…
…
…
…
25 Haziran 2020, Perşembe Ankara,Türkiye

Genel Müdürümüz Koç Gazeteci Özkan ile Görüştü


Gazeteci Fadime Özkan, Genel Müdürümüz Uzm. Dr. Orhan Koç’u makamında ziyaret etti. Gazeteci Özkan’ın sosyal medyadan koruyucu ailelik üzerine yaptığı toplumu koruyucu aile olmaya çağıran paylaşım üzerine Genel Müdürümüz Koç’’un davetiyle gerçekleşen görüşmede koruyucu aile hizmet modeline ilişkin süreç ve çalışmalar konuşuldu.  Üç yıl önce koruyucu aile olan ve 6 yaşında bir kız çocuğuna annelik yapan Özkan, görüşmede koruyucu aile sürecinde kendi yaşadıkları ve diğer ailelerin yaşadıkları üzerinden sahip olduğu izlenimleri aktardı.

Kurumlarla İşbirliği

Genel Müdürümüz Koç’a koruyucu aile konusunda toplumdaki algının yönetilmesi ve bu anlamada RTÜK, TRT ve Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yapılması gereken çalışmalar konusunda önerilerde bulundu. Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarda gelinen son durum hakkında sorular soran Özkan, yapılan çalışmalarla iligili görüşlerini aktararak beklentilerini dile getirdi.


Koruyucu aile hizmetinin özellikle son yıllarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde büyük bir gelişme kaydettiğini söyleyen Özkan, “bu hizmet modeli hem çocuklar hem aileler için o kadar önemli ki, sürecin bütün aşamalarının çocuğu odağa alarak planlanması, alınan yolun sağlığı için büyük önem taşıyor dedi.”
Genel Müdürümüz Koç, koruyucu aile hizmet modelinin dinamik bir işleyişe sahip olduğunu ifade ederek, özellikle ailelerden gelen istek ve talepleri önemsiyoruz. Bu hizmet modelinde ihtiyaçlar ölçüsünde sürekli iyileştirme çalışmaları yaparak ilerliyoruz. Biz çocukları koruyucu aileye yerleştirmede rakamsal olarak büyük bir ivme yakaladık, ancak hedefimiz bununla sınırlı değil, bu hizmet modelinin nitelikli işlemesi, aileler ve çocukların ilişkisine artı destek verecek mekanizmaların diri tutulması, asıl gayemiz bu dedi.


Son olarak hem korum bakımındaki hem de koruyucu aile yakınındaki çocukların biyolojik aileleri ile görüştürülmesinde kullanılan mekanlara ilişkin bir takım yenilikler getirildiği bilgisini veren Koç, “çocuklar için yaşam merkezi” adı verilen mekanlar için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

“Hafıza Oluşturuyoruz”

Kurum bakımda ve koruyucu aile yanında bakılan çocukların biyolojik aileleriyle görüştürülmesinin çocuklar için önemli bir psikolojik süreç olduğunu hatırlatan Koç, “bu görüşmelerin çocuklar için olabildiğince sorunsuz geçmesi ve mekanların da çocukların bu anlamdaki hissedişine olumlu yönde katkı sağlaması için çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

Görüşme Odalarına Düzenleme

Çocukların biyolojik aileleri ile görüştürülme sürecinin uzman meslek elemanlarının gözetiminde gerçekleştiğini ifade eden Koç, “biz bu görüşmeler öncesinde koruyucu ailelere endişeleri noktasında rehberlik ediyoruz, diğer yandan da biyolojik aile ile çalışma yaparak, çocukla görüşmelerin çocuğun koruyucu aile yanında bakılma sürecine olumsuz etkilemesini önlemek için danışmanlık yapıyoruz. Bu çalışmanın bir boyutu, bir diğer boyutu da çocuk psikolojisini odağa alarak yapılacak mekansal düzenlemelerin, orada gerçekleşen görüşmeye etkisi. Bu anlamda il müdürlüklerinde özel görüşme odaları hazırladık. Odaları çocukların kendini iyi hissedeceği bir mekansal düzenlemeyi ortaya çıkaracak şekilde dizayn ettik. Bu odaların çocuklarda yapıcı bir hafıza oluşturmasını istiyoruz. Burada onlara sunacağımız ortamın çocukların anılarında iyi bir etki yaratmasını amaçlıyoruz ” dedi.

Aileleri Teşvik

Koruyucu aile yanında bakılan çocukların kardeş ve akran desteğine ihtiyacı olduğunu hatırlatan Koç, bir çocuğa bakan koruyucu aileyi ikinci ve üçüncü çocuk için motive etmek üzere çalışmalarımıza yeni bir boyut katacağız” dedi.  Koruyucu ailelerin birebiriyle tanıştırılması ve ortak programlarla bir araya getirilmeleri için de planlamalar yapıldığını söyleyen Koç, bu sayede çocukların akranlarıyla bir arada büyüme şansını elde edeceğini ifade etti.

Görüşmede ayrıca koruyucu aile hizmetinin Milli Eğitim Bakanlığı müfredatına dahil edilmesi için yapılan çalışmalar konuşuldu. Koruyucu aile çalıştaylarından elde edilen çıktılar değerlendirildi. Korucuyu aile yanında bakılan ergen çocuklar için hazırlıkları devam eden rehber kitap da görüşmede ele alınan konular arasında yer aldı.

Genel Müdürümüz Koç,  Fadime Özkan’a önemli bir rol model olarak koruyucu aile hizmet modeli için yazdığı yazı ve bilinirliğe katkısı için teşekkür etti. Özkan’a çocuklar tarafından yapılan bir resim hediye etti.