…
…
…
…
…
15 Ekim 2020, Perşembe Kahramanmaraş Türkiye

Kadın Kooperatifleri 2. Bölgesel Buluşması Gerçekleştirildi


Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk başkanlığında, Akdeniz bölgesinde bulunan 8 ilin Valileri ve illerde faaliyet gösteren toplam 66 kadın kooperatifinin temsilcilerinin katılımıyla 2. Akdeniz Bölgesi Kadın Kooperatifleri Buluşması toplantısı gerçekleştirildi. Toplantı video konferans yöntemiyle yapıldı. Toplantıya İlimiz adına Sayın Valimiz Ömer Faruk Coşkun ve İlimizde faaliyetlerini sürdüren 8 kadın kooperatifinin temsilcilerinin yanı sıra ilgili İl Müdürümüz Mutlu Kaya İl Ticaret Müdürü Ahmet UÇAR, Tarım ve Orman İl Müdürü katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kadın kooperatiflerinin gelişmesinde bakanlıklar arası yürütülen projeleri katılımcılar ile paylaşarak Türkiye genelinde 111 yeni kadın kooperatifin kurulmasında da son aşamaya gelindiğini kaydetti. 

Ardından toplantıya katılan 8 ilin Vali ve Vali vekilleri illerinde yürütülen çalışmalar ile ilgili bilgi verirken İlimiz hakkında bilgi veren Sayın Valimiz Ömer Faruk Coşkun, Kahramanmaraş’ta 6 olan kadın kooperatifi sayısının 2020 yılında kurulan 2 kooperatifle birlikte 8’ e çıktığını belirtti.

Daha sonra 8 ilin örnek teşkil eden kadın kooperatifleri tek tek söz aldı. Bu sırada  Kahramanmaraş adına konuşan S.S. Kahramanmaraş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi başkanı Yasemin Ayranpınar;

S.S. Kahramanmaraş Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifinin genellikle yöresel ürünleri pazarlamakta olduğunu özellikle gıda ürünlerini listelerine almadan önce yönetim üyeleriyle gidip üretimin hijyen ve kalite kontrolünü sağlandığını, El sanatları konusunda da halk eğitim merkezi veya çeşitli meslek edindirme kurslarında eğitim görmüş kadınların titizlikle emek verip ürettiği el emeği göz nuru ürünleri alıp alıcıyla buluşturduklarını belirtti.

Toplantıda 3 İl Müdürü adına söz alan İl Müdürümüz Mutlu Kaya ise;

“Kahramanmaraş’ta kadın kooperatifçiliği alanında 2020 Yılı Eylül Ayı itibari ile 8 kadın kooperatifimiz faaliyet göstermektedir. Bu kooperatiflerden 3 tanesi işbirliği protokolü kapsamında yapılan çalışmalar sonrası faaliyete başlamıştır.

İlimizde Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı olarak 5, Ticaret Bakanlığına bağlı olarak ise 3 Kadın Kooperatifi faaliyet göstermektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Kooperatiflerden 4 tanesi fidan tüpleme faaliyetinde bulunmakta, diğer kooperatifimiz ise gıda, orman ürünü, hediyelik eşya, hayvansal ürün üretimi faaliyetleri gerçekleştirmektedir.

Ticaret Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren Kadın Kooperatiflerimizden biri ahşap oyuncak, çanta ve sim sırma gibi yöreye özgü ve kaybolmaya yüz tutmuş ürünleri üretirken diğer iki kooperatifmiz ise yöresel gıda ürünleri üretmektedir.

İlimizdeki 8 kadın kooperatifi 2019 yılı sonu itibari 2 milyon 834 bin Türk Lirası ciro ile ekonomiye katkı sunmuştur.

Kooperatiflerimizin toplamda 279 kadın ortağı bulunmakta olup 141 kişiye de yeni istihdam sağlanmıştır” dedi.

İl Müdürümüz Mutlu Kaya “Sayın Bakanım, Sayın Valimizin koordinasyonunda, Tarım ve Orman İl Müdürümüz ile Ticaret il Müdürümüz ve paydaş kurumlarımızın temsilcileri de bugün burada bulunuyor. Zatı Alinizin müsaadesiyle, huzurunuzda bu önemli hedefe sağladıkları katkıdan dolayı onlara teşekkürlerimi sunuyorum” diyerek sözlerini tamamladı.