…
…
…
…
…
…
…
…
17 Kasım 2021, Çarşamba Hakkari, Türkiye

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı Çalıştayı


2022-2025 yıllarını kapsayacak ‘Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı’ çerçevesinde hazırlanacak olan Hakkâri İl Eylem Planı Çalıştayı açılış töreni yapıldı.

İl Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda paydaş kurum ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve diğer katılımcılar yer aldılar.

İl Müdürümüz Salih KAYA çalıştayda yaptığı konuşmada; “Şiddete Sıfır Tolerans İlkesi” ile 2022-2025 yıllarını kapsayan “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planı hakkında bilgiler verdi. “Kadınların var olan haklarını kullanmaları, kadın erkek eşitliğinin hayatın her alanında sağlanmasının önündeki en önemli engel şiddettir.

Kadına yönelik her türlü şiddet, toplumun birliğini, refahını ve huzurunu olumsuz yönde etkileyen bir insan hakkı ihlalidir. 

Kadına yönelik şiddeti sadece fiziksel yönüyle değil, ekonomik ve psikolojik yönleriyle de ele almalıyız. Hukuki düzenlemelerden kültürel normların yorumlanmasına kadar her alanda yapılması gerekenler var. Her şeyden önce, kadına yönelik şiddetin eşler arası ya da aile arasındaki ‘mahrem alan’ kavramıyla meşrulaştırılmasının önüne geçmeliyiz. Kadına yönelik ve aile içi şiddetin hiçbir sebep ile meşrulaştırılamayacağı bilinci, şiddetle mücadele de toplumun tüm kesimlerinin ortak ve kararlı mücadelesi ile mümkün olacaktır.

Sıfatları ne olursa olsun, insanlar hiçbir şekilde birbirlerinin sahipleri olamazlar. Erkekler kadınları mülk edinemezler. Üstünlük iddia edemezler. Kimsenin bir başkasının bedensel ve ruhsal bütünlüğünü zedeleyici eylemler gerçekleştirmeye hakkı yoktur.

Ülke genelinde ve ilimizde Kadın cinayetleri haberlerine dönüp baktığımızda, faillerin, sebep olarak kıskançlık, namus, boşanmayı istememe gibi nedenler sıraladığını görüyoruz. Özellikle ahlakla ilişkilendirilmiş sebepler başı çekiyor. Unutmayalım ki, ahlak insani bir fazilettir. Cinsiyetten bağımsızdır. Başkasının ahlakından sorumlu olmak, kimsenin görev tanımı değildir. Hâlbuki erkek ya da kadın herkes, insan olmak için doğar.

Kadınların etrafına çevrilen çembere çeşitli meşrulaştırılmalar aransa da, bunların içinde en hazin olanı, dinin kaynak gösterilmesidir.  Kuran-ı Kerim erkeklere değil, tüm insanlığa indirilmiş bir kitaptır. Ahiret gününde her kul, bir birey olarak kendi amel defteriyle baş başa kalacaktır. Ve kimsenin cinsiyeti hafifletici bir sebep olarak görülmeyecektir. Tek bir insanın öldürülmesini tüm insanlığın öldürülmesiyle bir tutan İslam dininin, kadın katliamlarının ve şiddetin kaynağı olarak işaret edilmesine asla tahammül gösterilemez.

Bugün burada siz değerli kurum ve STK temsilcilerimiz bir araya gelerek ulusal düzeydeki bu uygulamanın yerelleşmesini, ilimiz adına il eylem planına dönüştürülmesini amaçlamaktayız.

İlimiz de  Valiliğimiz himayelerinde İl Müdürlüğümüz koordinesinde 3 gün devam edecek Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Yerelleştirilmesi çalıştayı sonucunda oluşturulacak İl Eylem Planına katkı sağlayacak kurum ve STK temsilcileri olarak sizlerin ilimiz için uygulanabilir ve hayata geçirilebilir nitelikte birçok çalışmada yol gösterecek ölçüde önemli ve kıymetli fikirlerinin çıkacağına inanıyorum.”

İl Müdürü Kaya’nın açılış konuşmasının ardından çalıştayın diğer oturumlarına geçildi. 17-18-19 Kasım 2021 tarihlerinde sürecek olan çalıştayın sonunda, Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı çerçevesinde İl Eylem Planı taslağı hazırlanacak.