…
26 Temmuz 2017, Çarşamba

Koruyucu Önleyici Politikalara Yönelik Çalıştay Ankara'da Yapılıyor


Türkiye’de çocuklara yönelik kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen koruyucu ve önleyici politikalara ilişkin değerlendirme çalıştay Ankara'da başladı."Önceliğimiz Çocukları Risklere Karşı Korumak"


Çalıştayın açılışında konuşan Genel  Müdürümüz Dr. Selahattin Güven, çocukların sağlıklı gelişimi ve toplumsal yaşama katılımı için  kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği halinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, Bakanlığın önceliğinin çocukları çeşitli risklere karşı koruyarak konuya ilişkin farkındalığı arttırmak olduğunu söyledi.

Genel Müdürümüz Güven, toplumdaki her bireyin ve kurumların çocukların korunması konusunda üzerine düşen sorumlulukları bulunduğunu hatırlatarak: "Yasal, sosyal ve etik bir zorunluluk olan bu sorumluluk  eşgüdüm içinde yerine getirildiğinde, etki gücü artacaktır" dedi.

 

Kurumlararası Koordinasyon

Çalıştayda açılış konuşmalarının ardından gündeme geçildi. İlk olarak katılımcılar kurumlarında çocuklara yönelik koruyucu önleyici politika ve  programların nasıl  yürütüldüğüne ilişkin bilgiler verdi. İşleyişe ilişkin verilen bilgilerden sonra kurumlararası koordinasyonun geliştirmesine  yönelik yapılması gerekenler tartışıldı.

 

Madde Bağımlılığı, İhmal, İstismar

Çalıştayın öğleden sonraki oturumunda çocukların karşılaştığı teknoloji bağımlığı, madde bağımlılığı, şiddet, ihmal ve istismar gibi sorunlara ilişkin politikaların geliştirilmesi için yapılması gerekenler masaya yatırılacak.

 

Geçici Korunma Statüsünde Bulunan Çocuklar

Geçici korunma statüsünde bulunan yabancı uyruklu çocuklara yönelik yürütülen programların da değerlendirildiği çalıştayda yabancı uyruklu çocukların yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri  konusunda görüş alışverişinde bulunululacak.

Koruyucu önleyici programlar kapsamında ailelere yönelik olarak yapılması gereken çalışmaların da ele alındığı çalıştay, çıktıların değerlendirildiği sunmalarla sona erecek.

Çeşitli kamu kurumlarından, sivil toplum kuruluşlarından ve üniversitelerin çocuk koruma ve araştırma merkezlerinden temsilciler katıldığı çalıştay bir gün sürecek.


Çalıştaydan Alınan Çıktılar Değerlendirilecek


Türkiye’de çocuklara yönelik kamu kurum ve kuruluşlarınca yürütülen koruyucu ve önleyici politikalara ilişkin değerlendirme yapılmasını amaçlayan çalıştay  ile uygulanan politika ve programların etkinliğinin arttırılması ve kurumlararası koordinasyonun geliştirilmesine yönelik önerilerin tartışılması hedefleniyor.

Çalıştaydan alınan çıktılar doğrultusunda mevcut durumda yaşanan sorunlara çözüm üretecek politika ve programların oluşturulması amaçlanıyor.

Çalıştaya; Sağlık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm, Gençlik ve Spor, Kalkınma, Adalet, İçişleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlıkları, Kızılay, Diyanet İşleri Başkanlığı, Türkiye Belediyeler Birliği, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Üniversiteler,  RTÜK, TRT, BTK ve Genel Müdürlüğümüzden  temsilciler katılıyor.