…
04 Ekim 2021, Pazartesi Ankara, Türkiye

O Artık Bir Mühendis


İstanbul’da yapılan TEKNOFEST’e “Sualtında Otonom Giden Robot” projesiyle katılarak finale kalan Devlet korumasında yetişen başarılı genç Ayşenur Oruçcu tecrübelerini çocuklarla paylaştı. Çevrimiçi yapılan toplantı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Zeliha Sağlam ve Bakanlığa bağlı kuruluşlarda korunma ve bakım altında bulunan çocukların katılımıyla gerçekleşti. Toplantı, Genel Müdür Zeliha Sağlam’ın yaptığı kısa açılış konuşması ile başladı.

“Karşınızda İdeallerini Başarmış Bir Genç Var”

Genel Müdür Sağlam, Bakanlık ailesi olarak Ayşenur Oruçcu’nun da aralarında bulunduğu mühendislik bölümü öğrencilerinden oluşan E-Micro takımının, “Sualtında Otonom Giden Robot” ile TEKNOFEST’te katılmasından duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sağlam şöyle devam etti:  İnsansız Sualtı Sistemleri İleri Kategorisi’nde katıldığı yarışmada tüm aşamaları başarıyla geçerek finalist olan, ardından finalde 30 yarışmacı arasından altıncı olan E-Micro takımının kaptanı ile beraberiz şu an. Biz o kadar heyecanlandık ve gurur duyduk ki bu başarıdan, bu süreci sizlerle paylaşmasını, deneyimlerini sizlere aktarmasını istedik. Karşınızda idealleri için çabalayan ve bunu başarmış bir genç ablanız var. Bizler, hepinizin ilgi duyduğu her alanda sizlerin yanındayız çocuklar. Aranızda robotik kodlama yapan arkadaşlarımız var, farklı mühendislik alanlarına ilgi duyan arkadaşlarımız var. Hepinizin başarısı gururumuz, sizleri seviyoruz ve her daim yanınızdayız.”

“Bakanlık Hep Yanımdaydı”

Genel Müdür Sağlam’dan sonra söz alan Ayşenur Oruçcu, biraz kendimden bahsedeyim diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aksaray Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Fakültesini kazandım ve bu sene mezun oldum. Emin olun üniversitede okurken de devlet sizi kesinlikle yalnız bırakmıyor. Üniversitedeki giderlerinizi karşılayacak şekilde harçlığınızı veriyor. Bu nedenle ben üniversite öğrenimim boyunca hiç zorlanmadım, çok rahat okudum.

“Aziz Sancar’la Tanışmak Gurur Vericiydi”

Üniversite öğrenimi boyunca kendini geliştirmeye yönelik pek çok faaliyet içinde yer aldığını anlatan Ayşenur, TEKNOFEST’e katılma sürecini şöyle anlattı:

“Sınıfımızdaki ben de dâhil dokuz arkadaşımla birlikte bir takım kurduk. Mühendislik bölümlerini daha çok erkek öğrenciler tercih ettiği için kız sayısı az oluyor bölümlerde. Bu nedenle ekibimizdeki diğer üyeler hep erkekti, takımdaki tek kız öğrenci bendim ve takım kaptanıydım.

TEKNOFEST uluslararası bir yarışma üniversiteden liseden katılan ekipler oluyor. Ben insansız su altı kategorisinde yarıştım. Yarışmada otonom bir şekilde yani sizin hiçbir müdahaleniz olmadan verideki sensörlerle görevleri kendi yapması gerekiyor.

Önümde ufak bir kamera var aracımızda oradan aldığı görüntüye göre biz işte sunu dedik ilk görevi bir kapıdır o kapının rengini tanıttık. Dedik ki işte bu rengi gördüğün zaman kameradan bu rengi algıladığında ona doğru yönel diye bir yazılım yazdık. Tabi bunun biraz yapay zekâ kısmı da var ama emin olun çok eğlenceli bir süreçti. Hele ki dünyaca ünlü bilim insanımız Aziz Sancar’a projemi anlatmak çok gurur vericiydi. Robotumuzu imzaladı, bu benim için eşsiz bir andı”

Ayşenur konuşmasında çocuklara, böyle yarışmalara katılmak isterlerse Bakanlığın destek verdiğini hatırlatarak, “okulunuzdan ya da kaldığınız çocuk evinden arkadaşlarınızla bir araya gelerek yarışmaya katılmak istediğinizde Bakanlığımız hem maddi hem de motive edici manevi destek sağlıyor” dedi.

“Hayallerim Gerçek Oldu”

Özel hayatıyla ilgili gelişmeleri de paylaşan Ayşenur, şöyle devam etti: “Ben şu anda okulumu bitirdim kurumdan ayrıldım, hatta bugün evimizi tuttuk. Evdeki ilk günümüz;  nasıl mutlu olduğumu şu anda tarif edemem,  içim içime sığmıyor. Yıllardır hayal ettiğimiz günleri yaşıyoruz şu anda. Elbette ki süreç içinde benim de karşıma engeller çıktı. Ama ben hiçbir zaman o engellerin benim hayallerimin önüne geçmesine izin vermedim. Sizler de vermeyin isterim.

Başarımdan dolayı hem Bakanlığımızdan hem de sosyal çevremden çok güzel geri bildirimler alıyorum. Hem bu süreçte bize her türlü desteği sağlayarak yanımızda olan Sayın Bakanımız Derya Yanık’a hem de çok önemli uluslararası bir festivalle biz gençleri buluşturan Sayın Selçuk Bayraktar’a kendim ve ekibim adına çok teşekkür ediyorum.”

Ne kadar mutlu ve gururlu olduğumu anlatamam. Eminim hepinizin bu şekilde güzel hayalleri vardır. Ben hayallerimi şu an tek tek gerçekleştiriyorum sizlerin de hayallerinizi tek tek gerçekleştirmesini çok isterim. Umarım size örnek olabilirim.”