…
09 Ekim 2016, Pazar

SED ve Evlat Edinme Hizmet İçi Eğitimi Başladı


ASP İl Müdürlüklerine bağlı SHM Merkezlerinde sosyal ve ekonomik destek ile evlat edinme hizmetini yürüten meslek elemanlarına yönelik hizmet içi eğitim programı başladı. Genel Müdürlüğümüzün çocuklara yönelik aile odaklı hizmetlerinden sosyal ve ekonomik destek (SED) ve evlat edinme hizmeti kapsamında gerçekleştirilen eğitim beş gün sürecek. Antalya’da yapılan   eğitime; Eğitim ve Yayın Dairesi Başkan Yardımcısı Emre Töre, ÇHGM Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç, Birim Sorumluları Ulviye Sarıgöl, Engin Aslan, meslek elemanları ve uzman yardımcıları katıldı.

 


Açılışta konuşan Eğitim ve Yayın Dairesi Başkan Yardımcısı Emre Töre 15 Temmuz şehit ve gazilerimize şükranlarını sunduğunu belirterek,  Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının iki temel görevi olduğunu, bunlardan birinin çalışanların hizmet içi eğitimlerinin sağlanması, diğerinin ise Bakanlıkta gerçekleştirilen faaliyetlerin kamuoyuna duyurulması olduğunu söyledi.
 

 

82.879 çocuk aile yanında destekleniyor

 

Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanı Hakkı Bilgiç, ailenin çok değerli bir kurum olduğunu belirterek, aile birlik ve bütünlüğünün bozulması halinde bu durumdan en çok etkilenenin çocuklar olduğunu ifade etti. Çocukları aile yanında desteklemenin önemine değinen Bilgiç, 82.879 çocuğun aile yanında desteklendiğini ve  Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) verilen çocuklardan %83'ünü anne yanında desteklerken, doğal olarak annelerin de  desteklendiğin belirtti. SED'in bir sosyal yardım olmadığını hatırlatan Bilgiç,  SED Yönetmeliği kapsamının çocuk olduğunu ve bunun dışına çıkılmamasının önemini vurguladı.

Sosyal Hizmet Merkezlerinin kuruluş amacı hakkında bilgi veren  Bilgiç,   aile odaklı bir hizmet sunan Sosyal Hizmet Merkezlerinin yerinden hizmet sunmak amacıyla kurulduğunu belirterek  ihtiyacı olan insanlara onlar gelmeden ulaşabilmenin önemli olduğunu ve incelemeye gidildiğinde çevrede başka ihtiyacı olan kişiler olması halinde onlara da destek verilmesi gerektiğini ifade etti.

 


Bilgiç, SED hizmeti sunulan ailelerin ilk yıl üç ayda bir, ikinci yıldan itibaren ise altı ayda bir mutlaka yerinde izlemeleri gerektiğini belirterek, izlemelerde çocuklarla mutlaka görüşülmesi gerektiğini söyledi.
 

 

Yılda ortalama 750-800 çocuk evlat edindiriliyor

 

Konuşmasında evlat edinme hizmet modeline de değinen Bilgiç, evlat edinmenin hukuksal bir süreç olduğunu hatırlatarak, her çocuğun kendi ailesi yanında yaşama hakkına sahip olduğunu ancak bu mümkün olmaması halinde evlat edinme hizmetinden yararlandırıldığını belirtti. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün evlat edinme konusunda tek merkezi makam olduğunu ifade eden Bilgiç, soy bağının bozulmasının önüne geçilmesi gerektiğini ve evlat edindirilen çocuğa öğrenim çağına kadar evlat edindirildiğinin söylenmesinin önemi üzerinde durdu.  Bilgiç, yılda ortalama 750-800 çocuğun  evlat edindirildiği, bu rakamın toplamda 14.917 olduğunu, 2016 yılında  402 çocuğun evlat edindirildiğini söyledi.

 


Aile Yanında Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından koordine edilen ve  daha önceki eğitimlere yönelik yapılan etki analizi sonucunda grup çalışması yöntemiyle gerçekleştirilen programa 81 İl Müdürlüğü ve 183 Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünde görevli meslek elemanları katılıyor.