…
…
…
…
…
…
…
…
…
13 Şubat 2024, Salı Eskişehir, Türkiye

Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitimleri


Bakanlığımız Aile Toplum Genel Müdürlüğü koordinesinde tüm Türkiye’de gerçekleştirilen “Türkiye Bağımlılıkla Mücadele” eğitimleri kapsamında eğitim almamış ve geçmiş dönemlerde eğitim almış personellere yönelik tazeleme eğitimlerinin ilki Yeşilay Danışmanlık Merkezi (YEDAM) tarafından verilmiştir.

Psikolojik Danışman Ramazan Özkan tarafından eğitim madde bağımlılığı nedir, bağımlılık türleri, bağımlılığın olası sonuçları ve zararları, ağa düşmemek için yapılması gerekenler başlıkları altında Müdürlüğümüze bağlı kuruluşlardan gelen personellerimize konu hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Madde bağımlılığının tanımını yapan Özkan “Tekrarlanan madde kullanımından sonra gelişebilecek bir durumdur. Yaşamı tehdit eden, önemli sağlık sorunları ile birçok sosyal sorunlara neden olan, tüm dünyada hızla artış gösteren bir ruhsal bozukluktur.”

Bağımlılık yapan maddelerin etkilerine ilişkin ise “Maddeye ait moleküller, beyinde dopamin gibi hareket edebilir. Aşırı dopamin salgılanmasını sağlayabilir. Beyin hücreleri arasındaki fazla dopaminin geri alınmasını engelleyen bir işlevde bulunabilir.”

Maddeleri denemek zararsızdır, bir kereden bir şey olmaz demenin yanlış bir anlayış olduğunu vurgulayan Özkan; “Bir kereden çok şey olur. Uyuşturucu maddelerin beyin üzerindeki etkisi oldukça yoğundur. Yaş, cinsiyet, çeşitli risk faktörleri ve maddenin türüne bağlı olarak; bir kere kullanım bile bağımlılığa yol açabilir.”

Hiçbir madde kullanımına başlanmamasını sağlamak, Madde kullanmadığı için gencin, kendisiyle gurur duymasını sağlamak, Sağlık ve yaşam kalitesini yükseltmek, Madde kullanan kişileri tedavi ve rehabilite ederek onların, sağlığından sorumlu bireyler olmalarını sağlamak gibi madde kullanımını önlemede temel amaçları sıralayan Ramazan Özkan 115 YEDAM Destek Hattı ve YEDAM’a başvuru yolları hakkında personelleri bilgilendirerek eğitimi tamamladı.

Eğitim sonrası katılım sağlayan İdareci ve personellerimiz Yeşilay Eskişehir Cemiyeti tarafından hazırlanan farkındalık sergisini gezdiler.