…
…
…
…
…
21 Nisan 2020, Salı Kırklareli

Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerimizde COVID-19 Salgını Nedeniyle Aldığımız Önlemler


   

 

Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerimizde genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkeleri ve uygulamalarımız ;

1- Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerimizde genel enfeksiyon bulaşma riskini azaltmak için uyguladığımız temel enfeksiyondan korunma ve kontrol ilkelerimiz:

1.1- Odalar ve diğer kapalı alanlardaki camlar günlük rutin temizlik esnasında açık bulundurulmakta ve temizlik sonrası odalar en az 1 saat havalandırılmaktadır.

1.2- Odalar temizlenirken eldiven kullanılmaktadır. Her odanın temizliğinden hemen sonra eldivenler çıkarılmakta ve çöp kutusuna atılmaktadır. Eldivenler çıkarıldıktan sonra eller dezenfekte edilmektedir.

1.3- Her odada ayrı temizlik bezleri kullanılmaktadır.

1.4- Odaların genel temizliğinin (zemin, kapı ve pencereler, vb.) günlük olarak su ve deterjanla yapılması sağlanmaktadır.

1.5- Özellikle eller ile sık dokunulan yüzeylerin [kapı kolları, bataryalar, tırabzanlar, sık dokunulan düğmeler (asansör, aydınlatma vb), telefon ahizesi, TV kumandası] ve ortak kullanım alanlarındaki tuvalet ve lavaboların temizliği günde en az iki kez yapılmaktadır.

1.6- Her odada pedallı ve kapaklı çöp kovası bulundurulmaktadır.

1.7- Bardak ve tabak gibi ortak kullanılan eşyalar her kullanım sonrasında su ve deterjanla yıkanmakta ve kullanımına kadar temiz bir ortamda saklanmaktadır.

1.8- Çarşaf, havlu gibi materyal ise 60-90oC’de normal deterjan ile çamaşır makinasında yıkanmaktadır.

 

2- Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerimizde çalışanlarımıza eğitim verilerek aşağıdaki konular vurgulanmıştır:

2.1. Bireylerle sosyal mesafenin korunması, arada en az 3-4 adım mesafe bulunmasının sağlanması. Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan kaçınılması.

2.2. Ellerin sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye boyunca ovarak yıkanması gerektiği. Eğer su ve sabun bulunamazsa alkol bazlı el antiseptiği kullanılması.

2.3. Öksürme veya hapşırma sırasında ağız ve burnun tek kullanımlık mendille kapatılması ve sonrasında mendilin çöpe atılması. Mendil yoksa dirseğin iç kısmının kullanılması.

2.4. Eller ile gözlere, ağıza ve buruna dokunulmaması gerektiği.

2.5- Huzurevi ve yaşlı bakım merkezi sakinlerimizin kişisel eşyalarına temas edilmesi öncesinde ve sonrasında ellerin yıkanması veya alkol bazlı el antiseptiği ile el temizliği yapılmasının sağlanması.

2.6- Çalışanların tamamının tıbbi maske kullanması zorunluluğu.

 

  1. Huzurevleri ve Yaşlı Bakım Merkezlerimizde yapılan diğer düzenlemeler

3.1- Huzurevi ve Yaşlı Bakım Merkezlerimizde kalanlar COVID-19 için yüksek risk grubunda olmaları nedeni ile semptom ve bulguları (ateş, kan basıncı, nabız sayısı, solunum sayısı, solunum sıkıntısı, şuur durumu, genel durum bozukluğu ve oksijen satürasyonu vb.) huzur evi sağlık personeli tarafından yakın takip edilmektedir.

3.2- Huzurevi personelimizin kurum girişinde maske takması, el dezenfektanı kullanması ve ateş kontrolünün yapılması sağlanmaktadır. Ateş, öksürük belirtileri günlük olarak sorgulanmakta ve semptomu olanlar huzurevlerimize alınmamaktadır.

3.3- Huzurevi ve bakımevi sakinlerimizin yemekhanede oturma planları herkes için sabit ve aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yapılmaktadır.

3.4-Huzurevi ve yaşlı bakımevi sakinlerimizin ortak alanlarda sosyal mesafeye dikkat etmeleri sağlanmaktadır.

3.5- Huzurevlerimizde tüm grup aktiviteleri iptal edilmiştir.

3.6- Personel çalışma planları personelin 14 günlük dönemlerde, kurumdan ayrılmadan çalışmasını sağlayacak şekilde düzenlenmiştir.

3.7- Kurye, kargo görevlisi vb. kişiler huzurevlerimize alınmamaktadır.

3.8- Dışarıdan yiyecek-içecek alınmamaktadır.

3.9- Kurum çalışanlarının dinlenme, yemek yeme vb. aktivitelerde sosyal mesafeye dikkat etmeleri sağlanmaktadır.