…
…
22 Şubat 2024, Perşembe Ankara- Türkiye

Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planı-2 Toplantısını Çevrimiçi Gerçekleştirdik


Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Hükümeti arasında imzalanan İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması'na istinaden  “İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planı 2 ” kapsamında çevrimiçi toplantı gerçekleştirildi.

İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planı 2 kapsamında yer alan “KKTC’deki şehit yakınları ve gazilerin Türkiye’deki şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarına sağlanan bazı sosyal ve ekonomik haklardan istifade etmesine yönelik teknik çalışma yürütülmesi” eyleminin gerçekleştirilmesi amacıyla ilk çevrimiçi toplantı 31.10.2023 tarihinde gerçekleştirilmişti.

Bu toplantıda alınan kararlar ve Bakanlıklar arası görüşmeler sonucunda Bakanlığımız koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ikinci toplantıda Türkiye Cumhuriyeti ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından ile Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğümüzden heyetler çevrimiçi toplantıda bir araya geldiler. Heyetler arası yapılan görüşmelerde KKTC vatandaşı şehit yakınları ve gazilerin Türkiye’deki sosyal ve sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için neler yapılması gerektiğine ilişkin fikir alışverişinde bulunuldu.

Toplantıda açılış konuşmasını gerçekleştiren Şehit Yakınları ve Gaziler Genel Müdürlüğü Araştırma Geliştirme ve Proje Daire Başkanı Halit Çağdaş “Bizim için Anadolu topraklarının değeri ve bağımsızlığı ne ise, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin topraklarının değeri ve bağımsızlığı da odur. Bizler etle tırnak gibi birbirinden ayrılmaz, kan bağıyla bağlı bir milletiz, kardeşiz. Bizim için anavatan için verilen şehitlerin ve gazilerin değeri ne ise yavru vatan için verilen şehitlerin ve gazilerin değeri de odur. 2022 yılında Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Çerçeve Belgesi Eylem Planı 1 kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ülkemizin yedi bölgesinden katılan 7 gazimiz ile ziyaret etmiş, çeşitli temaslarda bulunmuştuk. Gazilerimiz bu ziyaretten çok güzel anılar biriktirerek evlerine döndüler. Bağımsızlığı için savaştıkları yavru vatana onlarca yıl sonra tekrar dönmenin büyük mutluluk ve heyecanını yaşadılar. Geçtiğimiz yıl da İşbirliği Eylem Planı 2 çerçevesinde çalışmalarımıza karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımı, mesleki eğitimler ve farkındalık çalışmaları politikası ile devam etmiştik.  Bu çerçevede 31 Ekim 2023 tarihinde çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirmiştik. O toplantımızın en önemli çıktısı KKTC vatandaşı şehit yakınları ve gazilerimizin THY ile yapılan protokolden yararlanabilmeleri hususunda gelişmeler olmuştur. Yine o toplantıda ifade edilen konulardan biri de KKTC vatandaşı şehit yakınları ve gazilerimizin Türkiye’deki sağlık ve sosyal güvenlik sisteminden yararlanabilmeleri konusuydu. Bugün birlikte değerlendirme yapacağımız bu toplantının şehit yakınlarımız ve gazilerimiz için hayırlı sonuçlara vesile olmasını diliyorum.” dedi.

Toplantıda KKTC Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Hizmetler Daire Başkanı Alev Ecevit KKTC’de şehit yakınlarına ve gazilere sağlanan sosyal güvenlik politikaları hakkında bilgiler verdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Sosyal Güvenlik Kurumu Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanı Ahmet Altıntaş, Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Uzm. Dr. Mehmet Hilmi HÖKE de görüşlerini bildirdiler.