…
…
…
26 Nisan 2023, Çarşamba Ankara

ÇOCUKLAR EĞLENDİ, ANNE BABALARINA PSİKOSOSYAL DESTEK VERİLDİ


Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü uzmanları, Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı ( YŞEY ) Projesi kapsamında Hatay İskenderun’da depremden etkilenen çocuklar ve aileleriyle bir araya geldi.

Mayıs 2017 itibariyle uygulanmaya başlayan ve Ekim 2022 itibariyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğrudan hibe modeliyle ve Türkiye Kızılay Derneği, Millî Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla yürütülen Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı ( YŞEY ) projesi kapsamında depremden etkilenen yabancı çocuklara ve ailelerine destek verilmeye devam ediliyor.

Bu kapsamda ortak paydaşlardan biri olan Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü FRİT Koordinatörlüğü bünyesinde faaliyet yürüten YŞEY projesi kapsamında Genel Müdürlük personelleri İskenderun’daki çocuklar ve aileleri ile buluştu.

Depremin çocuklar ve aileleri üzerindeki etkilerini azaltmak, afetin getirdiği yıkımın psikolojik etkilerini atlatmalarına yardımcı olabilmek üzere İskenderun’a gelen uzmanlar, çocuklara keyifli zamanlar yaşattı.

Çocuklar illüzyon gösterilerinin ve aktivitelerin yapıldığı alanda, boyamalar yaparak ve oyun alanlarında oynayarak keyifli anlar yaşarken ebeveynlerine de özel sınıflarda psikososyal destek verildi.

İskenderun’a gelen YŞEY Projesi uzmanları depremin neden olduğu zararın atlatılması için tüm kurum ve kuruluşların el birliği ile çalıştığını ifade etti. El ele gönül gönüle tüm Türkiye olarak  bölgede seferberlik başlatıldığını belirten uzmanlar, yaraların hızla sarıldığını, bölgenin en kısa zamanda ayağa kaldırılması için hep birlikte görevlerinin başında olduklarının altını çizdi.

YŞEY Programı Nedir ?

Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardımı Programının amacı okula devamı destekleyerek, okulu bırakma oranlarını düşürmek, öğrenim hayatını sürdüren sığınmacı çocuk sayısını artırmaktır. Program ayrıca diğerlerine göre daha yüksek dezavantajı bulunan çocukların okula erişiminin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik destek sağlanması ve gerekli durumlarda çocuk koruma hizmetlerinden faydalanabilmelerine yönelik önemli bir bileşeni de içermektedir.

Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardım programı Mayıs 2017 itibariyle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (ASHB), Millî Eğitim Bakanlığı (MEB), Türk Kızılay Derneği, Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Acil Yardım Fonu (UNICEF) arasındaki ortaklık yoluyla uygulanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Yabancılara Yönelik Şartlı Eğitim Yardım programından, Ekim 2022 itibariyle ilgili programın fonundan sorumlu olan Avrupa Sivil Koruma ve İnsani Yardım Genel Müdürlüğü (ECHO) yeni dönemde süreçten çekilerek nakdi yükümlülüklerini Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdürlüğü (DG NEAR)’ne devretmiştir. Bu kapsamda YŞEY-I, YŞEY-II ve YŞEY-III program süreçleri tamamlandığından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı doğrudan hibe modeliyle ve Türkiye Kızılay Derneği, Millî Eğitim Bakanlığı ortaklığıyla uygulanmak üzere YŞEY IV programını devralmıştır.