…
04 Haziran 2021, Cuma KIRKLARELİ

Kırklareli Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi Gece Gündüz Fark Etmeksizin Günün Her Saatinde Mağdurların Yanında


Kırklareli Şiddet Önleme Ve İzleme Merkezi Gece Gündüz Fark Etmeksizin Günün Her Saatinde Mağdurların Yanında

Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerine(ŞÖNİM) şiddete maruz kalan kadınlarımız, çocukları ile birlikte başvurabiliyorlar. Aynı zamanda kolluk kuvvetleri aracılığı ile başvuru da yapabiliyorlar. Ayrıca sosyal medyadan veya basına yansıyan vakalar, CİMER’e yapılan başvurular, diğer kurumlardan gelen ihbarlar, Aile Mahkemelerinden gelen sitemize düşen olaylar hakkında da inceleme yapılıyor. Bunlara ek olarak hem jandarma noktalarına hem de polis merkezi amirliklerine yapılan müracaatlar da sistemimize düşüyor. Böylece vakalar hakkında ilk bilgiler elde ediliyor. Şiddete uğrama ihtimali olan kadınlara hızlı bir şekilde polis/jandarma yönlendirmesi yapılıyor.  Sisteme düşen vakalar sonrasında mağdur ile hızlı bir şekilde iletişim kurularak bu doğrultuda müracaatçıya ulaşılır. Yapılan mesleki çalışmalara bağlı olarak gerekirse ek tedbirler için yerel mahkemeye başvurulur.

ŞÖNİM’e yapılan vatandaş başvurularında da meslek elemanları tarafından gerekli çalışmalar ivedilikle yapılır. Durumunu değerlendirdikten sonra başvuru sahibine 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun hakkında detaylı bilgilendirme yapılıyor. Süreç içerisinde şiddet mağduru kadına uygun tedbir kararları devreye girmektedir. Elektronik kelepçe, gizlilik kararı, barınma, vakanın durumu çok kritikse ise kimlik değişimine kadar bilgilendirme yapılıyor. Başvurunun içeriğine göre uygun olan hizmet belirlenerek Aile Mahkemesine tedbir kararının alınması için başvuru yapılır.

Kolluk kuvvetleri aracılığı ile gelen kadınların durumu da araştırılarak gerekli destek için kişinin durumuna uygun kadın konuk evine yönlendirme yapılır. Şiddete uğrayan kadınlara mevzuat kapsamında her türlü destek sağlanmaktadır. Mağdur kadınlara destek sağlanırken diğer kurum ve kuruluşlarla da ortak hareket edilmektedir. Kadınlarımıza konuk evlerinde kaldıkları süre boyunca mesleki danışmanlık hizmetleri veriliyor. Çalışabilecek durumdalar ise İŞKUR’a yönlendiriliyor. Eğer bir hukuki desteğe ihtiyacı varsa da hukuki danışmanlık hizmeti veriliyor. Kadının yanında çocuğu varsa kreş hizmetinden yararlanması sağlanıyor.

7/24 esasıyla faaliyet gösteren ŞÖNİM hizmete açıldığı tarihten Nisan 2021 sonuna kadar İl genelinde 500 vatandaşımıza destek verdi. Ayrıca İlimizde Sosyal Hizmet Merkezlerimizde bulunan şiddet önleme irtibat noktalarında da şiddet mağduru vatandaşlar müracaat edebiliyor. Ayrıca ŞÖNİM tarafından vatandaşlarımıza Aile İçi Şiddet ile mücadele hakkında eğitimler verilmektedir.