…
…
…
16 Ağustos 2023, Çarşamba Hakkari, Türkiye

Sokakta Yaşayan / Çalıştırılan Çocuklar


Sokakta yaşayan ve/veya çalıştırılan çocuklar; yaşadıkları ortamlarda her türlü ihmal, istismar, sömürü ve kötü davranışa maruz kalan, aile veya yasal yakınlarıyla bağları kısmen ya da tamamen kopmuş, risklere karşı kendilerini koruyamayan çocuklardır.

Çoğu zaman geceleri evlerine dönmekle birlikte arada sırada sokakta sabahlayan bu çocukların bir kısmı da yaşadıkları ortam ve geçirdikleri travma sonucu uçucu ve uyuşturucu madde kullanmaktadır.

Ayrıca sağlıksız aile ortamında yetişen çocuğun eğitimine önem verilmemekte, aile bütçesine katkıda bulunması beklenmekte ve çocuk, yaşına uygun olmayan ruhsal ve fiziksel sağlığını tehlikeye sokan işlerin yanı sıra madde bağımlılığı kazanmasına neden olacak işlerde (mobilya cilası, ayakkabı tamirciliğinde kullanılan madde, vs) çalıştırılmaktadır.

Bu amaçla 2019 yılında ilimiz genelinde 5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanunu Hakkında Valiliğimizce Genel Emir tebliği yayınlanmıştır.

Genel emir tebliği kararlara aykırı durumların tespiti halinde, dilendirilen çocuktan mal alımı veya para verilmesi durumunda ilgili kişilerin kendilerine, diğer durumlarda ise ilgili çocukların veli, vasi ya da kanuni temsilcilerine, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun ilgili maddeleri gereğince adli ve idari işlem yapılmaktadır.

Bu amaçla ilimiz Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Bağlı Kuruluşları Yüksekova ve Şemdinli İlçelerinde bulunan Sosyal Hizmet Merkezlerinde Psikolog, Sosyolog ve Sosyal Hizmet Uzmanlarından kurulu “Mobil Çocuk Ekipleri” oluşturulmuştur.

Bu ekipler; Emniyet Müdürlüğü personeli ile birlikte zaman zaman sokakları inceleyerek bu kapsamda Sokakta yaşayan, dilendirilen ve/veya çalıştırılan çocukları tespit ederek ailelerinde sosyal inceleme çalışmaları yapılmaktadır. Bu kapsamda Yüksekova İlçemiz genelinde Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü Mobil Ekibi Yüksekova Emniyet Müdürlüğü Personeli ile birlikte sokakta çalışan/çalıştırılan, suça sürüklenen, ihmal ve istismar riski olan veya sosyal hizmet müdahalesine ihtiyaç duyulan çocuklara yönelik olarak çalışmalarına devam etmektedir.