…
…
24 Mart 2023, Cuma Merkez, Edirne - Türkiye

26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü


Huzur ve medeniyetler şehri Edirne, 1912 yılında Balkan devletlerinin Osmanlı İmparatorluğu'na karşı giriştiği Balkan Savaşı'nda Mehmet Şükrü Paşa'nın kumandasında 155 gün kahramanca savunulmasına karşın, 26 Mart 1913'de işgal edilmiştir.

İşgalle birlikte Sarayiçi mevkiinde esir tutulan binlerce vatan evladı günlerce hayatta kalma mücadelesi vermiş ancak açlık ve salgın hastalık nedeniyle Şehit düşmüştür. 26 Martta işgale uğrayan Edirne, Enver Paşa komutasındaki birliklerimiz tarafından 21 Temmuz 1913'te yeniden vatan topraklarına katılmıştır.

Dünyanın güçlü Devletlerine karşı; Balkanlarda, Çanakkale’de,  Sakarya’da, Dumlupınar’da, Kore’de, Kıbrıs’ta, Bölücü terör örgütlerine karşı verdiğimiz mücadelede,  15 Temmuz hain darbe girişimde, Barış Pınarı Harekâtında, Afrin’de, İdlip’te, Bahar Kalkanı Harekâtında; milletimizin her bir ferdi İstiklal ve İstikbali için hiç çekinmeden canlarını feda etmişlerdir...    

Bizler, ecdadımızın emaneti olan kutsal vatan topraklarını Şehitlerimizden aldığımız güç ve inançla sonsuza kadar yaşatmanın kararlılığı içerisindeyiz. Bu yolda en büyük gücümüz sahip olduğumuz birlik ve beraberliğimizdir.   

26 Mart Balkan Şehitlerini Anma Günü kapsamında; Başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere; Vatanımız, Milletimiz ve Bayrağımız uğruna canını feda eden tüm aziz Şehitlerimizi rahmetle anıyor; çocuklarını, eşlerini, yakınlarını, en sevdiklerini vatanımız için kaybedenlere sabırlar diliyor, ölümü göze almış Gazilerimize minnet ve şükranlarımı sunuyorum.

 

Bilgin ÖZBAŞ

 Edirne Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü