…
05 Aralık 2023, Salı Trabzon, Türkiye

ARAMIZDA ENGEL YOK


Birleşmiş Milletler öncülüğünde tüm dünyada kabul gören 3 Aralık Dünya Engelliler Günü, engeliler konusunda toplumsal farkındalığın artmasına ve engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak yeni adımlar atılmasına vesile olmaktadır.

Bu kapsamda toplumsal farkındalığın artırılması için her yıl olduğu gibi bu yıl da ilimizde çeşitli etkinlikler düzenlendi. Bu sayede engelli vatandaşlarımızın toplumsal hayata katılımının ve görünürlüğünün artırılması amaçlanmaktadır.

Ülkemiz farklılıkları kucaklayarak bir arada yaşama kültürüne sahiptir. Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen bu coğrafyada, her bir bireyin katkısı ve hikâyesi birbirinden değerlidir. Bu bakış açısıyla süregelen devletimiz, engellilerin eğitim, sağlık, istihdam ve toplumsal yaşama katılımda fırsat eşitliğine vurgu yapan politikalara öncelik vererek engellilerimizin hayatını kolaylaştırmak adına pozitif ayrımcılığa yönelik kanun ve yönetmelikler çıkarmıştır. Bu anlamda aktif politikalar yürütmekte olan Bakanlığımızın öncelikli hedefleri arasında engelli vatandaşlarımızın bedensel, duygusal, bilişsel ve sosyal gelişimlerini destekleyerek yaşam kalitelerini yükseltmek, toplumsal hayatın her alanına diğer bireylerle eşit haklarla bağımsız ve aktif olarak katılımlarına imkân sağlamaktır.

Yıllardır süregelen hizmet anlayışımız arz odaklı olarak gelişmekte engelli bireylerimize yönelik hizmetler çeşitlendirilerek artmaktadır. İlimizde 160 yatak kapasiteli yatılı bakım merkezi bulunmakta olup bu merkezlere engellilerin bakımı için Bakanlığımızca her ay toplamda 3.624.296,59 TL ödeme yapılmaktadır. İlimizde hizmet vermek üzere iki yeni bakım merkezi için açılış işlemleri devam etmektedir. Yine engelli bireylerimizin kendilerine yeterli düzeye gelmesi ve aile içi uyumu sağlamak amacıyla 91 engellimize ve ailesine hizmet veren Trabzon Gündüz Bakım, Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezimiz aktif bir şekilde çalışmalarına devam etmektedir. Engelli bireylerin aile yanında bakılmalarını desteklemek amacıyla, engelli yakınlarının bakımlarını evlerinde sağlayan 6.844 vatandaşımıza da kişi başı aylık 5.097,96 TL evde bakım yardımı ödenerek ilimizde her ay 34.890.438,2 TL ödeme yapılmaktadır.

Engelli vatandaşlarımıza tanınan haklar bir lütuf değil onların en doğal haklarıdır. Engelli bireylerimizin hayatlarını kolaylaştırabilmek ve desteklemek hepimizin sosyal sorumluluğudur. Asıl engellilik; incinebilir gruplara karşı sergilenen duyarsızlık halidir. Bu duygu ve düşüncelerle, sosyal yaşamın bir parçası olmalarının önündeki engelleri azimle, inançla aşan, engelsiz bir gelecek için mücadele eden tüm engelli vatandaşlarımızın ve kıymetli ailelerinin 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nü içtenlikle kutluyor; sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

Seha Sağlam

Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü