II. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı 16-17 Mayıs 2022’de T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlendi.
Bilgi edinmede en önemli kaynaklardan biri olan kütüphanelerin “herkes için erişilebilir” olması amacıyla II. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı 16-17 Mayıs 2022’de T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlendi.
Engelliler Haftası kapsamında 16-17 Mayıs 2022 tarihlerinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ev sahipliğinde yapılan “II. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı”, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü), Kültür ve Turizm Bakanlığı (Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü), Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu işbirliği ile düzenlendi.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Bakanı Derya YANIK’ın katılımı ile açılışı gerçekleştirilen Çalıştayda, 2022 yılında Erişilebilirlik Belgesi almaya hak kazanan 16 halk kütüphanesi ile üniversite ve belediye kütüphanesine Erişilebilirlik Logolu Bayraklar Bakan YANIK tarafından verildi.
Çalıştayda ilk gün üç oturum yapıldı. Açılış panelinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü ile Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve Yüksek Öğretim Kurulu Başkanlığının bilgiye erişim konusunda yürüttüğü çalışmalara ilişkin sunumlar gerçekleştirildi.
İyi Uygulama Örnekleri’ni konu alan ikinci ve üçüncü oturumlarda ise “Millet Kütüphanesi’nde Engellilere Yönelik Faaliyetler”, “Kütüphanecilikte Yeni Yaklaşımlar” ile ilgili gerçekleştirilen sunumların yanı sıra, “Konuşan Kitaplık” ve “Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)”, “İstanbul Üniversitesi-Engelsiz Bilgi Merkezi”, “Engelsiz Müzik Kütüphanesi”, “Erişilebilir Dijital Matematik Kütüphanesi Projesi” ve “İlk Erişilebilir Belgeli Kütüphane: Isparta Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi” gibi iyi uygulama örnekleri anlatıldı.
Çalıştayın ikinci gününde ise yüz yüze ve çevrimiçi çalıştay oturumları düzenlendi. 2 yüz yüze ve 2 çevrimiçi olarak gerçekleştirilen oturumlarda erişilebilir kütüphaneler konusunda sorunların tespiti ile kütüphane hizmetlerinin erişilebilirliğine ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerileri konusunda katılımcıların görüş ve önerileri alındı. T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Gezisinin de yer aldığı programda; çalıştay düzenleyicisi kurum temsilcilerinin katıldığı Çalıştay Değerlendirme Toplantısı ile çalıştay sona erdi.
Çalıştayın ikinci gününde çalıştay oturumlarına ek olarak oturumlar ile eşzamanlı çevrimiçi eğitim seminerleri verildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen, erişilebilirliğin önemi, mevzuat ve uygulama ölçütleri konularını içeren “Erişilebilirlik” başlıklı eğitime ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından 776; “Engellilerle İletişim” başlıklı eğitime ise 525 kişi katılım sağladı.