…
…
…
…
17 Şubat 2022, Perşembe Ankara, Türkiye

Mobil Ekiplere Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı Düzenlendi


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile UNICEF arasında imzalanan çalışma planı çerçevesinde “Çocuk Koruma Mobil Ekiplerine Yönelik Hizmet İçi Eğitim Programı” düzenlendi.

Ülke çapında 81 ilde görev yapan Mobil Ekipler’e yönelik düzenlenen eğitim üç gün sürdü. Eğitimin kapanışında konuşan Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, çocuğun üstün yararı ilkesi doğrultusunda koruyucu ve önleyici sosyal hizmet çalışmalara önem verdiklerini belirterek çalışmalarla çocuk ve gençlerin sağlıklı gelişimi ve tüm risklere karşı güçlü olmalarının amaçlandığını söyledi.

Çocuk İhmal ve İşçiliği ile Mücadele

UNİCEF ile işbirliği çerçevesinde çocukların ihmal ve istismardan korunması ve çocuk işçiliğiyle mücadele noktasında önemli çalışmalar yürütüldüğünü hatırlatan Şahin ülke genelinde alanlarına göre uzmanlaşmış çalışanlardan oluşan mobil ekiplerin de bu ihtiyaçlar doğrultusunda oluşturulduğunu söyledi.

158 bin Çocuk ve 40 bin Aileye Ulaşıldı

Mobil ekiplerin yaptığı saha çalışması ile bugüne kadar 158 bin çocuğa ulaşıldığını belirten Şahin, 40 bin ailenin de ziyaret edildiği bilgisini verdi.

Genel Müdür Şahin konuşmasına şöyle devam etti “Bildiğiniz üzere Mobil Ekip çalışmalarımızı “sokakta risk altında bulunan çocuklar”, “okullarda risk altında bulunduğu değerlendirilen çocuklar” ve “risk altında bulunan çocukların izlenmesi” olmak üzere üç alanda gerçekleştiriyoruz.

Sokakta risk altında bulunan çocuklar için oluşturulan mobil ekiplerimizle, sokakta çalıştırılan, dilendirilen ve yaşayan çocukların tespiti ve durumlarına uygun sosyal hizmet ve yardımlardan yararlandırılmasına yönelik çalışmalar yürütüyoruz.”

30 bin Suriyeli Çocuğa Sosyal Hizmet

Şahin,  sahada ekipler tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde 30 binin üzerinde Suriyeli çocuktan,  12 bin çocuğun durumlarına uygun sosyal hizmet modellerinden faydalandırıldığını,  16 bin çocuğun ailesine de rehberlik hizmeti verildiğini kaydetti.

Okullarda risk altında olduğu değerlendirilen çocukların okula devamlarının sağlanması amacıyla ailelere bilgilendirme ve rehberlik faaliyetleri yapıldığını da ifade eden Şahin, Mobil Çocuk Sosyal Hizmet Birimleri tarafından bugüne kadar 13.570 okulun eşleşmesi yapılarak bu okulların 9.561 kez ziyaret edildiğini söyledi. Şahin ayrıca 31 bin çocuğa ve 20 bin aileye ulaşılarak 10 bine yakın hane ziyareti yapıldığını ve bu çalışmalarla 977 çocuğun okula devamının sağlandığını belirtti.

Mobil Ekip çalışmaları kapsamında çocuk koruma sisteminde yeni ve önemli bir hizmet alanı oluşturulduğunu ifade eden Şahin şöyle devam etti: “Sosyal hizmet müdahalesinde bulunulan çocuklar ve aileleri başta olmak üzere risk altındaki çocuklarımıza yönelik Sosyal Hizmet Merkezlerimizde oluşturulan Mobil Ekiplerimizle belirli periyodlarla Çocuklar Güvende programımız kapsamında izleme faaliyetleri yapıyoruz.

Bakanlığımız mobil ekipleri aracılığıyla bugüne kadar 96 binin üzerinde çocuğun izlemesi yapılmıştır. Halen hizmet sunulan 19 bin 120 çocuk aktif olarak takip ediliyor.”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve UNICEF işbirliğinde gerçekleştirilen eğitimler akademisyenler Prof. Dr. Tarık Tuncay, Prof. Dr. Elif Gökçearslan, Doç. Dr. Esra Çalık, Doç. Dr. Zeki Karataş, Dr. Çağrı Sevin, Dr. Ahmet Ege tarafından verildi.