…
11 Haziran 2020, Perşembe Kırklareli

Tüm çocuklarımızın sağlıklı, huzurlu ve milletine faydalı olarak yetişmesine imkan sağlayacak, çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam için çalışıyoruz.


Çocuk işçiliği ile mücadeleye özel bir önem atfetmekte olan Bakanlığımız, çocuk işçiliğine karşı aktif mücadele vermekte ve çocuk işçiliği konusunda çalışma yapan kamu kurum ve kuruluşları, işçi-işveren kuruluşları ile sivil toplum örgütleri arasında koordinasyon ve işbirliği sağlamaktadır. Ülkemiz,  bugün dünyada en yaygın kabul gören insan hakları belgelerinden birisi olan Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmeyi 1994 yılında, Uluslararası Çalışma Örgütünün temel sözleşmeleri olarak kabul edilen İstihdama Kabulde Asgari Yaşa İlişkin 138 sayılı Sözleşmeyi 1998 yılında ve En Kötü Biçimlerdeki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin 182  sayılı Sözleşmeyi 2001 yılında onaylamıştır.

Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı (2017-2023) kapsamında; çocukların fiziksel, bedensel, ruhsal, sosyal ve ahlaki gelişimleri üzerinde ciddi olumsuz etkilere sahip olan çocuk işçiliğinin ortadan kaldırılmasına ilişkin faaliyetlerin, bütüncül ve katılımcı bir ulusal program çerçevesinde gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Program çerçevesinde çocuk işçiliğini önlemeye yönelik temel stratejiler ve faaliyetler ile bunları uygulayacak kurum ve kuruluşlar belirlenmiştir. Hazırlanan bu program ile çocukların çalışma yaşamına girmesinde temel nedenleri oluşturan yoksulluğun ortadan kaldırılması, eğitimin kalitesinin ve ulaşılabilirliğinin artırılması, toplumsal bilinç ve duyarlılığın artırılması gibi geniş kapsamlı tedbirlerle başta çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri olmak üzere çocuk işçiliğinin önlenmesi temel hedef olarak belirlenmiştir.

Ülkemizin çocuk işçiliği sorununun üstesinden gelecek güce ve kaynağa sahip bir ülke olduğunun inancındayız. Çalışma hayatında istismar edilerek gelecekleri tehlikeye atılan çocuklarımız, aynı zamanda bu ülkenin kaybedilen potansiyeli anlamına da gelmektedir. Çocuk işçiliğinin önlenmesi, yetişkinlerin istihdam imkânlarını artıracağı gibi, istismardan uzaklaştırılarak eğitime yönlendirilen çocuklarımız, gelecekte daha iyi yetişmiş, vasıflı insan gücü olarak ülkemizin ekonomik verimliliğini artıracaklardır. Çocuklarımıza sunacağımız koşullar onların özelde düzgün bir birey olarak yetişmesine fırsat verirken, genelde toplumumuzun sağlıklı bireyler kazanmasına imkan yaratmaktadır. Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak en temel hedefimizdir.

Koruyucu ve önleyici hizmetlerimiz dâhilinde İl Müdürlüğümüzce; Bakanlığımız hizmet modellerinden Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmet(SED) modeli kapsamında İlimiz genelinde SED hizmetinden yararlandırılan aile sayısı 323 olup bu hizmetten yararlanan çocuk sayısı ise 336’dır.

Çocuk işçiliği ile mücadelede Kırklareli Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü ile yerel ve bölgesel düzeyde işbirliği yapılmakta olup yapılan saha çalışmalarında İlimizde bugüne dek çocuk işçiliği vakasına rastlanmamıştır.

 Koruyucu ve önleyici hizmetlerimizin etkinliğinin artırılması amacıyla hayata geçen Okul Destek Projesi kapsamında SED hizmet modelimizden yararlanan ailelerimizin çocuklarına yönelik sosyal, sportif, sanatsal ve kültürel faaliyetlerimizle çocuklarımızın okul başarılarının desteklenmesi amaçlanmaktadır.

Ayrıca Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi ve Sosyal Uyum Programları kapsamında çocuklarımız ve ilimizde ikamet eden yabancı uyruklu çocuklarla birlikte çeşitli sosyal farkındalık çalışmaları yapılmakta olup 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü etkinliklerimiz doğrultusunda da Kırklareli Çocuk Hakları İl Komitesi tarafından Panel düzenlenecektir.

Tüm  çocuklarımızın sağlıklı, huzurlu ve milletine faydalı olarak yetişmesine imkan sağlayacak, çocuk işçiliği ve istismarının olmadığı bir yaşam için çalışıyoruz.