…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
11 Temmuz 2023, Salı KIRKLARELİ

"Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi" projesi kapsamında Kırklareli İli yerel paydaş toplantısı gerçekleştirilmiştir.


"Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi" projesi kapsamında Kırklareli İli yerel paydaş toplantısı gerçekleştirilmiştir.

"Kadınların Kooperatifler Yoluyla Güçlendirilmesi" projesi kapsamında Kırklareli İli yerel paydaş toplantısı İl Müdürümüz Sayın Faruk UYSAL ve Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Mehmet AKSOY'un katılımıyla gerçekleştirilmiştir.

İl Müdürümüz Sayın Faruk UYSAL ve Kırklareli Tarım ve Orman İl Müdürü Sayın Mehmet AKSOY açılış konuşması yapmışlardır. İl Müdürümüz Sayın Faruk UYSAL yapmış olduğu konuşmada Yerel kalkınmanın önemli unsurlarından biri olan kadınlarımıza, göstermiş olduğu ilgiden ve vermiş oldukları destekten dolayı teşekkürlerini sunmuştur.

Aile  ve  Sosyal  Hizmetler  Bakanlığı  Kadının  Statüsü  Genel Müdürlüğü'nün Faydalanıcı, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'nın eş faydalanıcı olarak yer aldığı ve Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen "Kadınların Kooperatifler Yoluyla  Güçlendirilmesi Projesi" 15 Eylül 2021 tarihinde başlamıştır.

Proje ile kadınların istihdamının ve istihdam edilebilirliğinin artırılması, kadın kooperatiflerinin gelişmesi için elverişli bir ortam sağlanması ve kadın kooperatiflerinin teşvik edilerek ve desteklenerek kadınların güçlendirilmesi hedeflenmektedir.

Proje kapsamında pilot illerden biri olan ilimizde, Kooperatif ortağı olan kadınlara 5 gün (13-17 Mart 2023) 25 Kadın, Kooperatif kurma/ortağı olma isteği olan kadınlara 2 gün (14-15 Mart 2023) 75 Kadın, Kooperatif ortağı olan erkeklere 1 gün (16 Mart 2023) 75 Erkek olacak şekilde Royal Bilgiç Otelde eğitim programı düzenlenmiştir.

Yine proje kapsamında kooperatiflerin güçlenmesi ve desteklenmesi alanlarında ilgili kamu kurumlarının, üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi amacıyla ‘’Kadının Güçlenmesi ve Kooperatifler’’ konusunda Bursa ilinde 3 günlük bir eğitim programı gerçekleşmiştir.

Proje kapsamında pilot illerde her ilin kendi önceliği ve ihtiyaçlarını yansıtmayı mümkün kılacak şekilde katılımcı bir yaklaşımla İl Bazlı Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi Yol Haritası ve Faaliyet Planı  hazırlanması  ve  uygulanması öngörülmektedir.

Projede, kadınların çalışma hayatında daha aktif ve etkin olması, ekonomik olarak güçlenmesi, istihdam ve üretkenliklerinin artması ile kadınlarımızın mevcut tecrübe ve özgüvenlerinin artırılması hedeflenmektedir.

Amacın para kazanmaktan çok değer üretmek olduğu durumlarda kooperatifçilik iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkar. Kooperatifler, bütün dünyada istihdamı artıran, ekonomileri büyüten etkilere sahiptir.

Dünya genelinde 3 milyon kadın kooperatifi bulunuyor. Ülkemiz de, kooperatif sayıları bakımından İtalya ve İspanya’ dan sonra Avrupa’ da 3. Sırada yer almaktadır.

Kooperatifler dünya genelinde 280 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Ülkemizde de 85 bin kooperatifin 8 milyonu aşkın ortağı bulunuyor. Bu yüzden, Kadın kooperatiflerini destelemek, kadın kooperatifleri arasındaki iletişimi geliştirmek, kooperatif kurma ya da kooperatif ortağı olma isteği olan kadınlara erişim son derece önem arz etmektedir.

Kooperatifler, yoksullukla mücadeleye ve istihdam yaratmaya katkıda bulunan önemli araçlardır. Kooperatifler toplumsal ve sosyal adalete katkı sağlayan önemli işletmelerdir.