…
16 Mart 2021, Salı KIRKLARELİ

Koronavirüs Salgını ile Geçen Bir Yılda Bakım Kuruluşlarımızda Neler Yaptık?


Koronavirüs Salgını ile Geçen Bir Yılda Bakım Kuruluşlarımızda Neler Yaptık?

 

     Çin’in Wuhan eyaletinde ortaya çıkan Kovid-19 salgınına karşı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızın talimatları kapsamında salgının ortaya çıkışından itibaren İlimizde yaşlı ve engellilerimize hizmet veren tüm kuruluşlarımızda gerekli önlemler alınmıştır. Engelli ve yaşlılara yönelik hizmet veren kuruluşlarımızda öncelikle ziyaretler idari olarak yalnızca aile üyelerini kapsayacak şekilde sınırlandırıldı. Huzurevleri ve yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde kalan yaşlılarımız ile engelli bakım merkezlerimizden hizmet alan engellilerimizin günlük ateş takibi yapılmaya başlandı. Dış ortamdan engelli ve yaşlılara yönelik hizmet veren kuruluşlara gelen her personel, öncelikle ateş ve solunum sıkıntısı belirtileri açısından taranmaya başlandı. 2020 yılı Şubat ayı sonunda huzurevleri, yaşlı bakım ve rehabilitasyon merkezleri ve engelli bakım merkezlerinin tamamına mücbir sebepler hariç ziyaretçi kısıtlaması getirildi. Bu tarihten itibaren bağlı tüm kuruluşlarda koronavirüs tedbirleri kapsamında temizlik ve hijyen malzemeleri, koruyucu ekipman ve buna benzer ihtiyaçlara yönelik gerekli önlemler alınmaya başlandı.

      Kuruluş personeli veya sakinleri arasında ateş, öksürük, solunum sıkıntısı, hızlı nefes alıp verme, göğüs ağrısı gibi şikâyetlerden herhangi biri bulunanların ivedilikle sağlık kurumlarına başvurmasının sağlanması ve takibinin yapılmasına yönelik süreçler sıkı bir biçimde uygulandı. Ayrıca temizlik, laboratuvar, tıbbi malzeme ve ilaçlar ile diğer özel malzeme alımları için Bakanlığımızca gönderilen ödenekler kullanıldı. Kuruluşlarımıza ziyaretler gibi kurum dışına çıkış da sınırlandırıldı. Kuruluş görevlilerinin tamamına alınan önlemler ve salgına karşı yapılması gerekenler hakkında periyodik aralıklarla eğitimler verildi. Bakanlığımızca hazırlanan tematik rehberlerde belirtilen hususların uygulanması sağlandı. Kuruluşlarımızda sosyal izolasyon katı oluşturuldu ve ayrıca sosyal izolasyon kuruluşu da oluşturularak engelli ve yaşlılarımızın bulaş riskinden korunması sağlandı. Bu süreçte sabit vardiyalı sisteme geçilerek personel bulaş riski de ortadan kaldırıldı. Personel vardiya değişimlerinde İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği halinde hızlı tanı kitleri yardımıyla KOVID-19 testinin yapılmasına yönelik çalışmalar sürdürüldü. Sağlık Bakanlığımızın aşılama takvimi çerçevesinde kuruluşlarımızdan hizmet alan engelli ve yaşlılarımız ile personelimizin aşılanması sağlandı.

      Normalleşme takviminin işlemesiyle beraber kuruluşlarda da normalleşme adımları titizlikle uygulanmaya başladı. Engelli ve yaşlı bakım merkezleri için alınan önlemler çocuk bakım kuruluşları gibi İl Müdürlüğümüze bağlı tüm merkezlerde eş zamanlı olarak uygulamaya konuldu. Normalleşme tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığının uygulamaya koyduğu her türlü önlem titizlikle takip edildi.  Alınan tedbirlere uygun olarak yatılı hizmet veren kuruluşlarımızın tamamında hizmetler aksamadan sürdürülmektedir.