…
09 Eylül 2024, Pazartesi Eskişehir, Türkiye

Yaşlıların Dijital Okuryazarlık ve Katılımını Güçlendirmek İçin Erasmus Yolculuğu


Türkiye Ulusal Ajansı, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) eğitim, gençlik ve spor programlarına katılımını sağlayan, bu programları yöneten ve yürüten resmi bir kurumdur. Erasmus+ programı gibi AB destekli projeler kapsamında eğitim, gençlik ve spor alanlarında hibe ve fon sağlamaktadır. Türkiye genelinde binlerce başvuru arasından fonlanan 12 Yetişkin Eğitimi ve Gençlik Eğitimi Alanında İşbirliği Ortaklığı projelerinden , Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü proje ARGE birimi tarafından yazılan toplam 120.000 Euro bütçeli 2 projeyle fon almaya hak kazanmıştır.

Projemiz: "Empowering Elderly Digital Literacy and Engagement Through the Erasmus Journey" (Yaşlıların Dijital Okuryazarlık ve Katılımını Güçlendirmek İçin Erasmus Yolculuğu). Bu proje, yaşlı bireylerin dijital okuryazarlıklarını artırmayı hedeflemektedir. Proje kapsamında, yaşlıların dijital teknolojiyi daha başarılı ve güvenli bir şekilde kullanmalarını sağlamak amacıyla kişiselleştirilmiş eğitim materyalleri ve programlar sunulacaktır. Dijital okuryazarlık aracılığıyla yaşlı bireylerin sosyal dahil olma süreçlerine katkı sağlamak ve refahlarını artırmak da temel hedeflerimiz arasındadır.

 

Proje kapsamında, Türkiye'de yaşlılara yönelik Dijital Beceriler Eğitimi gerçekleştirilecek, Belçika ve Slovenya'da ise Dijital Beceriler Eğitim LTT hareketlilikleri yapılacaktır. Ayrıca, "Teknoloji ile Dans: Yaşlıların Yolculuğu" başlıklı etkileşimli bir e-Sözlük ve "ElderTech Chronicles: Bilgeliğin Hikayelerini Örmek" isimli dijital hikaye anlatımı projeleri hayata geçirilecektir. Proje sonunda, QR kodlarla zenginleştirilmiş "Teknoloji ile Dans: Yaşlıların Yolculuğu" adlı bir e-kitap oluşturulacaktır.

 

Bu proje sayesinde, yaşlı bireyler dijital teknolojiyi daha kolay ve etkili bir şekilde kullanma becerilerini geliştireceklerdir. Dijital platformlarda daha fazla sosyal etkileşimde bulunacaklar ve bu sayede sosyal katılımları artacaktır. Ayrıca, dijital okuryazarlığın ve teknoloji kullanımının yaşlı bireyler için ne kadar önemli olduğuna dair farkındalık oluşturulacaktır. Yaşlı bireyler, paydaşlarla işbirliği yaparak sosyal bağlantıları ve katılımı teşvik edecek ve kamuoyunda da bu konuda farkındalık artırılacaktır.