…
11 Ekim 2023, Çarşamba Trabzon, Türkiye

Sizin gücünüz ve potansiyeliniz yarının Türkiye’sinin temelini oluşturacaktır


2012 yılında Birleşmiş Milletlere üye ülkeler tarafından alınan kararla “11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü” olarak kutlanmaya başlanmıştır. Bu kararın alınmasında; ülkemiz öncü ülkelerden biri olmuştur.

Dünya Kız Çocukları Günü, kız çocuklarına eşitlik, adalet ve fırsatlar sunma konusundaki taahhüdümüzü yinelememiz için bir hatırlatıcıdır. Kız çocukları, toplumların geleceği için kritik bir rol oynamaktadır. Ancak, dünya genelinde hala birçok kız çocuğu eşitsizlik, ayrımcılık ve cinsiyet temelli şiddet gibi zorluklarla karşı karşıyadır. Dünya Kız Çocukları Günü, bu sorunlara dikkat çekmek ve bu sorunların üstesinden gelmek, toplumların bu konudaki farkındalığını artırarak kız çocuklarının geleceğini daha iyi bir hale getirmek için bir fırsattır.

Bir toplumun çocuk haklarına duyduğu saygı ve çocuklara yaklaşımı insani gelişmişlik düzeyini ve vizyonunu ortaya koymaktadır. Kadim kültürümüz, çocuklara özel önem vermekle birlikte kız çocuklarına yönelik pozitif ayrımcılık izleyerek, kız çocuklarının eğitim, sağlık ve güvenlik gibi temel haklara erişimini kolaylaştırmayı önemsemiştir.   

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kız çocuklarının erken yaşta evlenmelerinin önüne geçilmesi,  eğitim imkânlarına erişiminin iyileştirilmesi ve engellerin ortadan kaldırılması, kız çocuklarının toplumda daha güçlü olmaları, her türlü ayrımcılık ve istismardan kurtulmaları, bütün haklardan eşit düzeyde yararlanmaları için tüm imkânlarını seferber etmektedir. Bu bağlamda, Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü olarak; çocuğun üstün yararı doğrultusunda hareket ediyoruz ve çocuğun tüm haklarının korunması için anayasada yer alan sosyal devlet anlayışı çerçevesinde gerekli her türlü önlemi alıyoruz. Kız çocuklarımızın eşitlik ve adalet içinde büyümelerini hedefleyerek, toplumun aktif bir parçası olmalarını ve potansiyellerini en üst düzeye çıkarmalarını amaçlıyoruz. Biliyoruz ki çocuklarımız geleceğimizdir ve geleceğimizi sağlam temeller üzerinde inşa etmek istiyorsak kız çocuklarımız bu temelin asıl unsurudur.  Biliyoruz ki kız çocuklarının sağlıklı ve güvenli olarak büyütülmeleri gelecek nesillerimizin de sağlıklı ve güvenli nesiller olarak yetişmesinin en önemli aşamasıdır. Biliyoruz ki kız çocuğunun merhametli ellerde büyütülmesi, toplumca ihtiyacımız olan merhametin yeni nesillere aşılanmasının en doğru yolu olacaktır. Biliyoruz ki çocuklarımı ihmal edersek insanlık olarak geleceğimizi, ülke olarak geleceğimizi ihmal etmiş oluruz

Değerli kızlarımız,  11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü sizlere adalet ve hakkaniyetin kapılarını aralayan bir fırsattır. Sizin gücünüz ve potansiyeliniz yarının Türkiye’sinin temelini oluşturacaktır. Türkiye yüzyılı, sizlerin güçlü bireyler olarak yetişmenizle mümkün olacaktır. Geleceğimizin umudu ve sevinci olan tüm kızlarımızın 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Gününü kutlarım.

 

N. Seha Sağlam

Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü