…
02 Temmuz 2020, Perşembe Ankara,Türkiye

Genel Müdür Koç, Maya Vakfı Yöneticilerini Kabul Etti


Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç Maya Vakfı yöneticileri Dr.Julide Ergin ve  Beyza Bilay ile kurumumuzda bir görüşme gerçekleştirdi.

Toplantıda Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün hizmet, proje ve faaliyetleri ile Maya vakfının yürüttüğü çalışmalar konuşuldu.

Sanatla Terapi

Görüşmede Maya Vakfının  2015 yılında faaliyete başladığını söyleyen Dr. Jülide Ergin, vakfın çocuklarla ilgili çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Özel ve kamu kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışmalarına devam ettiklerini ifade eden Ergin, şöyle devam etti: “5 ile 18 yaş aralığındaki travmaya maruz kalan çocuklara, yaşadıkları stresi azaltma ve travma sonrası ortaya çıkan olumsuz durumlarla baş edebilme becerisi kazandırma amacıyla çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Çalışmalarımızda görsel sanatlar, müzik, dans ve hareket terapileri gibi yöntemleri kullanıyoruz. Çalışmalarımızı İstanbul Balat’ta Çocuk ve Gençlik Merkezi’nde sürdürüyoruz. Amacımız ruh sağlığı ve psikososyal destek konusundaki hizmetler ile çocuklar için yaptığımız iyileştirme programlarının etkinliğini arttırmak.”

Bütüncül Yaklaşım

Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Koç da görüşmede, çocukların zihinsel, fiziksel ve akademik yönden çok yönlü olarak desteklenmesinin önemine değinerek, çocukların sahip olduğu potansiyelin ancak bu şekilde ortaya çıkarılabileceğini ifade etti. Koç, çocuk alanındaki çalışmalarda bütüncül yaklaşımın faydalarına dikkat çekerek, “çocukların kendini özgürce ifade etmesi ve yenilikçi düşünce geliştirerek üretken olmasına destek olan herkesin yanındayız” dedi.

Spor, Sanat, Müzik, Atölye Çalışması

Konuyla ilgili yürütülen bazı projeler hakkında bilgi veren Koç, devlet korumasındaki çocukların sosyalleşmesi yönünde yapılan çalışmalara değinerek,kuruluşlarda her çoğunun özelikleri doğrultusunda sanat, spor ve müziğin yanı sıra el becerilerine yönelik atölye çalışmalarıyla çocukların zihinsel ve bedensel olarak desteklendiğini ifade etti.

Dijital Risklerle Mücadele

Koç, çocuklarla ilgili çalışmaların en önemli halkasının koruyucu önleyici hizmetler olduğuna dikkat çekerek, bu alanda Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yürüttüğü hizmetleri anlattı. Çocukları çevrim içi alanlar, dijital oyunlar ve sosyal medyada maruz kalabilecekleri tehlikelere karşı korumak amacıyla kurulan "Sosyal Medya Çalışma Grubu"nun faaliyetleriyle ilgili bilgi verdi.

Sosyal Medya Çalışma Grubu

Sosyal Medya Çalışma Grubu vasıtasıyla internette çocukların gelişimini olumsuz etkileyebilecek, ihmal, istismar, müstehcenlik ve şiddet içeren oyun, uygulama ve içeriklere yönelik düzenli bir izleme sürecinin işletildiğini belirten Koç, dijital ortamlarda çocuklara yönelik tespit edilen ihmal ve istismar gibi suçlar için ivedilikle Bakanlık tarafından suç duyurusunda bulunulduğunu ve takibinin  yapıldığını kaydetti.

Toplumsal Farkındalık

Çocukları dijital risklere karşı korumak üzere yapılan çalışmaların toplumun bu konudaki farkındalığının arttırmasıyla paralel olarak ivme kazanacağını ifade eden Koç, bu anlamada eğitim çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.