…
26 Ekim 2020, Pazartesi Ankara,Türkiye

“Hamle Yap Hareketsiz Kalma”


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından  “Hamle Yap Hareketsiz Kalma” sloganıyla düzenlenen online satranç turnuvaları başladı. Covid-19 salgını için alınan önlemler nedeniyle yüz yüze dışında yapılması mümkün olmayan pek çok sportif organizasyon ve faaliyete bir süre ara vermek zorunda kalan çocuklar, online turnuvalar ile heyecanlı günler yaşıyor. Salgın sürecinde uygulanan başarılı önlemlerle sağlıklı bir şekilde bakıldıkları evlerde uzaktan eğitime devam eden çocuklar, online yapılan faaliyetlerle günlerini dolu dolu geçiriyor.

“Rehabilite Edici Bir Sportif Etkinlik”

Konuyla ilgili bilgi veren Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç, bakım altındaki çocukların tedbirlere uyma konusundaki duyarlılığı ve önlemlerin sıkı sıkıya uygulanmasıyla sekiz ay zarfında herhangi önemli bir sağlık sorunu yaşanmadığını hatırlatarak; “geçtiğimiz sekiz ay boyunca tedbirlere uygun faaliyetler her yaş gurubu için özel olarak planlandı ve 81 ilde hayata geçirildi. Bu süreçte satranç da çocuklar için rehabilite edici bir sportif etkinlik olarak kuruluşlarda öne çıkmış ancak bütün illerin katılımı ile gerçekleşecek büyük bir turnuvanın yapılması salgının seyri gözetilerek uygun bulunmamıştı. Biz de bütün etkinliklerimizi dönemin koşullarına uygun dönüşümlere tabi tutarak yapmaya başladık. Bu nedenle, 7-18 yaş grubu çocuklarımızın katıldığı satranç turnuvasını online olarak gerçekleştiriyoruz. Çocukların da fikrini sorduk, onlardan gelen talepleri dikkate alarak bir program hazırladık, turnuva yapılacağı için çok mutlu oldular.” dedi.

“Donanımlı Çocuklar Yetiştiriyoruz”

Etkinliklerin planlı ve kademeli olarak yapılmaya başlandığını kaydeden Koç, sözlerine söyle devam etti: “Çocuk bakım kuruluşlarımızda butik olarak, yaş grubu ve çocukların yeteneklerini gözettiğimiz çok sayıda sanatsal, kültürel ve sportif faaliyeti gerçekleştiriyoruz. Çocuklarımızı büyüme sürecinde bütün yönlerden destekleyerek onları hayata donanımlı bireyler olarak hazırlama gayesindeyiz”. 

150 lisanlı sporcu

Online müsabakalarla ilgili bilgi veren Genel Müdür Koç “Kuruluşlarımızda koruma altında bulunan çocuklarımızın il genelinde gerçekleştirilen turnuvalara ve Genel Müdürlüğümüzce organize edilen müsabakalara katılımını sağladık. Bazı illerimizde çocuk evlerinde kalmakta olan çocuklar arasında ödüllü satranç turnuvası düzenleyerek başarı ödülleri verdik. Şu anda kuruluşlarımızda korunma altında bulunan 207 çocuğumuz, satranç sporu ile uğraşıyor. 150 çocuğumuz ise lisanslı sporcu” dedi.

Bin 159 Çocuk Turnuvada

Online satranç turnuvasına 1159 çocuğun katıldığı bilgisini veren Koç,

Çocuk Evleri, Çocuk Evleri Sitesi ve Çocuk Destek Merkezlerinde kalan 13-18 yaş arası çocuklara yönelik yapılan online satranç turnuvasının ilk aşaması olan ve 21 Temmuz 2020 tarihinde gerçekleş il elemelerine,  81 ilden 636 çocuğun katıldığını söyledi.

Eleme yarışmaları sonucu finale kalmayı hak eden 226 çocuğun, 28 Temmuz 2020 tarihinde Final Yarışmasına katıldığını belirten Koç, final müsabakaları sonucunda Konya’dan Senem İlayda Pala’ nın birinci, Ordu’dan Caner Işlemek’ in ikinci ve Siirt’ten Adil Ceylan' ın üçüncü olduğunu, dereceye giren çocukların Federasyon tarafından madalya ile ödüllendirildiğin aktardı. Koç, 27 Kasım’da yapılacak turnuvanın ikinci aşamasına,   korunma altındaki 7-12 yaş arasındaki 523 çocuğun katılacağını ve turnuva finalinin 3 Kasım 2020 tarihinde yapılacağını söyledi.

Analitik Düşünme ve Problem Çözme

Turnuva ile Tüm dünyada her yaştan her kesimden insan üzerinde olduğu gibi çocuklar üzerinde de can sıkıcı etkileri olan pandemi sürecinin yapılacak etkinliklerle hafifletilmesi amaçlanıyor. 

Türkiye Satranç Federasyonunun işbirliği ile gerçekleştirilecek online satranç turnuvalarının çocuklarda analitik düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirmesi bekleniyor.

“Hamle Yap Hareketsiz Kalma” sloganıyla yapılan turnuva öncesinde katılımcı çocuklara ön eğitimler verildi. Çocuklar için yaş gruplarına özel konular işlenerek, sorular çözüldü, oyunlar oynandı.

Türkiye Satranç Federasyonu İşbirliğinde

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Satranç Federasyonu arasında 2013 yılından imzalanan protokol kapsamında illerde çocuklarımıza satranç eğitimi verilerek kuruluşlarda satranç odaları oluşturulmuştu. İmzalanan işbirliğinin devamı niteliğinde yapılan olan turnuva için satranç sporuna ilgisi olan ve turnuvaya katılmak isteyen 7-18 yaş gurubundaki çocuklarımız turnuva öncesinde  (www.eba.gov.tr, www.tsf.org.tr)  adresinden online eğitim alarak turnuvalara hazırlandı.
Online satranç turnuvaları Türkiye Satranç Federasyonunun 81 ilde bulunan temsilcilikleri ve İl Müdürlükleri aracılığı ile turnuva duyurularının yapması ve çocukların kayıtlarının alınması ile başladı.
chess.com internet sitesi üzerinden kendine ait kullanıcı adı ve şifre ile sisteme giriş yapan her çocuk, turnuvalara katılmaya hak kazandı.

Çocuklara Sporcu Lisansı

Turnuva sonrasında her ilden ilk 3 e giren 3 çocuk finale kalarak Türkiye finali e-satranç şampiyonasına katılacak. Satranç turnuvasına katılan bütün çocuklara federasyon tarafından verilecek lisans ile çocukların lisanslı sporcu olması sağlanacak.