…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
03 Temmuz 2024, Çarşamba Eskişehir, Türkiye

Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonundan İl Müdürlüğümüze Ziyaret


Gençlik Katılımı ve Yetkilendirme projesi kapsamında ilimize gelen 9 Alman, 5 Türk, 2 Tercümandan oluşan Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonu (KUK) Heyeti Aile ve Sosyal Hizmet İl Müdürlüğümüzü ziyaret etti.

Ülkemiz ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında, 1994 yılında imzalanan “Gençliğe Yönelik Politikalarda İşbirliği Hakkında Protokol”, iki ülke arasında gerçekleştirilecek gençlik değişim programlarının usul ve esaslarını belirleyerek, konuyu hukuki zemine oturtmuştur. Protokol kapsamında ihdas edilen Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonu (KUK) her yıl toplanmakta ve taraflar yıl içinde karşılıklı olarak gerçekleştirilecek etkinlikler üzerinde mutabakata varmaktadır. 

Söz konusu Komisyonda Alman tarafını, Federal Bakanlık yanında, IJAB, DSJ, BAGEJSA, DBJR, Hamburg Aile Entegrasyon Dairesi ve Türkiye- Almanya Gençlik Köprüsü (DTJB) temsil etmektedir. Türk tarafını ise Gençlik ve Spor Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Göç İdaresi Başkanlığı temsil etmektedir.

Bu çerçevede "Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonu" toplantısı, 1-4 Aralık 2023 tarihinde gerçekleştirilmiş olup toplantı sonucunda 2024 faaliyetlerine ilişkin protokol imza altına alınmıştır.

İşbu Protokolün Ek 3 nolu ekinin, 2 ve 3 üncü maddeleri gereğince, gençlerin katılımı, gönüllü olma, sosyal uyum ile toplumsal katılımını teşvik etmek ve bireysel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla, 02-06 Temmuz 2024 tarihleri arasında genel müdürlüğümüz koordinasyonunda, “Gençlik Katılımı ve Yetkilendirme” konulu Türk-Alman uzman değişimi programının birinci ayağının Eskişehir’de gerçekleştirilmesi öngörülmüştür. Programın ikinci ayağı ise Almanya’da Eylül ayında gerçekleştirilecektir.

Programın Amaçları arasında Gençlerin kendileri ile ilgili konularda karar verme süreçlerine etkili bir şekilde katılımını sağlamayı, gençlerimizin fikirlerini ve yeteneklerini desteklemeyi ve bu destekle neler yapabileceklerini fark etmeleri, imkânı kısıtlı ve özel önem gerektiren grupların da diğer tüm gençlik grupları ile birlikte ihtiyaç ve isteklerini dile getirebilmeleri ve gençlik faaliyetlerinin sadece gençler için değil, aynı zamanda gençlerle birlikte yapılabilmesinin önemini iki ülke özelinde incelenmesi ve farkındalığın arttırılması yer almaktadır.

İl Müdürlüğümüzde gerçekleştirilen ziyaret programı kapsamında Çocuk Hakları Eskişehir İl Komitesi Başkanı Beyza Demirkapu yaptığı sunumunda komitenin yürüttüğü faaliyetlere ilişkin katılımcılara bilgilendirmelerde bulundu. Sunum sonrası komite üyesi çocuklar kendilerinin hazırlamış olduğu çocukların katılım hakkını anlatan “Büyük Yarış” adlı kısa oyunu sergileyerek çocuk haklarına dair bilinmesi gerekenlere dikkat çekti.

Çocuk Hakları Komitesi Üyesi çocuklarımız program sonunda komisyon başkanına kendi hazırlamış olduğu el yapımı kelebek buketini hediye olarak takdim etti.

Konferans salonunda ki program sonrası gerçekleşen toplantıda İl Müdürümüz Orhan Bayrak Türk-Alman Karma Uzmanlar Komisyonu (KUK) üyelerini Müdürlüğümüzde ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu dile getirdi.  Müdürlüğümüz AB Proje Arge birimi tarafından gerçekleştirilen projeler ve hizmetlerimiz hakkında bilgilendirmeler yapıldı. Komite Üyeleri daha sonra tefirşatı tamamlanan Çocuk Hakları İl Temsilciliği çalışma bürosunu ziyaret etti.