…
09 Mayıs 2020, Cumartesi Kırklareli

İl Müdürümüz Faruk UYSAL'ın Engelliler Haftası Mesajı


Her yıl 10-16 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Engelliler Haftası engellilerimizin sorunlarının gündeme getirildiği, hayata engellilerimizin penceresinden bakılarak farkındalık yaratılan önemli bir haftadır.

Doğuştan veya daha sonradan çeşitli nedenlerle gerçekleşen engelli olma hali bireysel bir sorun olmayıp farklılıklarını hissettirmeden engellilerimizin yüksek hayat standardını temin etmek ve kimseye ihtiyaç duymadan hayatlarını sürdürebilmelerini sağlamak toplumun ortak çabasını gerektiren, üzerinde hassasiyet ile durulması gereken sosyal bir olgudur.

Toplum içerisinde önemli bir nüfusu oluşturan engellilerimizin her ferdin olduğu gibi doğuştan gelen temel hak ve hürriyetlerden, eğitim, sağlık ve sosyal haklardan yeterince yararlanabilmeleri önemli hedeflerimizdendir. Sosyal devlet olmanın da bir gereği olarak engellilerimizin toplumla bütünleşmeleri, işgücüne katılmaları, huzur ve refah içinde yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle (Evde bakım ücreti, çalışamayacak durumda olup bu nedenle iş bulamayan engellilerimize aylık bağlanması,  özel eğitim ihtiyacı olan engellilerimizin özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanabilmeleri,  kendi namına çalışan engellilerimize ve bakıma muhtaç engelli çocuğu olan annelere erken emeklilik imkanı, kamuda ve özel sektörde iş imkanı vb.) engellilerimize pozitif ayrımcılık sağlanmıştır.

Ortaöğretim, ön lisans ve lisans mezunu engellilerimizin engel grupları ve eğitim durumlarına göre yapılan Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı (EKPSS) ile engellilerimiz Devlet memurluğu ile kamu kurum ve kuruluşlarının işçi kadrolarına alınmaktadır.

Her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirler toplamı esas alınmak suretiyle, hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarı, asgarî ücretin aylık net tutarının 2/3’ünden daha az olan bakıma ihtiyacı olan engellilerimize, engellinin bakımına destek amacıyla sosyal yardım verilmektedir.

Bakıma muhtaç engellilerimize yatılı ve gündüzlü kuruluşlarımızda bakım hizmeti verilmektedir.

Umuma açık hizmet veren her türlü yapılar ve açık alanlar ile toplu taşıma araçlarında erişilebilirliğin izleme ve denetimi gerçekleştirilmektedir.

“Toplumun huzuru, ancak onu oluşturan tüm bireylerin mutluluğuyla sağlanabilir.” Engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayatta varlık göstermeleri ve kendilerine yer bulmaları, şüphesiz toplumumuzu güçlendirmektedir.

Ayrıca tüm kurum ve kuruluşlar tarafından yapılacak erişilebilirlik çalışmalarının planlı, programlı ve standartlara uygun bir şekilde yürütülmesi, uygulamalara hız verilmesi, bu alanda fiziksel, dijital ve zihinsel dönüşümün sağlanması ve erişilebilirlik kültürünün oluşturulması için Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından “2020 Erişilebilirlik Yılı” ilan edilmiştir.

Bu duygu ve düşüncelerle Dünya Engelliler Haftası’nın engelli vatandaşlarımıza karşı olan hassasiyetin artmasına katkıda bulunması temennisiyle, kararlı duruşları ve çabalarıyla hepimize örnek olan engelli vatandaşlarımızın aileleri ve sevdikleri ile birlikte mutlu, huzurlu bir ömür geçirmelerini diliyoruz.