…
28 Ocak 2018, Pazar

Değerler Eğitimi Kampları Devam Ediyor


Çocuk Destek Merkezleri başta olmak üzere,  bakım hizmeti veren kuruluşlarımızda korunma ve bakım altında bulunan çocuklara yönelik düzenlediğimiz Değerler Eğitimi Kampı,  Kastamonu Yolkonak Gençlik Tesislerinde yapıldı.  Genel Müdürlüğümüz  ve Diyanet İşleri Başkanlığı  koordinesinde gerçekleştirilen  eğitime 16 ilden  13-18 yaş arasındaki 157 çocuk katıldı.Geleceğe Not Düştüler
Gençlikten geleceğe mektup teması ile Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023’e yönelik mektup yazan gençler,  beş gün süren kamp boyunca; okçuluk, paintball, matrak, bisiklet, challenge gibi sportif faaliyetlerin yanı sıra, tiyatro seyretme fırsatı buldular. Katılımcılar kampın son gününde rehber eşliğinde Kastamonu şehir gezisi yaparak şehrin tarihi ve turistik yerlerini görme imkanı buldular.
 Diyanet İşleri Başkanlığı  ile İşbirliği
Diyanet İşleri Başkanlığı ile 2011'de imzalanan protokol kapsamında hayata geçirilen eğitim programı ile  çeşitli sebeplerle ailelerinden ayrılmak zorunda olan ve devlet koruması altına alınan çocuklar için "değerler eğitimi" programı oluşturuldu.
Program ile  çocuk bakım kuruluşlarında kalan çocuklar için günlük hayatta kullanabilecekleri ve yaşlarına göre indirgenmiş bir anlatımla dini, manevi ve ahlaki değerlere yönelik eğitimler verilmesi planlanıyor.
 Eğitimin İçeriği Çocuklara Göre Düzenlendi
Bakanlığımız ve Diyanet İşleri Başkanlığı işbirliğinde kapsamı ve içeriği   çocuklara göre düzenlenen eğitimler,  Diyanet İşleri Başkanlığının görevlendirdiği din görevlileri, ve çocuk alanında çalışan meslek elemanları tarafından  veriliyor.
Eğitimi veren din görevlilerinin kuruluşların özellikleri ve çocuklara ilişkin dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda ön eğitimden geçirildiği programla çocukların aile ortamında olduğu gibi günlük yaşam içinde öğrenmesi hedefleniyor. Ayrıca kuruluşlarda görev yapan personelin de değerler eğitimi alması sağlanarak, eğitimin çocuklara tutarlı ve sürekli bir biçimde aktarılması amaçlanıyor.
 21 Konu Başlığıyla Değerler Eğitimi
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından tasarım çalışmaları tamamlanarak kitap haline getirilen Değerler Eğitimi Programı, çocukların manevi ve sosyal yoksunluklarının giderilmesi, sosyal, kişisel ve duygusal alanlarda gelişimlerinin desteklenmesi ile temel toplumsal ve manevi değerlere ilişkin duyarlılıklarının artırılmasının amaçlandığı 21 konu başlığından oluşuyor.
Değerler Eğitimi Programı ile çocuklara "Saygı, sevgi, paylaşma ve yardımlaşma, görgü ve nezaket kuralları, dua, şükür, hoşgörü, alçakgönüllülük, olumlu düşünme, çalışkanlık, kanaatkârlık, sabır, sorumluluk, affetmek ve affedilmek" gibi konularda eğitimler veriliyor.
 
Ayrıca,  "Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, Kuran'ı Kerim, batıl inançlar, tatlı dil ve güler yüz" gibi dini konular da programda yer alıyor.
 "Mahremiyet" anlatılıyor
Eğitim programında çocukların zararlı alışkanlıklardan uzak tutulması amacıyla "Zararlı alışkanlıklar ve madde bağımlılığına" yönelik bilinçlendirici dersler işleniyor.
 
Çocukların istismar gibi olaylara yönelik kendilerini koruması, bu tip tehlikelere karşı nasıl hareket edebileceğini öğrenmesi için eğitim konuları arasına "mahremiyet bilinci" konu başlığı da eklendi.
 
Değerler eğitiminde çocuklara anlatılacak diğer konu başlıkları ise "Emanet bilinci, çevre bilinci, temizlik, ibadetin kazandırdıkları, ümitvar olma, adil olmak, sağlıklı yaşam, merhamet, kul hakkı ve kendi bedenine saygı" olarak belirlendi.
 
Koruma ve bakım altında bulunan çocuklarımıza temel değerlerin kazandırılması ve hayata hazırlanmaları amacıyla hazırlanan programda; hoşgörü, alçakgönüllülük, adil olmak, olumlu düşünme, şükür çalışkanlık, kanaatkarlık, sabır, sorumluluk, affetmek ve affedilmek, sağlıklı yaşam, merhamet, saygı, sevgi, Allah sevgisi, Peygamber sevgisi, dua, Kuran’ı Kerim, tatlı dil ve güler yüz, paylaşma ve yardımlaşma, mahremiyet bilinci,  emanet bilinci, çevre bilinci, temizlik, ibadetin kazandırdıkları, ümitvar olma, temel ilmihal bilgileri, görgü ve nezaket kuralları ile kul hakkı ve kendi bedenine saygı konuları yer alıyor.