…
16 Mart 2022, Çarşamba Ankara, Türkiye

Türkiye Çocuk Araştırması Çalıştayı Yapıldı


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, çocuk refahını yükseltecek göstergeleri oluşturmak amacıyla Türkiye’nin çocuk profilini ortaya koyacak “Türkiye Çocuk Araştırması Çalıştayı” düzenledi.

Çocuklara yönelik hizmet sunan kurumlar tarafından düzenli kayıt altına alınan veriler ve saha araştırmalarından elde edilen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilen çalıştay Ankara’da yapıldı.

Veriye Dayalı Çocuk Profili

Çalıştayın açılışında konuşan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Türkiye’deki politikalara şekil veren kalkınma planı hazırlıkları döneminde birçok bakanlık tarafından düzenli periyodlarla çocukla ilgili veri talep edildiğini hatırlatarak, Türkiye Çocuk Araştırması’nın bu talebi karşılamak için Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatıldığını söyledi.

TUİK ve UNICEF İşbirliğinde

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından 2021 Yatırım Planı’na alınan Türkiye Çocuk Araştırması Projesi’nin, Türkiye İstatistik Kurumu ve UNICEF iş birliğinde başlatıldığını belirten Genel Müdür Şahin, çalışma kapsamında çocuk refahı göstergeleri başta olmak üzere çocuk hakkında veri ihtiyacının karşılanabilmesi ve çocuk refahı göstergelerinin oluşturulması için belirlenen örneklem çerçevesinde sahada yüz yüze anket uygulaması gerçekleştirileceğini ifade etti.

Çocuk Refahında Bütüncül Anlayış

Genel Müdür Şahin şöyle devam etti: “Bu çalışmadaki amacımız ulusal ve uluslararası araştırmalar ile uyumlu olacak şekilde Türkiye’deki çocuk refahının bütüncül olarak değerlendirmesine olanak sağlamak.

Çocuk refahı göstergeleri kapsamında çocuk profili çıkarılarak mevcut durumun analizi ve değişimlerin izlenmesini hedefliyoruz.

Yine veriye dayalı karar verme süreçlerine katkıda bulunması ve çocukların refah seviyesinin yükseltilmesi hedeflerimizden diğeridir.

Bu doğrultuda yaklaşık bir yıldan bu yana çalıştığımız ilgili kurumlara kuruluşlara bu süreçte verdikleri destekten dolayı Genel Müdürlüğümüz adına tekrar teşekkür ediyorum.

Bu çalışmanın ülkemiz çocuklarının  geleceğine katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Bizim için çok önemli bir çalışma. Ülkemiz adına önemli bir çalışma. Ben bugün burada olan tüm bakanlıkların temsilcilerine üniversiteden gelen akademisyenlere, hocalarımıza, sivil toplum kuruluşlarımıza, katkılarından ötürü şimdiden teşekkür ediyorum.”

 “Veri Kayıt Deseni” Oluşturulacak

Bakanlığının koordinesinde hayata geçirilen Türkiye Çocuk Araştırması Projesi kapsamında; eğitim, sağlık, güvenlik, yaşam ve çevre koşullarıyla ilgili konularda çocuk profilinin ortaya konulabilmesi için saha çalışmaları yürütülecek. “Veri kayıt deseni” oluşturulacak.

Elde edilen veriler doğrultusunda ortaya çıkan göstergeler, çocuk refahının izlenebilmesi ve onlara yönelik politikaların hazırlanmasında kullanılacak.

Çalıştaya çok sayıda kurum kuruluş, sivil toplum kuruluşu ve üniversitelerden temsilciler katıldı.