…
01 Nisan 2021, Perşembe KIRKLARELİ

İl Müdürümüz Sayın Faruk UYSAL’ın 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü Mesajı


Otizm Seçim Değil Ama Farkında Olmak Senin Seçimin

 

Nisan ayı Birleşmiş Milletler tarafından bütün dünyada Otizm Farkındalık Ayı, 2 Nisan ise Otizm Farkındalık Günü olarak ilân edilmiştir. Nisan ayı boyunca tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de otizm konusunda bilinçlendirme ve farkındalık oluşturma çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Otizm, doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk üç yılında fark edilen karmaşık bir gelişim bozukluğudur. Çocuğun çevresi ile yeterli sosyal ilişkiler kuramaması, dil-iletişim alanında belirgin gelişimsel sorunlar göstermesi ve kalıplaşmış davranış biçimlerine sahip olması ile betimlenmektedir. Otistik bozukluğun her toplumda görüldüğü; ailenin gelir durumu, yaşam biçimi ve eğitim düzeyi ile otistik bozukluk arasında herhangi bir bağ olmadığı bilinmektedir.

Ülkemizde engelli bireylere yönelik istihdam olanaklarından otizm tanısı konulmuş bireyler de yararlanabilmektedir. Engelli bireylerin özel sektörde işçi olarak istihdamları Türkiye İş Kurumu aracılığıyla, memur olarak istihdamları ise merkezi olarak yapılan Engelli Kamu Personel Seçme Sınavları (EKPSS) ile gerçekleştirilmektedir. Bunun yanında Otizm Spektrum Bozukluğu olan bireylerin tanılanma aşamasından eğitim ve istihdamlarına uzanan süreçte, toplumsal farkındalık ile aile eğitiminin/desteğinin ilgili kurumların koordinasyonu ve iş birliğinde yürütülmektedir.

 Bu konudaki farkındalığın artırılması ile erken teşhis ve tedavinin yaygınlaştırılması önem arz etmektedir.  2 Nisan Dünya Otizm Gününün insanlarımızda farkındalık oluşturmasını diliyor ve hatırlatmak istiyoruz ki; Otizm eksiklik değil, farklılıktır. Otizmin farkındayız ve onların yanındayız. Unutmayalım ki en büyük engel sevgisizliktir!