…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
09 Mart 2020, Pazartesi Hakkari, Türkiye

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlamaları


Hakkâri’de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Valimiz/Belediye Başkan V. Sayın İdris AKBIYIK’ın katılımlarıyla düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Hakkâri Belediyesi Kadın ve Aile  Hizmetleri Müdürlüğü tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Valimiz/Belediye Başkan V. Sayın İdris AKBIYIK’ın yanı sıra Dağ ve Komando Tugay Komutanı Albay Hasan PAÇALI, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet ÇINAR, Vali Yardımcısı Aziz GÖLBAŞI,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Salih KAYA STK Temsilcileri, kurum müdürleri ve çok sayıda kadın katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Kadın Konuk Evi Müdürü Şifa ÇAKIR günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yaptı.

"8 Mart’ta sokağın nabzı" adlı slayt gösteriminin izlenmesi ve Rengi Hakkâri Sanat Topluluğu’nun müzik dinletisinin ardından bir konuşma yapan Valimiz/Belediye Başkan V. Sayın İdris AKBIYIK, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayarak, kadınların sadece 8 Mart’ta değil yılın 365 günü hatırlanması gerektiğini söyledi.

Kadınlar erkek ile birlikte dünyayı imar etmek üzere Allah’ın yarattığı en değerli varlıkları olduğunu ifade eden Valimiz Sayın Akbıyık, şunları kaydetti:

"Rahmetli Neşet Ertaş’ın dediği gibi ‘’kadınlar insan bizler insanoğluyuz’’. Peygamber Efendimizin dediği gibi erkeklerin en hayırlısı eşine en iyi davranandır. Yine cennet anaların ayakları altındadır. 1977 yılında Birleşmiş Milletlerin kararıyla 8 Mart bütün dünyada kadınların haklarını ve özgürlüklerini elde etme günü olarak kutlanmaktadır. Aslında bizim tarihimizde batı diye tabir edilen topraklarda kadına dair en ufak bir hak, hukuk, adalet sisteminden bahsedilmezken bizim geçmişimizin her evresinde kadın bizim baş tacımız, iş ortağımız, aş ortağımız, hayat arkadaşımız olmuştur. Kadın ve erkek bir elmanın yarısı gibi hayatın her alanında birlikte olmuştur. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluş yıllarından itibaren kadının siyasi ve toplumsal hayattaki konumunun güçlendirilmesine yönelik önemli adımlar atılmış, batılı ülkelerin pek çoğundan önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmiştir. Cumhuriyetimizin ilk yıllarından itibaren kadınlarımızın siyasal yaşama aktif katılımlarının sağlanması, ülkemizin demokratikleşmesi sürecini olumlu bir şekilde etkilemektedir. Şunu da söylemeden geçemeyeceğim. Devletimizin yaptığı tüm düzenlemelere rağmen inancımızın öğretilerine rağmen kadına şiddet maalesef zaman zaman karşımıza çıkmaktadır. Kadına şiddet insanlığa ihanettir. Evet; bir anne, bir eş, bir evlat, bir kardeş, komşu, arkadaş olan kadın, hepsinden önce bir insandır. Kadına kalkan her el, tüm insanlığa kalkmıştır. Devletimiz kadına karşı şiddetle etkin bir şekilde mücadele etmektedir."

Yapılan kanuni düzenlemelere ve alınan tüm tertip ve tedbirlere rağmen kadına yönelik şiddetin ülkemizde halen toplumsal bir sorun olarak varlığını sürdürmesi asla kabul edilememektedir. Diyen Valimiz Sayın Akbıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda yapılan bütün gayretli çalışmalar kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte kararlılıkla sürdürülecektir. Kadının konumunun güçlendirilmesi amacıyla başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere tüm Bakanlıklarımızın ve bütün kurumlarımız şiddetin önlenmesinde, işsizliği önlenmesinde ve diğer hususlarda çok önemli çalışmalar düzenlemeler, projeler gerçekleştirilmektedir. Cumhurbaşkanımızın eşleri Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’nin himayelerinde gerçekleştirilen "Gönül Elçileri", "Haydi Kızlar Okula", "Ana Kız Okuldayız" ve "7 Çok Geç" gibi birçok sosyal sorumluluk projeleri ile kadını toplum içerisinde güçlendirmeye dönük çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Hakkâri’de kadınlar sporda, eğitimde, ekonomide, kültürel faaliyetlerde kısacası hayatın her alanında bulunmaktadır. Kadınlar 1. Liginde 12 takım futbol oynuyor. Türkiye’de 81 vilayet var. Bunlardan bir tanesi de Hakkâri’dir. Hakkâri Kadın Futbol Takımımızı tebrik ediyorum. Hayatın ağır yüklerini taşıyan, elinin emeğini gözünün nuru ile birleştiren, küçük yüreğine koskoca sevgiler sığdıran başta şehit ve gazi anaları ve eşleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum."

Daha sonra Valimiz Sayın İdris AKBIYIK, 5 engelli çocuğuna bakan ve İl müdürlüğümüz tarafından iki çocuğuna Engelli Evde Bakım hizmeti alan yılın kadını seçilen 64 yaşındaki Ayten TAŞÇI’yı tebrik ederek hediyesini takdim etti.

Etkinliğe katılan kadınlara gül ve karanfil hediye edildiği program, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından açılan Kadın Konuk Evinde kalan kadın El Emeği Göz Nuru sergisinin gezilmesiyle sona erdi.