…
…
…
…
…
…
…
…
…
…
04 Eylül 2020, Cuma Yalova,Türkiye

Çocukların Bilinçli İnternet Kullanımı Konusunda Ailelere Öneriler


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğümüz tarafından, çocukların dijital ortamlardaki oyunlar ve sosyal medya üzerinden maruz kalabilecekleri tehlikeleri önceden tespit etmek ve önleyebilmek için çalışmalar başlatılmıştır.

Bakanlığımızın çocukların teknolojiyi ve interneti bilinçli, güvenli ve etkin kullanmasına yönelik Ailelere Önerileri;

1- Çocuklar, dijital ortamda rahatsız edici bir durumla karşılaştıklarında; bunu, ailesi veya güvendiği bir yakını ile paylaşması gerektiği konusunda bilgilendirilmeli.

2- Çocukların aktif olarak kullandığı siteler, uygulama ve oyunlar bilinmeli; yaşına uygun, güvenilir ve tavsiye edilen sitelerde vakit geçirmesi sağlanmalı.

3- Çocukların kullandığı cihazlarla sosyal medya hesaplarında güvenlik ve gizlilik ayarlarına dikkat edilmeli; lisanslı anti-virüs programlarıyla birlikte çocuk/aile profili kullanılmalı.

4- Çocuklara bilinmeyen kişilerden alınan e-postaların açılmaması, internette reklamlara tıklanmaması ve bilinmeyen program ve dosyaların indirilmemesi gerektiği öğretilmeli

5- Teknolojik cihazlarla geçirilen süre; duruş bozukluğu, dikkat eksikliği, gelişim geriliği, bağımlılık, obezite gibi sorunlara neden olabileceğinden, çocukların dijital ortamda geçirdiği süre takip edilmeli.

6- Çocuklara, internetteki her bilginin doğru olmayabileceği anlatılmalı; internet aracılığıyla tanımadıkları kişilerle görüşüp, arkadaş olmanın sakıncaları öğretilmeli.

7- Yetişkinler, çocuklara teknoloji ve internetin doğru kullanımı konusunda bilgi verirken, davranışlarıyla da rol model olmalı.

8- Çocukların dijital ortamlarda geçirdiği zamanı azaltmak için; onların farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklere katılması desteklenmeli.

9- Aileler, çocuklarına internette hangi bilgileri paylaşabileceği, hangi bilgileri paylaşmanın sakıncalı olduğu konusunda rehberlik etmeli.

10- Çocuklara mahremiyetin nasıl korunacağı anlatılmalı; kişilerin, sınırları ihlal eden istekleri karşısında, “hayır” demeleri öğretilmeli.