…
08 Kasım 2016, Salı

Madde Bağımlılığı Sorunu Olan Çocuklara Yönelik Hizmet Veren Çocuk Destek Merkezleri Mimari Proje İhtiyaç Belirleme Çalıştayı


Madde bağımlılığı sorunu olan çocuklara yönelik hizmet veren çocuk destek merkezleri mimari proje ihtiyaç belirleme Çalıştayı Genel Müdürlüğümüz toplantı salonunda yapıldı.
Çalıştayda madde bağımlılığı sorunu olan çocuklara yönelik hizmet veren Çocuk Destek Merkezlerinin mimari yapılarına ilişkin gereklilikler masaya yatırıldı. Mimarinin çocuklara sunulan psikososyal destek hizmetlerine uygun yapıda ve çocukların kendilerini ev ortamında hissetmelerini sağlayacak özellikte olmasına yönelik olarak gerçekleştirilen çalıştayda, konuyla ilgili olarak  alanda çalışan personelin, mimarların ve madde bağımlılığı konusunda çalışan uzmanların görüşleri   alındı.
Çalıştay hakkında bilgi veren Genel Müdür Ahmet Okur,  17 Çocuk Destek Merkezinin Sağlık   Bakanlığınca   madde   kullanım   tıbbi   tedavi  ve rehabilitasyonu   tamamlanan çocukların sosyal uyumlarını sağlamak üzere hizmet  verdiğini hatırlatarak; bu merkezlerin en fazla 30 kişi kapasiteli olduğunu belirtti. Okur Şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığınca madde kullanım tıbbi tedavi ve rehabilitasyonu tamamlanan madde bağımlısı çocuklardan 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu gereği bakım tedbir kararı verilenlerin sosyal uyumlarının sağlanması amacıyla Çocuk Destek Merkezlerine  kabulleri  yapılmaktadır.   Bu merkezlerin  temel   amacı  çocukların temel   gereksinimlerini  karşılamak,   fiziksel,   duygusal,   psikolojik   ve   sosyal   ihtiyaçlarını   belirleyerek   gerekli  müdahaleleri  gerçekleştirmektir.  Uygulanan programlarla çocukların  aile ve yakın çevrelerine dönmeleri veya diğer sosyal hizmet modellerine hazır hale gelmelerini sağlamaya  çalışıyoruz.”
 
Merkezlerin  çocukların mağduriyet, yaş ve cinsiyet özelliklerine göre ihtisaslaştığını belirten Okur, burada kalan çocuklar ve ailelerine  yönelik Anka Çocuk Destek Programı   uygulandığını söyledi.   Anka Çocuk Destek Programının psikososyal  destek ve müdahaleyi içerdiğini belirten Okur,   programda   kişilik   gelişiminin   sağlanması,   suç   ve madde bağımlılığı ile ilgili davranış değişikliğinin oluşturulması ve kurallı yaşam becerisinin kazandırılması ile ilgili modüllerin yer aldığını söyledi.
Çalıştaya Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Ahmet Okur, daire başkanları Emin Eraslan, Mehmet Erdoğan, Ankara AMATEM’den Psikiyatrist Uz. Dr. İsmail Volkan Şahiner  ile  Bakanlık merkez ve taşra teşkilatından ilgili personel katıldı.