…
…
…
…
…
…
13 Haziran 2024, Perşembe KIRKLARELİ

ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ KAPSAMINDA FARKINDALIK ÇALIŞMASI


ÇOCUK İŞÇİLİĞİ İLE MÜCADELE GÜNÜ KAPSAMINDA FARKINDALIK ÇALIŞMASI

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücalede Günü çocuk işçiliğinin önlenmesi amacıyla toplumsal bilincin arttırılması ve çocuk işçiliğinin önlenmesi için Dünya çapında kutlanmaktadır. Çocuk hakları sözleşmesine göre çocukların; eğitilme, giyinme, barınma, sağlık gibi birçok temel hakları vardır. Çocuklar çalıştırıldıkları zaman bu haklarının bir çoğundan mahrum kalırlar. Bu nedenle çocuk işçiliği insan hakları sorunudur.

Çocuk İşçiliği konusunda 4857 sayılı İş Kanunu'nun 71. maddesine göre, 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılmasının yasak olduğu düzenlenmiştir.

Müdürlüğümüz bu kapsamda çocuğun yüksek yararını gözetmek suretiyle aile odaklı çalışmalarını sürdürmektedir. Özellikle Müdürlüğümüz bünyesinde, Sokakta Çalıştırılan Çocukların tespiti amacıyla emniyet güçleri, zabıta ve sosyal çalışma görevlilerimizden, mobil ekipler oluşturulmuş, bu çocukların sokakta yaşama/çalıştırılma veya dilendirilme nedenleri araştırılmak üzere yapılan incelemeler ve tespitler neticesinde çocuk ve aile için uygun bulunan sosyal hizmet ve yardımlara yönlendirilmesi sağlanmaktadır.

Risk altında olduğu değerlendirilen çocuklarımızın sosyal uyumlarının sağlanması ve topluma entegre olabilmeleri için Okul Destek Projesi kapsamında gerçekleştirilen sanatsal etkinlikler, kültürel etkinlikler ve kitap buluşmaları düzenlenmektedir. Bu kapsamda Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Babaeski Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü organizasyonunda 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği İle Mücadele Günü kapsamında, Babaeski Belediyesi işbirliğiyle Belediye binası önünde Çocuk işçiliği ile mücadele standı açılmıştır. Farkındalık standımıza Kırklareli Üniversitesi Müzik Kulübü katkı sunmuş olup açılan farkındalık standında Çocuklarımıza hak ettikleri yaşam koşullarını sağlamak amacıyla vatandaşlarımıza broşür dağıtımı yapılmıştır. Etkinliğimize Kırklareli Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Sayın Bilgin ÖZBAŞ ve Babaeski Belediye Başkanı Sayın Fırat YAYLA katılım sağlamıştır.

Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Sayın Bilgin ÖZBAŞ etkinlik sırasında yaptığı konuşmada “yarınlara güvenle bakabilmek ve çocuklarımızı sokağa mahkum etmemek adına çocuklardan alışveriş yapılmaması, el açanlara para verilmemesi, sokakta mendil ve su satan çocuklardan alım yapılmamasını, toplumun her kesiminin bu konuda duyarlı olmasını diliyorum” dedi.

Ayrıca Babaeski İlçesinde gerçekleştirilen bu etkinlikte desteklerini esirgemeyen Babaeski Belediye Başkanlığına, Kırklareli Çocuk Hakları Komitesine, Kırklareli Üniversitesi Müzik Kulübüne ve Babaeski Sosyal Hizmet Merkezi personeline teşekkür etti.