…
20 Kasım 2021, Cumartesi KIRKLARELİ

İl Müdürümüz Sayın Faruk UYSAL’ın 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Mesajı


İl Müdürümüz Sayın Faruk UYSAL’ın 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü Mesajı

20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda kabul edilen "Dünya Çocuk Hakları Sözleşmesi" ayrım gözetmeden her çocuğun sahip olduğu hakları sıralamakta ve güvence altına almaktadır. Türkiye bu sözleşmeyi 1990 yılında imzalamış ve iç hukukun bir parçası haline getirmiştir. Sözleşmenin kabulü olan 20 Kasım her yıl “Dünya Çocuk Hakları Günü" olarak tüm dünyada kutlandığı gibi ülkemizde de kutlanmaktadır. Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin altına imza atan ilk ülkelerden biri olan Türkiye çocuklara büyük önem vermektedir. Büyük Önder Atatürk’ün yüce Meclisin açılış gününü çocuklara bayram olarak hediye etmesi ve bu anlamlı günün halen dünyada kutlanan tek çocuk bayramı olması bunun önemli bir göstergesidir.

Her çocuk öncelikle sağlık, eğitim ve diğer tüm imkânlardan yararlanma ve barış dolu bir dünyada hayatın tüm güzelliklerini yaşama hakkına sahiptir. Suç mağduru, suça sürüklenen, sokakta ve risk altında bulunan çocuklarımızın sevgi dolu bir ortamda; şiddetten, açlıktan, kötü alışkanlıklardan, kinden ve nefretten uzak yaşayabileceği bir dünyanın tüm ülkelerin, ortak gayretleriyle kurulabileceğine inanıyoruz. Başta eğitim olmak üzere, sağlık ve barınma sorunu olmayan, her türlü istismardan korunmuş, üreten, özgüveni olan, düşünen, çevresi ile olumlu iletişim kuran, kendini geliştirmiş, geçmişini unutmayan ve geleceğe ümitle bakan çocuklar yetiştirmek için çaba gösteren milletler, gelişmelerini sürdürerek geleceğe güvenle bakabilmektedir. Ülkemize ve insanlığa yararlı bireyler yetiştirilmesi hepimizin ortak sorumluluğudur. Ülkemizde korunmaya muhtaç ve suça sürüklenen çocuklara yönelik 2828 ve 5395 sayılı Kanun ve 633 sayılı KHK hükümleri çerçevesinde;  çocuğun yararı göz önünde bulundurularak, öncelikle kendi aile ortamında korunmasının sağlanması ile yaşına ve gelişimine uygun eğitim ve öğreniminin desteklenmesini, kişiliğinin ve toplumsal sorumluluğunun geliştirilmesini sağlamak için; korunma ihtiyacı olan veya suça sürüklenen çocukların korunması, haklarının ve esenliklerinin güvence altına alınmasına yönelik koruyucu ve destekleyici tedbirler olarak;  danışmanlık,   eğitim,  bakım,  sağlık  ve barınma tedbirleri uygulanmaktadır. Geleceğin teminatı olan çocuklarımızı internet bağımlılığından kurtararak onları kendine güvenen, geleceğe güvenle bakan, okuyan, eleştiren bir birey haline getirmek adına gerekli çalışmalar ilimizde de titizlikle sürdürülmektedir.

Unutulmamalıdır ki sevgi, eğitim, yaşam, sağlık ve korunma hakkı çocukların en doğal haklarıdır. Bu hakları sunmak sosyal devlet olmanın gereğidir. Bu duygu ve düşüncelerle "Dünya Çocuk Hakları Günü’nü” kutluyor, tüm çocuklarımızın gözlerinden öpüyor, sevgi ve barış dolu bir yaşam diliyorum.