…
…
…
…
21 Eylül 2023, Perşembe Diyarbakır

İl Müdürlüğümüzün Koordinasyonunda Gerçekleştirilen "Aile Çalıştayı" Başladı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanımız Mahinur Özdemir Göktaş'ın talimatıyla, ailenin korunması, güçlendirilmesi ve sosyal refahının artırılması yönünde  İl Müdürlüğümüzün koordinasyonunda “Aile Çalıştayı” düzenlendi.

Törende açılış konuşmasını gerçekleştiren İl Müdürümüz Sayın Muzaffer AKÇAM katılımcıları selamladıktan sonra sözlerine şöyle devam etti;

"Aile her ne kadar toplumun en küçük birimi olarak tanımlansa da aslında ailenin bizim için anlamı çok büyüktür. Barındığımız mekânın adı evdir fakat o evi yuva yapan içindeki merhamet, fedakârlık, paylaşma ve dayanışma duygularıdır. Bu duygularla o evde yaşayan insanlar da aile olur. Bizim medeniyetimizde aile, gerek çekirdek aile gerek geniş haliyle, akrabalık ve hısımlıkla çoğalıp bütünleşir. Hatta dünyada en fazla akraba ve aile odaklı unvan Türklerdedir. Bu zengin yapı zedelendiğinde toplum gücünü yitirmeye başlar. Toplum ve devletin devamlılığı için bu yapıyı korumak ve güçlendirmek gerekir. Bu noktada da herkese görevler düşmektedir. Aile kurumuna sahip çıkmanın ve onu değerlerimizle uyumlu bir şekilde günümüz şartları dâhilinde güçlendirmenin yolu, yine karşılıklı sevgi, fedakârlık, sorumluluk ve adaletli paylaşımdan geçiyor. Unutmayalım bizleri şefkatle saran, sevgiyi üzerimizde bir gölge gibi taşıyan, hayata bakışımızı şekillendiren yer ailedir. İşittiğimiz ilk söz, ettiğimiz ilk kelime, tattığımız ilk lezzet, dokunduğumuz ilk nesne, gördüğümüz ilk insanlar.. Hepsi bu çatının altında var olmuştur. Bu çatı altındaki ilişkilerin ve kişilerin sağlıklı, mutlu ve güçlü olması toplumun güçlü olması demektir. Güçlü toplum, güçlü devlet demektir. Güçlü devlet, halkına sahip çıkarak onun refahı, huzuru ve güvenliği için her türlü desteği verebilir. Sayın Bakanımız Mahinur ÖZDEMİR GÖKTAŞ Hanımefendinin talimatları doğrultusunda birbirine bağlı zincirin en önemli halkası olarak, sağlıklı yapıdaki aileyi görüyor ve bu yüzden her fırsatta BİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ diyoruz.

 Bu kapsamda Diyarbakır’da 10 Sosyal hizmet Merkezi Müdürlüğü,6 Çocuk Kuruluşu,1 Engelli rehabilitasyon Merkezi, 2 Kadın Konuk Evi ve 1 Şiddet Önleme Merkezi ile 7/24 esaslı olarak sahada ailenin temel taşı olan bireyleri her türlü tehditten korumak amacıyla gerek barınma gerekse koruyucu ve önleyici hizmet modellerimiz ile her zaman ailelerimizin yanında olduk ve olmaya da devam edeceğiz.

 Ailenin evrensel bir kurum olduğu, aile ile ilgili çalışmalarda önemle üzerinde durulan bir özelliktir. Yeryüzünde insanın yaratıldığı andan itibaren var olan bir kurumdur. Bundan dolayı dünya yüzeyinde ailesiz bir topluluk henüz görülmemiştir. Ailenin evrensel bir kurum olduğu ifade edilirken, bir sosyal kurum olarak, onun her toplumda karşılamak durumunda olduğu fonksiyonların vazgeçilmezliğine de işaret edilmiş olmaktadır. Çünkü aile; toplum, devlet ve fert için alternatif kabul etmeyen sosyal,ekonomik, kültürel ve biyolojik görevlere sahiptir. Bu görevler; nesli sürdürme, çocukları sosyalleştirme, insanı yalnızlaştırmama ve gerginliklerden sosyal varlığı itibarıyla koruma, psikolojik ve biyolojik tatmin, üyelerinin veya bütün olarak ekonomik faaliyetlere katılması ile kültür nakli şeklinde sıralanabilir Bu da ailenin toplumsal varlıklar için ne kadar gerekli ve önemli olduğunu ortaya koymaktadır. Ailenin toplum ve fertler için taşıdığı önem, bir bakıma mutluluk ve üzüntülerin, gelecekle ilgili beklentilerin paylaşıldığı temel bir kurum olmasından kaynaklanmaktadır.

Sonuç olarak, aile, hiçbir toplumda vazgeçilemeyen ve korunmak zorunda olan bir sosyal müessesedir. Çünkü toplumun sürekliliğini sağlayan önemli bir unsurdur. Ailesiz bir toplum,  soyut ve hayali bir toplumdur. Bundan dolayı, aile yapısı hastalıklı olan toplumların, sosyal çözülme ve anomi ile karşı karşıya kalma ihtimalleri yüksektir.  Dolayısıyla, hiçbir toplumun gayesi çözülme olmayacağına göre, aileyi koruyucu ve güçlendirici tedbirleri almak ve desteklemek zorunda olduğu ifade edilebilir.

Çalıştayımız açılış programından sonra tematik konulu masalar şeklinde arge birimimizde devam edecektir. Akabinde masa moderatöri tarafından İl Müdürlüğümüz Konferans Salonunda grup sunumları yapılacak, sunum sonrası masalar ile ilgili müzakere süreci başlayacaktır. Tüm değerlendirmeler sonucunda sizlerin katkısı ile vücut bulacak olan çalıştay bildirgemiz tüm hazırun huzurunda okunacaktır.

Bu duygularla 85 milyonluk büyük ailemizle  gelecek güzel günleri hep birlikte inşa etmek için düzenlemiş olduğumuz Aile Çalıştayımızın  ülkemize ve ilimize hayırlı olması diler çalıştayımızın düzenlenmesinde bize katkı sunan Başta Valimiz, Büyükşehri Belediye Başkan Vekili Sn Ali İhsa SU ve Saygıdeğer eşi Zeliha SU hanımefendiye, Dicle Üniversitesi, Büyükşehir Belediyesi , İlçe Belediyelerimiz, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Gençlik ve  Spor İl Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Sağlık İl Müdürlüğü, AFAD, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğü, , Çalışma ve İşkur İl Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, ve Sivil toplumumuzun değerli temsilcileri olan KADEM ,KIZILAY, YEŞİLAY, KAMER,TÜGVA , Türkiye Aile Meclisi  ve Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüklerimizin idareci ve personellerimize teşekkür ediyorum." dedi.

Çalıştay Kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve belediyelerin katılımlarıyla 6 konu başlığı ile devam etmiştir.

Bakanlığımızca Konu başlıkları aşağıdaki gibi belirlenmiştir.

1) Aile, Eşitlik ve Adalet: Bu bölümde ailenin güçlendirilmesine ilişkin mevzuat, uygulamalar ve bu konuda geliştirilmesi gereken alanlar tartışılacaktır.

2) Aile, Sosyal Kalkınma ve Refah: Bu bölümde ailelerin ekonomik ve sosyal yönden desteklenmeleri amacıyla ailelere yönelik alınabilecek ek tedbirler tartışılacaktır.

3) Aile, Hayat Boyu Gelişim ve Öğrenme: Bu bölümde ailenin hayat boyu gelişim ve öğrenme süreçlerini destekleyerek aile yaşam döngüsünde aileye işlevsellik kazandırılacak ve ailenin ilişkilerini sağlam temeller üzerine kurmalarını sağlayacak unsurlar tartışılacaktır.

4) Aile, Çevre ve İklim: Bu bölümde aile dostu mekânlar oluşturularak ailelerin uygun yerlerde barınmalarına ve sosyalleşmelerine destek sağlayacak, afet ve acil durumlar için ailelerin bilinç ve farkındalık düzeylerini arttıracak ve ailelerin iklim değişikliği konusunda tedbirli olmalarını sağlayacak hususlar tartışılacaktır.

5) Aile, Teknoloji ve Dijitalleşme: Bu bölümde ailenin korunması ve güçlendirilmesinde teknolojinin bilinçli kullanımı ve teknolojik gelişme sürecinin aile lehine kullanımının sağlanmasına yönelik araçların oluşturulması, aile bireylerinin bilinçli medya kullanımına ilişkin kapasitenin artırılması ve aile dostu yapımların teşvik edilmesi tartışılacaktır.

6) Aile Odaklı Sosyal Hizmetler: Aile odaklı sosyal hizmet uygulamalarında yaşanan sorunlar ve öneriler tartışılacaktır.