…
05 Temmuz 2017, Çarşamba

Koruyucu Aile Çalışma Toplantısı Ankara’da Yapılıyor


Koruyucu Aile Hizmetlerini yürüten meslek elamanı personele yönelik düzenlenen çalışma toplantısı Ankara'da başladı. 
Koruyucu Aile Mevzuatı ve uygulama süreçlerinin gözden geçirildiği eğitim programına 81 ilde görev yapan Koruyucu Aile birim sorumluları katılıyor. Koruyucu Aile alanında çalışanların mesleki gelişim açısından desteklenmesi ve hizmette niteliğin arttırılmasını amaçlayan program iki gün sürecek.
Eğitimin açılışı  Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Selahattin Güven tarafından yapıldı. Açılışta konuşan Güven, Koruyucu Aile Hizmetine yönelik çalışmaları bir adım daha ileriye taşımayı önemsediklerini belirterek, katkılarından dolayı alanda çalışanlara teşekkür etti.
Mümkün olduğunca, çocukların maddi olanaksızlıklar nedeniyle sorun yaşamaması için gerekli desteğin verildiğini vurgulayan Güven, "bize emanet edilen gençlerimizin, akranlarından eksiklerinin olmaması, önceliklerimiz arasında geliyor" dedi.  Güven şöyle devam etti: "Bu konuda mesafe aldığımızı, her geçen gün daha iyiye gittiğimizi söylemek beni mutlu ediyor. Fakat hepimiz farkındayız ki maddi şartlar, temel olarak konunun en halledilebilir kısmını oluşturuyor. Gençlerimize, çocuklarımıza bunu sağlamakla sadece ilk adımı atmış oluyoruz. Sonraki adımlar daha çok özveri istiyor.“Mutlu Bir Birey Olmanın Yolu Mutlu Bir Çocukluktan Geçiyor”
Çocuklarımızın, gençlerimizin sevgiye, şefkate ihtiyaçları var, altyapıya yönelik hiçbir iyileştirme, bu ihtiyacı giderme noktasında yeterli olmuyor, olamıyor. İnsan, var olduğu bütün dönemler boyunca aileye ve onun sunduğu yeri doldurulamaz duygulara ihtiyaç duydu, onlarsız yapamadı. Mutlu bir birey olma yolunun mutlu bir çocukluktan geçtiği gerçeği, hemen bütün toplumlar tarafından kabul görüyor"“Önceliğimiz Çocukların Biyolojik Ailelerinin Yanında Desteklenmesi”
Genel Müdürlüğün, çocuk ve gençlerimizin biyolojik ailelerinin yanında desteklenmesine öncelik verdiğini hatırlatan Güven, telafi imkânı bulunmayan sorunlara yol açmamak için KMÇ birimlerinin çocuğun geleceği hakkında karar verirken çok dikkatli ve titiz davrandıklarını söyledi.
Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmetiyle 2017 yılının başından bugüne 128,164 çocuğun öz ailesi yanında desteklendiğini belirten Güven, Sosyal Ekonomik Destek Hizmet modelinin geçici bir yardım modeli olduğunu ve ailelerin şartlarında düzelme sağlandığında hizmetin sonlandırıldığını ifade etti. Güven, yapılan sosyal incelemeler doğrultusunda bugün itibariyle ailesi ile birlikte yaşayan 103,170 çocuğa Sosyal Ekonomik Destek Hizmeti verildiğini söyledi.
Koruyucu Aile Hizmeti çalışmalarının ara vermeden devam ettiğini ifade eden Güven 2017 yılı Temmuz başı itibari ile 4 330 koruyucu aile yanında 5 261 çocuğun bulunduğunu söyledi. Güven şöyle devam etti: "Bugüne kadar koruyucu aile hizmetinden yararlandırılan çocuklarımızın toplamı ise 10,702’ye ulaşmış durumdadır. Koruyucu Aile Hizmetinden yararlandırılan 55 yabancı uyruklu çocuğumuzun 37’si Suriye uyrukludur. Hepinizin de bildiği gibi, yabancı uyruklu çocukların da bu hizmetten yararlanmasına önem veriyoruz. Bu yılın başından itibaren, 387 koruyucu ailemizin yanına 470 çocuk yerleştirildi.Eğitimler Devam Edecek
Koruyucu Aile alanında çalışanların mesleki gelişim açısından desteklenmesi ve hizmette niteliğin arttırılmasını amaçlayan programlar kapsamında Koruyucu Aile Birinci Kademe Eğitici Eğitimi,  Koruyucu Aile İkinci Kademe Eğitici Eğitimi ve Lider Kolaylaştırıcı Eğitimi çalışmaları tamamlandı. Birinci Kademe Eğitimine 112, İkinci Kademe Eğitimine 70, Lider eğitimine ise 30 sosyal çalışma görevlisi etkin olarak katıldı. 32 il müdürlüğünde 1610 kişinin Koruyucu Aile Birinci Kademe Eğitimlerini tamamladı. Bilindiği gibi, “Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri Projesi" Emine Erdoğan’ın himayesinde 19 Aralık 2012 tarihinde Ankara’da yapılan 'Koruyucu Aile' tanıtım toplantısı ile başlamıştı.