…
25 Kasım 2022, Cuma Kırklareli

Kadına Şiddete Hayır


Kadına Şiddete Hayır

“Cennet annelerin ayakları altındadır” diyen bir dine; Nene Hatunların, Kara Fatmaların, Fadime Bacıların olduğu bir tarihe sahip köklü medeniyetimizde hiçbir şekilde yeri olmayan kadına şiddet, bugün maalesef 21. yüzyılda tüm insanlığın yüzleştiği bir problem olarak varlığını sürdürmektedir. Bu meselede farkındalık oluşturmak amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan edilmiş olması, esas itibarıyla problemin ülke, din, ırk, gelişmişlik seviyesi farkı gözetmeksizin dünya da var olduğunun açık bir göstergesidir.

Şiddetle mücadele kapsamında Ülkemizde çok önemli düzenlemeler hayata geçirilmiştir. Bunlar arasında  2012’de çıkarılan 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine dair kanun, önemli ve büyük bir adım olarak öne çıkmaktadır. Bu kanun gereğince, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali bulunan kişilerin, şiddet mağdurlarına yaklaşmalarının engellenmesi ve ihlal olması durumunda kolluk tarafından gerekli önlemlerin alınabilmesi amacıyla, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı” arasında, 08 Mart 2015 ve 19 Nisan 2016  tarihlerinde protokoller imzalanmış ve gerekli adımlar atılmıştır. Bu adımlar arasında, tamamen yerli ve milli bir uygulama olan “KADES” uygulaması 24.03.2018 tarihinde hayata geçirilmiştir. Bu uygulama kapsamında, risk ve tehdit oluşturabilecek durumlarda,  kadınlarımızın tek bir dokunuşla en hızlı şekilde kolluk görevlilerine ulaşarak yardım almaları sağlanmıştır. Kadına karşı şiddetin önlenmesinin en önemli faktörünün zihniyet değişimi olduğu ise tartışılmaz bir gerçektir. Bu itibarla gerek 25 Kasım gibi farkındalık günleriyle, gerekse medeniyet değerlerimizin bize vereceği ilhamla, insanlığa yakışmayan bu sorunu en kısa sürede aşmayı hedefliyoruz.

Unutulmamalıdır ki; kadına yönelik şiddette 1 sayısına bile tahammülüz yoktur. Bu vesileyle, kadına yönelik her türlü şiddet olayını kınıyor; bu acıların bir daha yaşanmaması için dün olduğundan daha büyük bir gayretle çalışmalarımıza “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 4. Ulusal Eylem Planı” kapsamında devam edeceğimizi belirterek, şiddet mağduriyeti nedeniyle hayatını kaybetmiş tüm kadınlarımıza Allah’tan rahmet diliyoruz.