…
03 Aralık 2020, Perşembe Kırklareli

Herkes İçin Erişilebilirlik


Azimleriyle engelleri aşan, hayatı umut ve inançlarıyla güzelleştiren engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nü en kalbi duygularımla kutluyorum. 

Birlikte verdiğimiz Türkiye’yi büyütme ve geleceğe taşıma mücadelesi, ülkemizin her alanda başardığı büyük değişim ve gelişim, şüphesiz engelli vatandaşlarımız için de önemli sonuçlar doğurdu. Sosyal devlet yapımız ile Türkiye bu anlamda dünyanın sayılı devletleri arasındaki yerini almıştır.               

Son yıllarda ülkemizde insan odaklı ve hak temelli bir anlayışla devrim niteliğinde adımlar atılmıştır. 2005 yılında Engelliler Hakkındaki Kanunun hayata geçirilmesiyle engelli vatandaşlarımızın hakları hukuki güvence altına alınmış, hayatta ve toplumda kendilerine biçilen rolden daha fazlasını istemelerinin önü açılmıştır. Geçmişte adeta evlere hapsedilen engelli kardeşlerimiz; bugün sporda, sanatta, edebiyatta, siyasette, eğitimde, sivil toplumda, iş dünyasında kısacası hayatın tüm alanlarında büyük başarılara imza atarak göğsümüzü kabartmaktadırlar. Engellilerimizin yaşadığı zorluklar ve sorunlar sadece kendilerinin değil, yakınlarının, toplumun ve tüm insanlığın ortak sorunudur. Bu bilinçle onlar için "Pozitif Ayrımcılık" ilkesi benimsenmiştir. Gerekli mevzuat değişikliği yapılmıştır.

Engellilere yönelik başlatılan istihdam seferberliği ile kamuda 2002 yılında 5 bin 777 olan engelli memur sayısı 2019 yılı sonu verilerine göre 56 bin 500’e çıkmıştır. Bakıma muhtaç bir şekilde yaşamlarını sürdüren engellilerimize yönelik  "Evde Bakım ve Bakım Merkezi Hizmetleri" sunulmuş, bu yıl içerisinde gündüz hizmet birimleride devreye  alınmış, devletimiz her zamankinden daha çok ilgi, alâka ve şefkatini engellilerimize göstermiştir. Bu kapsamda ilimizde Aralik ayi itibarî ile 1951 engelli için evde bakim ücreti ödenmekte aylık 3 Milyon TL kaynak aktarilmaktadir. 243 engellimizde kurum bakımı hizmetlerinden yararlanmaktadır.  Engelli maaşında yapılan yüksek iyileştirmelerden, eşit eğitim imkânlarına, ulaşım olanaklarından erken emeklilik hakkına, çevre düzenlemelerinden özel mesai haklarına kadar, engelli bireylerimizin huzurunu sağlamak ve hayatlarını kolaylaştırmak adına birçok yenilik hayata geçmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından 2020 yılı Erişilebilirlik Yılı ilan edilmiş, Bakanlığımız tarafından , erişilebilirlik konusunda çalışmalar yapan kamu, özel kurum ve kuruluşlar ile kişilerin; engellilerin sosyal ve ekonomik hayata katılımına katkı sağlayan projelerini kamuoyuna duyurmak ve bu konuda çalışmaların artırılmasını teşvik etmek amacıyla  9 ayrı kategoride "Erişilebilirlik Ödülleri” verilecektir. "Herkes için erişilebilirlik" mottosuyla bu konudaki çalışmaların hayatın tüm alanlarında hissedilebilir bir şekilde artmasını temenni ederken, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün toplumsal duyarlılığı ve farkındalığı arttırmasını diliyor, tüm engelli vatandaşlarımıza mutlu ve huzurlu bir hayat diliyorum. 

Faruk UYSAL

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü