımız Koruyucu Aile hizmeti hakkında genel bilgilendirmeler yaparak izlenecek yollar ve başvuru için yapılması gerekenler ile ilgili bilgi verdi.

Panel Sonunda Koruyucu Ailelerimizden birisi olan Neslihan Aras çocukların hayatlarını nasıl değiştirdiklerini kendi yaşamlarına kattıkları mutlulukları anlatırken gözleri doldu.