25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında toplumsal farkındalık oluşturmak amacıyla İl Müdürlüğümüze bağlı Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürlüğü(ŞÖNİM) ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü işbirliğinde Mor Cepken Oratoryosu gerçekleştirildi.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Oratoryo gösterisi öncesinde İl Müdürümüz Osman TOPRAKÇI ve İl Müdür Yardımcımız Kuduret GÜLTAŞ Kadın Kooperatifin yapmış olduğu standı gezerek ürünleri inceledi.
Stant ziyareti sonrası başlayan “Mor Cepken” Oratoryo gösterisine İl Müdürümüz Osman TOPRAKÇI,İl Müdür Yardımcılarımız Seda CESUR, Kuduret GÜLTAŞ, Muğla Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi Müdürü Nilüfer TOPKIRAN, kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, basın mensupları öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Oratoryo gösterisi sonrası konuşma gerçekleştiren İl Müdürümüz Osman TOPRAKÇI:“ 1800’lü yıllarda Muğla, Antalya ve Toros bölgelerinde yaşayan yörük kadınları evlenirken çeyizlerine önce mor cepken koyarlardı. Kenarları sarı işlemeli yelek biçimli bu mor cepkeni kadınlar eşleri tarafından haksızlığa uğradıklarında, şiddet gördüklerinde giyer ve herkesin onları görebileceği bir yere geçerlerdi. Böylece şiddet gördüğünü yöre halkına duyururdu. Yöre halkı mor cepkenli kadının eşiyle selamı sabahı keser, onu davetlere çağırmaz, aralarına almazlardı. Böylece mor cepken yörük kadının sesi ve özgürlüğünün simgesi haline gelmişti.
Bu nedenle; aile kurumunun temeli, değerlerimizin temsilcisi, taşıyıcısı ve koruyucusu olan kadınlarımızın, hayatın bütün alanlarına etkin bir şekilde katılmalarına imkan sağlayacak şartları hazırlamak, mor cepkeni sırtında olan kadınlara ulaşarak, şiddete karşı kararlılıkla ve istikrarla topyekün mücadele etmek toplumumuzun temel ve ortak sorumluluğundadır.
Bu özel günde tüm kadınlarımıza hak ettikleri saygı ve değerin gösterildiği, güzel günler temenni ediyorum.” dedi.
Gösteri sonunda İl Müdürümüz Osman TOPRAKÇI fakülte öğrencilerine teşekkür belgesi taktim etti.