Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Koordinasyon, İzleme ve Değerlendirme toplantısı Rize Vali Yardımcısı Sedat Sezik başkanlığında Rize Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü koordinasyonunda kurum temsilcilerinin katılımı ile Valilik Toplantı Salonunda saat:14.00’de gerçekleştirildi.
Vali yardımcısı Sedat Sezik‘in açılış konuşması ardından başlayan toplantı, Aile Sosyal Hizmetler İl Müdürü İdris Altuntaş‘ın Ulusal Eylem Planı ve Rize İl Eylem Planı’na dair bilgilendirmesinde "Dünyamızın küresel sorunlarından biri olan kadına yönelik şiddetle mücadele “önleme”, “koruma”, “kovuşturma”, “bütüncül politika” yaklaşımlarıyla aralıksız sürdürülüyor. Buradan hareketle hazırlanan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde 1 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna ile paylaşılmış ve uygulamaya başlanmıştır. Bu kapsamında 81 ilde 2022-2025 dönemini kapsayacak il Eylem Planları oluşturulmuş ve bu doğrultuda kadına yönelik şiddetle mücadelede ilimizde yürütülecek çalışmaların yol haritasını belirleyen Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Rize İl Eylem Planı (2022-2025) oluşturulmuş ve yürürlüğe konmuştur. İlimizde bizlerin çalışmaları bu planlar doğrultusunda yürütülmektedir. " diyerek şiddetle mücadelede planlama ve işbirliğinin önemi üzerine vurgu yaptı.
Toplantıda hazırlamış olduğu sunumu ile Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Cemile Yılmaz’ın Rize İli Kadına Yönelik Şiddet verileri, kadına yönelik şiddeti önlemek amacıyla yapılan faaliyetler ile 2022 yılı 1. dönem kadına yönelik şiddete ilişkin veriler hakkında bilgi verdi.
Sunumunda Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele IV. Ulusal Eylem Planında önceliklerin belirlenebilmesi için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinasyonunda Adalet, İçişleri, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlıkları ile Diyanet İşleri Başkanlığı iş birliğinde uygulanmak ve izlenmek üzere hazırlanmış 2022 Yılı Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Faaliyet Planı’na da yer veren Cemile Yılmaz bu hedeflerden özellikle üzerinde durulan konulardan olan aile içi ve kadına yönelik şiddetle yürütülen her türlü faaliyetle şiddet mağduru olma ya da riski bulunması durumuna bakılmaksızın tim kadınlarımızın KADES uygulamasını telefonlarına yüklemeleri ve KADES’İ kimi zaman tanık olunan şiddet olayları kimi zaman ise tesadüf etme/denk gelme şeklinde öngörülemeyen anlık durumlardaki şiddet hadiselerinin içerisinde bulunma anlarında da büyük fayda sağlayacağı üzerine tüm kadınlarımızın uygulamayı indirmesinin önem taşıdığı, ayrıca şu an 3.4 milyon olan KADES indirme sayısının yıl sonuna kadar 5 milyon indirme ulaşılması istenirken,2022 yılında erkek odaklı şekilde yürütülecek olan kadına yönelik şiddetin önlenmesine ilişkin eğitim ve farkındalık çalışmaları kapsamında Türkiye genelinde en az 5 milyon, Rize ilinde ise 20.000 erkeğe #KadınaElKalkamaz sloganı çerçevesinde kadın yönelik şiddetle mücadele alanında temel bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri yapılmasının planlamasıdır." diyerek sunumunu noktaladı.
https://www.aile.gov.tr/media/102377/kadina-yo-nelik-siddetle mucadele2022-yili-faaliyet-plani.pdf
2022-2025 Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele İl Eylem Planının da değerlendirildiği toplantı, görüş ve önerilerin alınması ile sona erdi.