Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın engelli vatandaşların hayatını kolaylaştıran tasarım ve ürünleri, proje ve uygulamaları desteklemek amacıyla yapılan “Erişilebilirlik Ödülleri” bu yıl yoğun ilgi gördü. Erişilebilirlik ödüllerine toplam 1075 başvuru yapılırken; en çok başvuru “Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri”, “Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler” ve “Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorilerinde yapıldı.
9 Kategoride Başvurular Alındı
Başvurular; "Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler, Erişilebilir Dijital Uygulamalar, Erişilebilir Kamu ve Kurum Kuruluşları, Erişilebilir Üniversiteler, Erişilebilir Yerel Yönetim Hizmetleri, Erişilebilir İşyerleri, Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri, Erişilebilirlik Alanında Bilimsel Çalışmalar ve Projeler ve Erişilebilir Medya İçeriği" kategorilerinde alındı.
1075 Başvuru Yapıldı
Sistem üzerinden toplam 1075 başvuru yapıldı. En çok başvuru “Erişilebilirlik Sosyal Sorumluluk Projeleri”, “Erişilebilir Tasarımlar ve Ürünler” ve “Erişilebilir Kamu Kurum ve Kuruluşları” kategorilerinde yapıldı.
Akademisyenler, ilgili kamu kurumları ve kuruluşları ve engelliler ve yaşlılar ilgili sivil toplum kuruluşlarında görev yapan kişilerden oluşan jüri üyeleri, başvuru formlarını incelemeye başladı.
“Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam İçin Ben de Buradayım”
Öte yandan Erişilebilirlik Ödülleri kapsamında tanıtım kampanyası düzenlenerek tamamen erişilebilir (işaret dili tercümeli, yazılı ve sesli betimlemeli) gönderilerle sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapılıyor. Hazırlanan basılı/dijital afiş ve bilboardlar tüm illerde asıldı, ayrıca futbol, voleybol ve basketbol müsabakalarında basılı/dijital pankartlar yayınlandı. TV ve radyo spotları RTÜK aracılığıyla yayın kanallarına iletilmek suretiyle kamuoyu tanıtımı gerçekleştirildi ve yayınlanmaya başlandı. Bu tanıtımlar kapsamında ünlü oyuncular ve sunucuların “Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam için ben de buradayım” videoları çekerek katkıda bulunmaları sağlandı. İsteyen herkes “Erişilebilir Türkiye, Engelsiz Yaşam için ben de buradayım” diyerek çekip sosyal medyasında paylaşacağı videolarla kampanyaya katılım sağlayabiliyor.
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncularından sporculara, bürokratlardan akademisyenlere uzanan çok sayıda isim, sosyal medya hesaplarından "Erişilebilir Türkiye, engelsiz yaşam için ben de buradayım" mesajını paylaşarak, sosyal hayatın her alanında engelli vatandaşlar için gereken erişilebilirlik düzenlemelerinin yapılması çağrısında bulundu.
"Engelsiz Yaşam İçinBben de Buradayım" Dediler
Bakanlığın kampanyasına sosyal medya mesajlarıyla destek veren isimler arasında oyuncular Turgay Tanülkü, Hakan Boyav, Bülent İnal, Hakan Bilgin, Alara Turan, Ali Nuri Türkoğlu, Bahadır Yenişehirlioğlu, Gökşin Saraç, İsmail Hakkı Ürün, Tolga Öztürk ile Cem Uras yer alıyor.
Ayrıca sanatçı Murat Kekilli de "Erişilebilir Türkiye, engelsiz yaşam için ben de buradayım" mesajını paylaşan sanatçılardan oldu.
Sosyal sorumluluk kampanyasına A Milli Erkek Basketbol Takımı Başantrenörü Orhun Ene, milli oyuncular Gizem Yavuz, Doğuş Özdemiroğlu, Berk İbrahim Uğurlu; milli futbolcular İrfan Can Kahveci, Mehmet Topal, Berkay Özcan gibi isimler de destek sağladı.
Yunanistan'da düzenlenen Uluslararası Paralimpik Yüzme Yarışları'nda altın madalya kazanarak Paralimpik A Barajı'nı geçen 14 yaşındaki Koral Berkin Kutlu, paralimpik milli yüzücü Sevilay Öztürk, Masa Tenisi Milli Takımında yer alan sporcu Merve Cansu Demir ile Nesim Turan, karate sporcusu Furkan Köseoğlu, paralimpik okçular Nil Mısır, Yiğit Caner Aydın ve Merve Nur Eroğlu da kampanyaya destek verdi.
Akademisyen ve bürokratların da mesajlarıyla katılım sağladığı sosyal sorumluluk kampanyası, sivil toplum kuruluşlarının da paylaşımlarıyla geniş kitlelere yayıldı.
Videolar Halk Oylamasına Açıldı
Başvuru sırasında halk oylamasına katılım talebi bulunup bulunmadığı da başvuru yapanlara soruldu. Katılmak isteyenlerin sisteme eklediği videolar halk oylamasına açıldı. 31 Aralık’a kadar devam edecek olan halk oylaması için başvurulara ait videolar Erişilebilirlik Ödülleri web sayfası olan erisilebilirlik.ailevecalisma.gov.tr adresinde kamuoyuna sunuldu. Dört günlük sürede yoğun ilgi gösterilen halk oylamasında 50 bini aşkın oy kullanıldı.
Engellilerimiz İçin Haberin Seslendirilmiş Hali