…
11 Ekim 2022, Salı Trabzon, Türkiye

Dünya Kız Çocukları Günü


2012 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Türkiye, Kanada ve Peru’nun girişimleri sonucunda kız çocuklarına karşı ayrımcılığın önlenmesi ve insan haklarından tam ve etkili bir şekilde yararlanmalarını sağlamak amacıyla 11 Ekim “Dünya Kız Çocukları Günü” olarak ilan edilmiştir.

Kız çocuklarının toplumsal cinsiyet eşitsizliği, eğitim, sağlık ve sosyal haklara erişim sorunlarına vurgu yapmak amacıyla her yıl 11 Ekim tarihi Dünya Kız Çocukları Günü olarak kutlanmaktadır. Bu özel günün amacı; kız çocuklarının güçlenmesi için yapılan sosyal, ekonomik, kültürel ve siyasi yatırımların arttırılması yoluyla var olan yoksulluk, şiddet, dışlanma ve ayrımcılığın önüne geçilmesini sağlamaktır. Kız çocuklarının karar alma mekanizmalarına dahil edilmesi, desteklenmesi ve güçlendirilmesi son derece önemli olmakla birlikte toplumsal gelişimin temel sac ayaklarından birini oluşturmaktadır.

Bakanlık olarak, kız çocuklarının erken yaşta zorla evlendirilmelerinin önüne geçilmesi, eğitim imkanlarına erişimin iyileştirilmesi ve engellerin ortadan kaldırılması için özverili bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyor, aileye verdiğimiz önemi kadın ve çocukların haklarını koruyarak göstermeye çalışıyoruz. Toplumsal birlikteliğin temeli olan aile ve ailenin en önemli mihenk taşı ise geleceğimizin kadınlarıdır. Bu bakış açısı temelinde kız çocuklarının toplumsal rolünü daima önemsiyor, destekliyor ve yeni hizmet modellerinin oluşturulmasına yönelik gayret gösteriyoruz.

Dünya Kız Çocukları Gününü en samimi duygularım ile kutluyor, tüm kız çocuklarının esenlik içerisinde yaşayacağı bir dünya temenni ediyorum.