…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
24 Kasım 2023, Cuma Eskişehir, Türkiye

İnsana Sevgi Yakışır


Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü çerçevesinde  “İnsana Sevgi Yakışır” isimli panel gerçekleştirildi.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fazıl Tekin Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde açılış konuşmasını gerçekleştiren Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürümüz Orhan Bayrak “İnsan haklarının ihlali olan kadına yönelik şiddet Dünya’da ve Türkiye’de yaygın ve ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir.” dedi.

Bayrak konuşmasının devamında; “İlk olarak kadına yönelik şiddet bir insan hakları ihlalidir. Aile içi şiddet sosyal ve ekonomik kalkınma önünde ciddi bir engeldir. Suça eğilimi arttırır. Kadın-erkek eşitliğin sağlanmasının önündeki en büyük engellerden biridir.  Dolayısıyla kadına yönelik şiddet bir kadın sorunu değil, toplumsal bir sorundur.”

Toplumsal sorunun çözümüne yönelik Bakanlığımız bünyesinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerimiz açıldığına değinen Bayrak; Şiddet Önleme ve İzleme Merkezinin açılması ile ilimizde yaşanan aile içi şiddet ve kadına yönelik vakalarını ilgili diğer kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde koruyucu ve önleyici perspektiften ele almanın, kadının güçlendirilmesine yönelik plan ve programlar düzenlemenin, bireyin sosyal işlevselliğini yeniden kazanmasına olanak sağlayarak şiddetin oluşmasını engellemeyi hedeflediklerini açıkladı.

Panelde, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şahika Karaca, ‘Kadın Nedir’ başlıklı sunumunu; Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Şiddet Önleme Merkezi Müdürü Nurten Verim Bal, 25 Kasım’ın tarihçesini ve Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) hizmetlerini; Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan Israrlı Takip Suçunu; Anadolu Üniversitesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. İncilay Cangöz, ‘Dil, Cinsiyet ve Eşitlik’ başlıklı sunumunu ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Kadın Çalışmaları Şube Müdür Vekili Özge Ören Sağdıç, ‘Yerel Yönetimlerde Kadın Çalışmaları: Eskişehir Örneği’ başlıklı sunumunu; Eskişehir Teknik Üniversitesi Bilim ve Teknolojide Kadın Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Prof. Dr. Ferhan Şengür de ‘Girişimcilik Yoluyla Kadının Güçlendirilmesi’ başlıklı sunumunu anlattı.

Yoğun katılımın gerçekleştiği panelde Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin, Eskişehir Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kamil Çolak, İl Emniyet Müdürü Yaman Ağırlar, Eskişehir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Orhan Bayrak, Cumhuriyet Savcıları ve çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci yer aldı.

Panelin sonunda konuşmacılara Rektör Prof. Dr. Kamil Çolak tarafından plaket takdim edildi.