…
18 Ağustos 2020, Salı Kırklareli

Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi “Engelsiz Çocuk” Buluşması.


Tarihte en geniş katılımlı insan hakları belgesi olarak tanımlanan Çocuk Haklarına Dair Sözleşme,  Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilmiştir. Modern çocuk hakları ve çocuk adalet sistemi paradigmasına da ışık tutan sözleşme ile devletler; ayrım gözetmeme, çocuğun üstün yararı, yaşama, gelişme ve katılım haklarının güvenceye alınmasına dair temel değerler etrafında birleşmişlerdir.

Çocuklar bedensel ve ruhsal gelişimlerini tamamlamamış bir birey olduklarından Aileleri ve devlet tarafından korunmaya muhtaçtırlar. Ülkemiz üzerine düşen görevi yapıp 2 Ekim 1995 te  Çocuk Hakları Sözleşmesini uygulamaya başlamış bunun yanında 2005 yılında Çocuk Koruma Kanununu nu da kabul etmiştir. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ülke genelinde Çocuk Hakları Komiteleri çocuklara meclis deneyimi yaşatarak akranları ve şehrin sorunlarını ifade edilmesi ve çözümü noktasında çözüm ortağı olma imkânı sunuyor. Ayrıca çocuklar oluşturulan komitede çeşitli Sosyal, sportif ve kültürel faaliyetler de düzenliyor. Çocuk haklarını anlatmak, savunmak; özellikle özel günlerde faaliyetler düzenleyerek çocukların seslerini duyurabileceğini göstermek amacıyla oluşturulup bu konuda faaliyet göstermektedir. Çocuk Hakları İl Komitelerinde yer almak için 0-18 yaş aralığında, yani çocuk olmak yeterlidir. Toplumun her kesiminden çocuklar, (engelli, suça sürüklenen, koruma ve bakım altında olan vb.) çocuk hakları komitesi üyesi olabilmektedir. Üyelik işlemleri için Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Hakları İl Komite yetişkin temsilcilerine başvuru yapılması yeterlidir.

Çocuk Hakları İl Komitesinde yer alan çocuklar; öncelikle haklarını iyi öğrenme fırsatı yakalamakta olduklarından, kendilerini her konuda özgürce savunabilir, diğer arkadaşlarını da doğru yönlendirebilirler.

Bu kapsamda açıklamalarda bulunan Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Faruk UYSAL; Bakanlığımızın başlatmış olduğu ‘Engelsiz Çocuk Buluşması Projesi’ kapsamında Çocuk Hakları İl Komitesi üyesi çocukların katılımı ile belli periyotlarla ev ziyaretleri gerçekleştirdiklerini söyledi. UYSAL, yapılan ziyaretlerde engelli çocuklarımızın akranları ile bir araya geldiğini, fikir alışverişinde bulunduğunu, komite çalışmaları kapsamında yapılan etkinlikler ve aktiviteler konusunda çocukların bilgilendirildiğini belirtti. Tüm dünyayı etkisi altına alan COVİD 19 Pandemisi nedeniyle gerçekleştirdikleri ziyaretlerde Sağlık Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu kriterlere özen gösterdiklerini, Temizlik, Maske, Mesafe kuralına titizle uyguladıklarını, Kontrollü Sosyal Hayatın gereklilikleri çerçevesinde aileleri ve çocukları yalnız bırakmadıklarını ifade etti. Millete hizmet yolunda çalışmalarının aralıksız devam edeceğini belirten UYSAL; bu anlamlı ve güzel çalışmada emeği geçen Çocuk Hakları İl Komitesine teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.