Birleşmiş Milletler tarafından “25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü”, şiddetin sona erdirilmesine yönelik küresel bir çaba ve dayanışmanın bir ifadesi olarak 1999 yılında kabul edilmiştir.
Kadınlara yaşama hakkının tanınmadığı bir ortamda kadına yönelik şiddeti konuşmak acizliktir öncelikle kadının, çocuğun, insanın yaşama hakkı konuşulmalıdır. Dünyanın gözü önünde kadın ve çocuk katliamı olarak nitelendirebilecek durumlara Birleşmiş Milletler ’in sessiz ve yetersiz kaldığını görmekteyiz. Bugüne kadar İsrail saldırılarında Gazze’de Şeridi’nde 6 binden fazlası çocuk ve 4 bini kadın olmak üzere 14 bin kişinin katledildiğine üzülerek şahit olmaktayız. Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi konuştuğumuz bir günde kadın ve çocuk katliamını gündeme almamamız mümkün değildir. Birleşmiş Milletler’ in sadece kâğıt üzerinde ve sözleşmelerde değil şiddet olgusuna karşı etkin ve kalıcı mücadele etmesi beklentimizi tekraren bildirmek istiyoruz.
Şiddetle mücadele etmek amacıyla yürüttüğümüz çalışmaların daha etkin ve sürdürülebilir olması amacıyla Bakanlığımız düzeyinde 2007 yılından itibaren kadına yönelik şiddetle mücadelede ulusal eylem planları uygulamaya konulmuştur. Bu bağlamda İlimizde kamu ve sivil toplum kuruluşları iş birliği ile 2021-2025 yıllarını kapsayan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı kapsamında il eylem planı oluşturularak çeşitli düzenlemelerin hayata geçirilmesi, yürütülmesi ve takip edilmesi hedeflenmektedir. Bu kapsamda, Alo 183 Sosyal Destek Hattı aracılığıyla kadın, çocuk ve yaşlılara yönelik şiddetle ilgili yardım ve danışmanlık hizmetleri sağlanmaktadır. KADES, elektronik kelepçe gibi caydırıcı mücadele yöntemlerimiz ve şiddet mağduru kadınlara destek sunan kadın konukevlerimiz bulunmaktadır. Toplumsal farkındalığı artırmak amacıyla bilinçlendirme kampanyaları düzenlemekte, sivil toplum kuruluşlarının kadına yönelik şiddetle mücadele konusundaki programlarına destek verilmektedir. Bu önemli çabalar, kadına yönelik şiddetle mücadelede etkili stratejilere odaklanmayı ve toplumsal değişimi teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Kadınların temel hak ve özgürlüklerinin kullanımını engelleyerek potansiyellerini sınırlandıran kadına yönelik şiddetle, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de tüm kurum ve kuruluşlarla, STK’larımızla topyekûn etkin bir şekilde mücadele edilmektedir.
Şiddetle mücadele sadece bireysel bir olgu değil toplumsal bir sorumluluktur. Toplum olarak, bu sorumluluğumuzu unutmamalı, kadına yönelik şiddete karşı sıfır tolerans ilkesini benimsemeliyiz. Unutmayalım ki, sevgi birleştirir, şiddet ayırır. Bu duygu ve düşüncelerle 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü’nde tüm kadınlarımızın yanında ve destekçisi olduğumuzu belirtir, kadınların toplumda hak ettiği yere ulaşmasındaki tüm engellerin kalktığı bir dünya dilerim”
N.Seha SAĞLAM
Trabzon Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü